Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/3/08

Από κ ΡΕΞ.

Πώς να ξεκινήσω το σκύλο;

Αγαπητέ κύριε Πετρόχειλε, ξεκίνησα φέτος το κυνήγι στα περάσματα της τσίχλας. Δεν έχω γνώσεις στα κυνηγετικά σκυλιά. Έχω σκυλιά φύλακες και τα έχω εκπαιδεύσει αρκετά καλά. Μου χάρισαν ένα πόιντερ έξι μηνών αρσενικό. Ξέρω ότι η ψυχολογία στα κυνηγετικά είναι τελείως διαφορετική από τα σκυλιά που έχω δουλέψει. Την βασική εκπαίδευση αν προσπαθήσω θα του τη μάθω. Θα ήθελα να μου πείτε πώς μπορώ να ξεκινήσω το σκυλί για να μπορεί να κυνηγήσει ορτύκι, πέρδικα κτλ.

Εκείνο το οποίο κάνουμε για να βγάλουμε έναν κυνηγετικό σκύλο στο κυνήγι, είναι να βγάζουμε το σκυλί στον κατάλληλο κυνηγότοπο με το αντίστοιχο θήραμα για δυο δυόμισι ώρες, 3 με 4 φορές την εβδομάδα και να κάνουμε μια βόλτα στον κυνηγότοπο χωρίς να μιλάμε στον σκύλο, χωρίς να το προτρέψούμε να κάνει ή να μην κάνει κάτι.

Ο σκύλος κατ’ αρχάς θα πρέπει να εξοικειωθεί με το περιβάλλον, να αισθάνεται ωραία και να αρχίσει να τρέχει πάνω κάτω παίζοντας για να εκτονώσει την ενέργεια την οποία έχει μέσα του. Κάποια στιγμή από τις πολλές εξόδους που το βγάζουμε, τυχαία πέφτει επάνω σε κάποιο θήραμα το οποίο ξεπετάγεταί. Αυτό του κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και αρχίζει να το κυνηγάει, το χάνει και έρχεται πίσω στο σημείο από το οποίο ξεπετάγεται και μυρίζει το ίχνος το οποίο έχει αφήσει το θήραμα. Από εκεί και πέρα το ψάξιμο του γίνετε πιο έντονο και οι συναντήσεις με το θήραμα πολλαπλασιάζονται. Εμείς το μόνο το οποίο κάνουμε είναι να χαϊδεύουμε τον σκύλο όταν έρχεται κοντά μας και να συνεχίσούμε να κάνουμε την βόλτα μας πηγαίνοντας στα μέρη στα οποία οι πιθανότητες να συναντήσουμε θήραμα είναι μεγαλύτερες.

Εάν πρόκειται για καμπίσιες πέρδικες, μετά από παρέλευση 2-3 εβδομάδων όλα τα κουτάβια αρχίζουν και φερμάρουν, εάν μιλάμε για ορτύκια ντόπια, ο σκύλος για να αρχίσει να φερμάρει ένα ικανοποιητικό ποσοστό των πουλιών τα οποία υπάρχουν στο τερέν, θα πρέπει να περάσουν 4-4 μήνες τουλάχιστον.

Δυο μήνες επίσης χρειάζεται για να αρχίσει ο σκύλος μας να φερμάρει ορεινές πέρδικες και να αισθάνεται πιο άνετε επάνω στα βράχια, ένα μηνά χρειάζεται η μπεκάτσα ώστε να δούμε τις πρώτες φέρμες, βεβαίως όταν έχουν προηγηθεί όλες οι άλλες προσπάθειες επάνω στα διάφορα άλλα θηράματα. Από την στιγμή που ο σκύλος έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε μπορούμε σιγά σιγά να προσπαθήσουμε να τον καθοδηγήσουμε ώστε να συμπεριφέρεται σωστότερα και αποτελεσματικότερα στο βουνό.

Πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ ώστε η προσπάθεια να του μάθετε κάποια πράγματα να μην του αφαιρέσει την θέληση να κυνηγάει με απόλυτο αυθορμητισμό.

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή διότι αυτό το οποίο καταφέραμε μετά από μήνες και χρόνια σκληρής δουλείας, μπορεί να το καταστρέψουμε σε μια στιγμή με μια άστοχη διόρθωση.

Όταν φτάσετε λοιπόν σε αυτό το σημείο, τότε θα με ξαναρωτήσετε πώς να αρχίσετε την από κει και πέρα δουλεία του, ώστε ο σκύλος να συμπεριφέρεται πάντα σωστά και εμείς να μπορούμε να απαιτήσουμε αυτή την συμπεριφορά από τον σκύλος μας.

Από κ Papas

Συνεχείς φέρμες

Αγαπητέ κύριε Θωμά. Σας συγχαίρω για την εξαιρετική δουλεία σας και τις γνώσεις που προσφέρεται σε όλους μας.

Έχω μια μικρή Σεττερίτσα την οποία φέτος για πρώτη φόρα έβγαλα στο κυνήγι της μπεκάτσας. Στις αρχές πήγε πάρα πολύ καλά και πήρε λίγα πουλιά στο στόμα της. Μετά και με δεδομένη την φτωχή χρονιά που ακολούθησε στα μέρη μου, ενώ ψάχνει εξαιρετικά και με μεγάλο πάθος, άρχισε να φερμάρει τα μικρά μαύρα πουλάκια που συνήθως βρίσκονται στους βιότοπους της μπεκάτσας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω θα πρέπει να ανησυχώ ή είναι κάτι που θα ξεπεραστεί από μόνο του; Ακόμα υπάρχει κάποιος τρόπος να το κόψει;

Σας ευχαριστώ, Νίκος

Μην ανησυχείτε, αυτό το πράγμα ξεπερνιέται από μόνο του, από την στιγμή που ο σκύλος μας βλέπει ότι εμείς τουφεκάμε τις μπεκάτσες και αδιαφορούμε για τους τρυποφράχτες. Ένα θελήσετε να επέμβετε δυναμικά, το πιο πιθανό είναι να κάνετε ζημία. Γι αυτό να προσπαθήσετε να αδιαφορήσετε για το γεγονός και σιγά σιγά θα εκλείψει.