Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/6/08

Κουτάβια Ελληνικού ιχνηλάτη ή Γασκώνης

Από κ billy"s

Γεια σας και συγχαρητήρια για τη δουλεία σας. Θα ήθελα να μάθω που μπορώ να βρω κουτάβια Ελληνικού ιχνηλάτη ή κουτάβια Γασκώνης και τον τρόπο εκπαίδευσης τους στο λαγό.

Απάντηση

Για κουτάβια «Ελληνικού Ιχνηλάτη» θα σας πρότεινα να αποταθείτε στον ΟΦΕΙ κι επίσης στο site: www.ixnilasies.gr, όπου θα ενημερωθείτε για γέννες και κουτάβια.

Για «Μικρό Μπλε της Γασκώνης» ή «Γασκώνης Σαιντόνζης», μπορείτε να ενημερωθείτε από αγγελίες στα κυνηγετικά περιοδικά και στο site του γαλλικού Club, με διεύθυνση http://clubbleugascogne.free.fr

Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού «Κυνηγότοπος» κάνω αναφορά για την εκπαίδευση των ιχνηλατών, οπότε μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικώς.

Φυσικά πάντα παίρνουμε κουτάβια με FCI-KOE ή αντίστοιχα της χώρας που προέρχεται και έλεγχο των γεννητόρων από άποψη κυνηγετική και μορφολογική.

Μέθοδος ''ομοιοπαθητικής'' για την Αλεπού

Από κ gtsampou

Κύριε Κυριτσάκα θα ήθελα να σας ρωτήσω για το πολύ σημαντικό θέμα της αλεπούς! Στον τόπο μου (Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας) όπως και παντού απ' ότι ξέρω, έχει γίνει μάστιγα, υπάρχουν παντού, τις βλέπεις στους δρόμους, κατά καιρούς ακούγεται η μέθοδος της ''ομοιοπαθητικής''. Ξέρετε να έχω τα σκυλιά από μικρά με μία αλεπού οπότε την συνηθίζουν και δεν της δίνουν σημασία αργότερα στο κυνήγι, κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο και αν είναι εφικτό; Και μία άλλη ερώτηση από ποία ηλικία και μετά ένα λαγόσκυλο αν δεν μας έχει δείξει σημάδια θετικά σημαίνει ότι είναι άσκοπο να ασχολούμαστε με την εκπαίδευση του;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση

Θεωρητικά και πρακτικά η μέθοδος της «ομοιοπαθητικής» με μια συγκεκριμένη «οικόσιτη» αλεπού, λειτουργεί θετικά, όπως και με όλα τα οικόσιτα ζώα π.χ. γάτες, κοτόπουλα, πρόβατα, κατσίκια.

Ο σκύλος μαθαίνει να συμβιώνει φιλικά με τα ζώα που ανήκουν στην «αυλή» του αφ’ ενός, αλλά στην ευρύτερη χωροταξική ζώνη (εκτός αυλής) μπορεί να είναι εχθρικός στα «ξένα» ζώα, λόγω της ψυχολογίας του φύλακα και του ενστίκτου του κυνηγού και της άμυνας σε ατομικό επίπεδο. Σ’ αυτή την περίπτωση πάλι τον εκπαιδεύουμε να είναι φιλικός και σίγουρα το μαθαίνει.

Πιστεύω πως η συμβίωση του σκύλου με αλεπού είναι καταλυτική και θα λειτουργήσει θετικά και στο ελεύθερο περιβάλλουν του κυνηγιού, όμως αυτό ισχύει μόνο για τον συγκεκριμένο σκύλο και όχι για τα υπόλοιπα σκυλιά της ομάδας που θα κυνηγά μαζί τους.

Στην περίπτωση που τα άλλα σκυλιά θα κυνηγήσουν αλεπού, τότε και ο ίδιος θα παρασυρθεί να κυνηγήσει μαζί τους συμμετέχοντας στην καταδίωξη έστω και τυπικά, οπότε εδώ χρειάζεται προσοχή, δηλαδή να κυνηγάει με σκυλιά που αρνούνται την αλεπού.

Για την τελευταία ερώτηση, πρέπει να γνωρίζουμε πως ο σκύλος μεγαλώνει σωματικά και πνευματικά μέχρι την ηλικία των 20 μηνών.

Πρακτικά λοιπόν μέχρι τους 12 μήνες περίπου μαθαίνει υπακοή, καλή συμπεριφορά στα ξένα ζώα, θορύβους, το εδαφικό περιβάλλον κ.λ.π. Η εκπαίδευση στο λαγό ξεκινάει από το έτος και πάνω, οπότε όπως καταλαβαίνετε τα φυσιολογικά περιθώρια από άποψη ηλικίας είναι μέχρι τα δυο χρόνια, δηλαδή άλλες 12 μήνες εκπαίδευση στο θήραμα.

Αν ο κυνηγός δώσει τη σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο σκύλο κι αυτός μέχρι τα δυο χρόνια ηλικίας δεν ανταποκρίνεται θετικά σε ποσοστό γύρω 60-70 % τότε μάλλον δεν χρειάζεται παραπέρα προσπάθεια.

Να σημειωθεί πως το 100% της κυνηγετικής απόδοσης, ένα κυνηγόσκυλο είτε ιχνηλάτης είναι είτε πουλόσκυλο, το πιάνει σε ηλικία πέντε ετών περίπου και εφ’ όσον εκπαιδευτεί σωστά και μεθοδικά.