Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/4/08

Σεγκούτσι από Ιταλία

Από κ Nikos7

Κύριε κυριτσακα συγχαρητήρια καταρχάς για την στήλη σας, από την οποία ειλικρινά έχω πάρει πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες με έχουν βοηθήσει πολύ! Εγώ πήρα από Ιταλία πριν από 3 μήνες ένα σεγκουτσι καθαρόαιμο 2 χρονών, ξεκινημένο στο λαγό. Στην Ιταλία που το είχα προβάρει έβγαζε κανονικά λαγούς αλλά υπήρχαν και αλλά σκυλιά κοντά του έμπειρα. Εδώ στη Ελλάδα που το κυνηγώ μόνο του (γιατί πήρα και αλλά τρία κουτάβια 6 μηνών να γίνουν ομάδα γύρω από το μεγάλο) δεν έχει καταφέρει να σηκώσει κάποιον ως τώρα! Επίσης 2-3 φορές τώρα τελευταία εγκαταλείπει εύκολα τον ντορό δεν επιμένει και αρχίζει να ανοίγεται αρκετά (χωρίς να πηγαίνει σε άλλα ζώα). Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι? Πως να το βελτιώσω στο ξεφώλιασμα και αν μπορώ να κάνω κάτι με την έρευνα ώστε να είναι πιο κοντινή? Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

Απάντηση

Όπως είπατε κι εσείς κ. Νίκο το Σεγκούτσιο είναι ξεκινημένο στο λαγό, αλλά όχι ολοκληρωμένο προφανώς και σωστό είναι με την ηλικία που έχει. Σίγουρα βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής με το νέο περιβάλλον, που είναι εκ των πραγμάτων τελείως διαφορετικό.

· Νέος ιδιοκτήτης, που πρέπει να τον αποδεχτεί.

· Νέα γλώσσα, που πρέπει να την καταλάβει.

· Νέος χώρος διαμονής.

· Νέοι τόποι κυνηγιού στους οποίους πρέπει να κυνηγάει μόνος του και όχι με παρέα άλλων έμπειρων σκύλων.

· Μπορεί στην Ιταλία να έβγαζε λαγούς, αλλά είχε και την ψυχολογική στήριξη της ομάδας σε δεδομένες δύσκολες φάσεις, γιατί λόγω ηλικίας δεν έχει ακόμα τη μεγάλη και σταθερή εμπειρία των μεγαλύτερων.

· Εδώ δεν βγάζει λαγό γιατί νοιώθει «μόνος» και λίγο «χαμένος», του λείπει η πρωτοβουλία και η ανεξαρτησία, γιατί ακόμα δεν έμαθε να στηρίζεται αποκλειστικά στον εαυτό του.

Η εκπαίδευση ενός ιχνηλάτη, αυστηρά μόνος του, χωρίζεται από άποψη ηλικίας σε τρεις φάσεις.

· Μέχρι 12 μηνών εκπαίδευση υπακοής, προσαρμογής στο περιβάλλον, στους θορύβους, στα ανεπιθύμητα ζώα και γνωριμία με λαγό ή κουνέλι.

· Δεύτερη φάση μέχρι τα 2 χρόνια περίπου, ξεκίνημα σε εύκολους λαγούς κυρίως στην αρχή σε εκπαιδευτήρια λαγού αν είναι δυνατόν και ταυτόχρονα στο ελεύθερο περιβάλλον σε διαφορετικές ώρες και διαφορετικά εδάφη.

· Τρίτη φάση, μέχρι τα 3 χρόνια πάνω κάτω, γίνεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης μέσα από τακτικά εκπαιδευτικά στη «νεκρή κυνηγετική περίοδο» και την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο, όπου θα εντοπίσουμε πλέον καθαρά την πρόοδο του σκύλου. Σ’ αυτό το διάστημα πρέπει ο σκύλος να δείξει τουλάχιστον το 70-80% των κυνηγετικών ικανοτήτων της ράτσας και ατομικά, θα πρέπει να έχει αποκτήσει πρωτοβουλία, ανεξαρτησία, σταθερότητα και θετικότητα στο ψάξιμο, στο πλησίασμα στο γιατάκι, στο ξεσήκωμα και τέλος στην καταδίωξη. Μέχρι τα 4 χρόνια θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο ιχνηλάτη πλέον που πλησιάζει στο 100% της απόδοσης, ανάλογα βέβαια και τα προσόντα που έχει σαν άτομο.

