Orizontio720X90

Η γέννα

Βρισκόμαστε στον 2 μήνα της Άνοιξης και πολλοί από μας παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε διάφορους κυνηγετικούς αγώνες που διοργανώνονται αυτήν την εποχή. Επίσης αυτή την εβδομάδα ξεκινά η έκθεση DIANA την οποία κάθε χρόνο επισκέπτεται μεγάλος αριθμός κυνηγών και εμπόρων. Γενικά οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε εποχή χαλάρωσης και αναδιοργάνωσης. Όλο αυτόν τον καιρό έχουμε μιλήσει για διάφορα θέματα και λόγω του ότι τον προηγούμενο μήνα αναφερθήκαμε στους όρους ζευγαρώματος αυτόν τον μήνα θα αναφερθώ στην γέννα των νέων μας κουταβιών.

Η εγκυμοσύνη του σκύλου διαρκεί περίπου 57-69 ημέρες από την ημέρα που η σκύλα θα ζευγαρώσει. Εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε μερικές μέρες πιο μπροστά ώστε να βοηθήσουμε το ζώο μας να έχει μια ασφαλή γέννα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να μένει σε ένα χώρο άνετο και ήσυχο στον οποίο θα αισθάνεται ασφάλεια να γεννήσει τα κουτάβια της. Θα πρέπει να καθαρίσουμε καλά το χώρο αυτό και αν είναι εξωτερικός να τον απολυμαίνουμε, τοποθετούμε κουβέρτες ή μαλακά χαλάκια και παλιές πετσέτες για να συνηθίσει και να αισθάνεται άνετα στην φωλιά. Δεν πρέπει να αφήνουμε το ζώο μας να γεννάει όπου να είναι διότι μόνο προσέχοντας το μειώνουμε την θνησιμότητα των κουταβιών.

Προσοχή ο χώρος αυτός να είναι μακριά από άλλα ζώα διότι τα κουτάβια είναι πολύ ευαίσθητα στα μικρόβια, επιπλέον η θέρμανση είναι σημαντική γιατί τα νεογέννητα κουτάβια και χρειάζονται πάρα πολύ ζέστη.

Όταν έρθει η ώρα να γεννήσει η σκύλα μας το καταλαβαίνουμε διότι γίνεται ανήσυχη δεν τρώει το φαγητό της και αλλάζει η θερμοκρασία της. Όταν αυτή πέσει στους 38 βαθμούς Κελσίου, ο τοκετός θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Εμείς εδώ θα πρέπει να ετοιμάσουμε την σκύλα μας και να καθαρίσουμε τους μαστούς με betadine scrub, με χλιαρό νερό και μαλακιά πετσέτα με ελαφριές κινήσεις καθαρίζουμε την κοιλιά της προσπαθήστε να το κάνετε με πολύ απαλές κινήσεις.

Στην αρχή σπάνε τα νερά, δημιουργώντας μια λιμνούλα. Η σκύλα κινείται διαρκώς και λαχανιάζει χωρίς να το θέλει, εξαιτίας των συσπάσεων, τρέμει, σκάβει και μπορεί να κάνει εμετό. Μπορείτε να νιώσετε τις πρώτες συσπάσεις αν βάλετε την παλάμη σας στα πλευρά της. Στην αρχή οι συσπάσεις έρχονται κάθε 10 λεπτά. Στην συνέχεια αρχίζει με την πρώτη εξωθητική συστολή. Η σκύλα κάνει κυκλικές κινήσεις ή μπορεί να ξαπλώσει οι συσπάσεις στην συνέχεια έρχονται ανά λεπτό και θα διαρκούν για ένα λεπτό. Πριν από το πρώτο κουτάβι βγαίνει ένας σκουρόχρωμος σάκος με υγρό. Το κουτάβι που θα προβάλει αμέσως μετά, είναι τυλιγμένο σε μια μεμβράνη γεμάτη με υγρό. Η σκύλα θα σκίσει το σάκο για να απελευθερώσει το κουτάβι να το γλείψει, να το καθαρίσει και να το στεγνώσει. Αν όμως δε σκίσει το σάκο, θα πρέπει να το κάνετε εσείς.

Σκουπίζουμε τον αμνιακό σάκο στην περιοχή του ακρορρηνίου και του στόματος για να ελευθερώσουμε την αναπνευστική οδό, φροντίζοντας να φοράμε γάντια στα χέρια.

Η σκύλα θα επαναλάβει την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσει την γέννα όλων των κουταβιών που έχει. Τελευταίος βγαίνει ο πλακούντας – ένα κομμάτι ιστού που μοιάζει με συκώτι το οποίο η σκύλα το τρώει. Εάν ο πλακούντας παραμένει ενωμένος με το κουτάβι και αν ο ομφάλιος λώρος δεν κοπεί από τη σκύλα, μπορείτε να τον κόψετε εσείς με ένα ψαλίδι, 3,5 με 5 πόντους μακριά από το κουτάβι προσέχοντας να μην τραβήξετε το τοίχωμα από το στομάχι του κουταβιού. Φροντίστε να έχετε καθαρά χέρια και να φοράτε γάντια κατά τη διάρκεια της βοήθειας.

Μετά το τέλος της γέννας, η σκύλα θα αρχίσει να ταΐζει τα κουτάβια της.

Οποιαδήποτε επιθετικότητα όμως, θα της περάσει σύντομα. Είναι καλύτερο να αφήσετε τη σκύλα σας να γεννήσει μόνη της και να επέμβετε όταν πραγματικά χρειάζεται βοήθεια. Ακόμα και η παρουσία σας όμως μπορεί να αποτελέσει βοήθεια, όταν η σκύλα κλαίει από πόνο ή ανησυχεί.

Υπάρχουν βιβλία τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν αλλά ακόμα και αν δεν ξέρετε τίποτα τις περισσότερες φορές η φύση έχει προικίσει με τέτοιο ένστικτο τα περισσότερα ζώα για να μπορούν να τα καταφέρνουν μόνα τους.

Τέλος σε περίπτωση οποιασδήποτε δυστοκίας θα πρέπει να έρθετε σε άμεση επαφή με τον κτηνίατρο σας και καλό είναι να τον έχετε ενημερώσει πριν γεννήσει η σκύλα σας. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να μας βοηθήσει και να σώσει το ζώο μας.

Φιλικά

Μαίρη Βαρνάβα