Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/6/08

Ξεκίνημα σε Μπίγκλ

Από κ nox1

Αγαπητέ κύριε Κυριτσάκα, πριν μερικές βδομάδες πήρα ένα μπιγκλ, τώρα είναι 3 μηνών και ήθελα να σας ρωτήσω μερικά πράγματα σχετικά με την εκπαίδευση του σκυλού μου. Δεν τον έχω βγάλει ακόμα έξω μιας και έχω κήπο και έχει χώρο πολύ, το μόνο που του κάνω μέχρι τώρα είναι να τον παίζω κάμποση ώρα, πετώντας του ένα παιχνίδι και φέρνοντας μου το. Μήπως είναι καιρός να του δώσω κάποιο κουνέλι για να αρχίσει να εξοικειώνεται με το τριχωτό θήραμα; και σε πόσο καιρό πρέπει να τον βγάζω βόλτα στο βουνό; και για πόση ώρα; είναι κάποιες ερωτήσεις που θέλω να μου απαντήσετε. Και κάτι άλλο, έχω στο μυαλό μου να πάρω ένα βιβλίο το κυνήγι του λαγού το οποίο έχει μεθόδους εκπαιδεύσεις, το έχέτε υπόψη σας; Αυτό που με νοιάζει είναι ποτέ είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνω αυτά τα μαθήματα, μην κάνω καμία ζημία στο σκυλάκι μου.

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕΧΡΙ 12 ΜΗΝΩΝ

 • Εκπαίδευση υπακοής σε εντολές και κάλεσμα
 • Εξοικείωση με παντός είδους θορύβους
 • Βόλτες τακτικές ιδιαίτερα σε βουνά για προσαρμογή στο κυνηγετικό περιβάλλον
 • Κολύμπι και νερά γενικώς
 • Να του μάθετε να πηδάει εμπόδια
 • Γνωριμία με οικόσιτα ζώα, κατσίκια, πρόβατα κ.λ.π.
 • Κουνέλι από τους 6 μήνες και πάνω και 2-3 φορές το μήνα. (δημιουργείστε ντορούς εύκολους και δύσκολους)

ΑΠΟ 12-24 ΜΗΝΕΣ

 • ΛΑΓΟΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ (σε μεγάλα εκπαιδευτήρια 100-150 στρεμμάτων κατά προτίμηση για ένα μήνα περίπου)
 • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΓΟΣ
 • ΑΛΕΠΟΥ (αφού πρώτα ξεσηκώσει και καταδιώξει μπόλικους λαγούς. Στην αλεπού χρήση κολάρου κατά προτίμηση)

ΑΠΟ 24-36 ΜΗΝΕΣ

 • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΓΟΣ
 • ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ
 • ΤΕΛΙΚΟ ΝΤΡΕΣΣΑΡΙΣΜΑ

Βιβλίο μπορείτε να πάρετε και αυτό που αναφέρεται και το δικό μου με τίτλο «Ιχνηλάτες της Ευρώπης» (ζητήστε το απ’ το περιοδικό Κυνηγός και Φύση), όπου κάνω αναλυτική αναφορά εκπαίδευσης.

Σκύλο του Αρτουά

Από κ tas

Κ. Κυριτσάκα τα άρθρα σας και πολύ περισσότερο το βιβλίο σας "Ιχνηλάτες της Ευρώπης" με έκαναν να ερωτευτώ πραγματικά τον "Σκύλο του Αρτουά". Έχω κάνει αρκετές προσπάθειες να αποκτήσω ένα τέτοιο σκυλί και δεν συμβιβάζομαι με καμία άλλη ράτσα. Το θέμα μου είναι ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν μέχρι τώρα πέσει στο κενό. Προσφάτως μια κυρία μου πρότεινε να μου φέρει ένα τέτοιο κουτάβι από την Γαλλία. Το σκέφτομαι, μιας και δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι θα προέρχεται από σκυλιά - κυνηγούς. Το ερώτημα είναι: Αν ένα τέτοιο σκυλί δεν είναι απόγονος σκυλιών που κυνηγούν, θα έχει πάθος και ανεπτυγμένο κυνηγετικό ένστικτο ή ενέχει ο κίνδυνος να αποδειχθεί μεγαλώνοντας σε ένα σκυλί κατάλληλο για σαλόνι και όχι για το βουνό;

Απάντηση

Στη Γαλλία κ. tas δεν υπάρχουν ιχνηλάτες σαλονιού, όλες οι γαλλικές ράτσες κυνηγούν και μάλιστα περισσότερο χρόνο από μας. Επίσης δεν υπάρχουν εκτροφεία ιχνηλατών με τη στενή έννοια της οικονομικής εκμετάλλευσης, αλλά κυνηγοί που διατηρούν μεγάλο αριθμό σκύλων για το προσωπικό τους κυνήγι.

Οι Γάλλοι κυνηγούν όλα τα θηράματα με ομάδα σκύλων (στο λαγό σε επίσημους αγώνες 6 ιχνηλάτες), διατηρώντας μια παράδοση αιώνων.

Επίσης ο Κυνολογικός Όμιλος της Γαλλίας διοργανώνει κάθε χρόνο επίσημους αγώνες πρακτικού κυνηγιού στο λαγό, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αγριοκούνελο, όπου παίρνουν μέρος όλες οι ράτσες ιχνηλατών.

Επειδή τυχαίνει να είμαι επίσημος αντιπρόσωπος του γαλλικού Club του Σκύλου του Αρτουά, μπορώ να σας δώσω τηλέφωνα κυνηγών-μελών του Club, που έχουν Αρτουά, αν αποφασίσετε να πάρετε Αρτουά από Γαλλία.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να βρείτε κουτάβι Αρτουά στην Ελλάδα. Προβλέπονται 2-3 γέννες αυτή την εποχή.