Ο σκύλος σας βρίσκεται στη δεύτερη φάση εκπαίδευσης στην ουσία. Σας προτείνω να τον πάτε σε εκπαιδευτήριο λαγού μερικές φορές, εναλλάξ με το ελεύθερο περιβάλλον για να αναπτερωθεί το ηθικό του και να μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του. Σ’ αυτό το θέμα βοηθάει πολύ το εκπαιδευτήριο γιατί βρίσκει εύκολους λαγούς, που προκαλούν σε κάθε περίπτωση το κυνηγετικό ένστικτο του σκύλου και τον ανεβάζουν ψυχολογικά. Εδώ αναγκαστικά θα κάνει πολλά ξεφωλιάσματα και καταδιώξεις, που θα καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Είναι καθαρά θέμα χρόνου να βελτιωθεί ο σκύλος σας, απλώς πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή.

Η ανοιχτή έρευνα στον ιχνηλάτη είναι μεγάλο προσόν όταν γίνεται συνειδητά, βοηθάει στο γρήγορο κόψιμο του ντορού που οδηγεί στο γιατάκι, τώρα μπορεί να ανοίγεται γιατί βαριέται ή γιατί δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τον «τελευταίο ντορό», όμως στην ηλικία των 3-4 ετών με την ανοιχτή έρευνα θα καλύπτει μεγάλη περιοχή ιχνηλασίας και θα βρίσκει περισσότερους λαγούς απ’ ότι ένα κοντινό σκυλί.

Εκπαίδευση τους καλοκαιρινούς μήνες

Από κ pako

Αγαπητέ Κύριε Θανάση.

Ασχολούμαι εδώ και λίγα χρόνια με το κυνήγι του λαγού. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι καλό να τα βγάζουμε ή μήπως μιας και η ξέρα δεν βοηθάει και οι λαγοί είναι πιο δύσκολοι τα σκυλιά μας απογοητεύονται και δείχνουν όλο και λιγότερο ενδιαφέρον από έξοδο σε έξόδο.

Απάντηση

Το διάστημα μέχρι τη νέα κυνηγετική περίοδο είναι πολύ μεγάλο κ. pako, κοντά στους οκτώ μήνες και σαφώς τα σκυλιά μας χρειάζονται σωματική προπόνηση και όχι εκπαίδευση θα έλεγα. Φυσικά μιλάω για τα έμπειρα και ολοκληρωμένα σκυλιά, που το κυνηγετικό τους επίπεδο είναι δεδομένο.

Αυτά τα σκυλιά χρειάζονται περίπου δυο φορές την εβδομάδα σωματική προπόνηση για να διατηρούνται σε φόρμα, οπουδήποτε μπορούν να τρέξουν και να γυμναστούν και όχι αποκλειστικά σε περιοχές που υπάρχουν λαγοί.

Αυτή την εποχή μέχρι και τον Οκτώβρη περίπου, ανάλογα τον ζεστό καιρό, όλες οι λαγίνες είναι έγκυες σε μόνιμη βάση. Είναι γνωστό ότι ο θηλυκός λαγός μόλις γεννήσει, ταυτόχρονα είναι έγκυος δέκα ημερών ήδη, λόγω δισχιδούς μήτρας.

Άρα είναι απαγορευτικό κάθε εκπαιδευτικό με έμπειρα και μεγάλα σκυλιά, τα οποία θα κυνηγούν μια έγκυο για πολλές ώρες με αποτέλεσμα να έχουμε αποβολές και ζημιά στην αναπαραγωγή. Επιβάλλεται σεβασμός και ευθύνη απ’ όλους τους λαγοκυνηγούς.

Για τα αρχάρια σκυλιά που βρίσκονται σε φάση εκπαίδευσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα εκπαιδευτήρια και τις περιοχές εκπαίδευσης, που ορίζονται από τα κατά τόπους δασαρχεία στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες θα διαλέγεται για έξοδο, κατά κάποιο τρόπο ευνοϊκές μέρες από άποψη μετεωρολογική, με βοριαδάκια και δροσερά πρωινά, αποφεύγοντας πάντα τις μεγάλες θερμοκρασίες και τις ζεστές ώρες. Ειδικά το καλοκαίρι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διαλύουν τα μόρια της οσμής πιο γρήγορα και δεν έχει νόημα η ταλαιπωρία του σκύλου. Σαφώς η ξέρα, η ζέστη, η ανομβρία, ο νοτιάς δεν βοηθούν καθόλου την ιχνηλασία το καλοκαίρι και καλύτερα να αποφεύγονται.

Ο σκύλος αν δεν βρει λαγό σε μια δύσκολη μέρα, είτε καλοκαίρι, είτε χειμώνα, δεν επηρεάζεται αρνητικά, γιατί αντίθετα από μας λειτουργεί σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Αν δεν υπάρχουν οσφρητικά ερεθίσματα στο έδαφος, δεν θα τα μυρίσει οπότε γι αυτόν όλα έχουν καλώς, δεν θα νοιώσει καμιά απογοήτευση, όπως εμείς.