Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/7/08

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά

Από κ. Laurona.

Δυναμική Κουρτσχαρίνα

Κύριε Πετρόχειλε

Έχω μια θηλυκή Κούρτσχααρ 4 μηνών με την οποία κάνουμε προς το παρόν βασική εκπαίδευση. Μάθαμε το κάτσε, έλα και το απλό απορτ (σαν παιγνίδι ακόμα). Τώρα προσπαθώ να μάθουμε το περπάτημα στο πλάι και το ελεγχόμενο απορτ.

Συγχρόνως όμως άρχισα να δίνω και σημασία στην φέρμα. Φερμάρει σε πεταλούδες και μικροπούλια με το πόδι σηκωμένο (στιγμιαία). Θα της καλλιεργήσω εγώ την φέρμα με περιστέρια και ορτύκι εκτροφείου η θα βγει μόνη της? και καλά από μόνο του το σκυλάκι θα μάθει να έχει σταθερή φέρμα? Σας παρακαλώ εξηγήστε μας τι πρέπει να προσέξουμε και σε ποια ηλικία, με ποιο τρόπο θα την μάθω να φερμάρει?

Πρέπει να πω ότι σε περιπάτους μας στο ανοικτό σταροχώραφο που την εκπαιδεύω στο χωριό μου έβγαλε (με οδήγησε) μια πέρδικα που καθόταν σε χαρουπιά!!!! - δεν φέρμαρε όμως ενώ το κάνει όπως είπα σε άλλα μικροπούλια.

Έχει δυνατή μύτη και είναι δυναμικός χαρακτήρας. Για να ξεκινήσω εκπαίδευση θα πρέπει να παίξω μαζί της πρώτα για τουλάχιστον μισή ώρα για να βγάλει εκείνο όλο τον ενθουσιασμό που έχει όταν την βγάζω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Είναι πολύ νωρίς για να κάνετε βασική εκπαίδευση σε ένα κουτάβι τεσσάρων μηνών και εγκληματικό και αν προσπαθήσετε να κάνετε κατευθυνόμενο απόρτ σε ηλικία τεσσάρων μηνών. Αλλά και το απλό απόρτ ακόμα όταν το κάνετε σε τόσο μικρό κουτάβι, είναι επόμενο ότι κάποια στιγμή θα βαρεθεί δεν θα το φέρει ή θα το πάρει μαζί του φεύγοντας και θα αποκτήσει έτσι μια κακή συνήθεια η οποία μετά θα θέλει πολύ κόπο και πολύ χρόνο για να την επανορθώσετε. Για να χρησιμοποιήσετε θήραμα εκτροφής θα πρέπει αυτό να έχει μυρωδιά και συμπεριφορά άγριου, διαφορετικά κινδυνεύετε το σκυλάκι σας να πάρει λάθος μηνύματα. Ένα πολύ μικρό λάθος που μπορεί να κάνουμε σε αυτή την ηλικία, αποτυπώνεται πολύ εύκολα στο μυαλό του κουταβιού και αποβάλλεται πολύ δύσκολα. Γιατί αυτό θα σας συμβούλευα τη βασική εκπαίδευση να την κάνετε μετά τους εφτά μήνες τους σκύλου σας. Προς το παρόν μπορείτε να το πηγαίνετε βόλτα στην εξοχή μόνο του, χωρίς να το αναγκάζεται να τρέχει πίσω από ένα μεγαλύτερο σκύλο το πολύ διάρκεια μιας ώρας, προσπαθώντας να το φέρετε σε επαφή με άγριο θήραμα χωρίς να παρεμβαίνετε εσείς καθόλου, το αφήνετε να συμπεριφερθεί όπως αυτός νομίζει. Όταν αυτό θα συμβεί πέντε, δέκα, δεκαπέντε φορές, το σκυλάκι σας θα αρχίσει και θα φερμάρει από τη στιγμή που έχει και τόσο καλή συμπεριφορά όσο μου περιγράφετε. Η σταθερότητα φέρμας, η ακινησίας στο ξεπέταγμα, και στον πυροβολισμό είναι για ζώα με μεγαλύτερη ηλικία και βαθμό εκπαίδευσης.

Από κ. Μάκης.

Επιλογή κουταβιού

Αγαπητέ κύριε Θωμά. Παρακολουθώ την στήλη σας με μεγάλη προσοχή και ομολογώ ότι με οι συμβουλές σας με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ.

Σε λίγες μέρες περιμένω η αγαπημένη μου Σεττερίνα να γεννήσει. Και ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα θα ήθελα την βοήθεια σας. Δεν είμαι σε θέση να κρατήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα όλα τα κουτάβια που η σκυλίτσα μου θα γεννήσει και για αυτό θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες δικές σας συμβουλές στο πως θα μπορέσω να διαλέξω ένα κουτάβι.

Σας ευχαριστώ πολύ

Δεν μου διευκρινίζετε την ακριβή ηλικία που θέλετε να δώσετε τα κουτάβια. Πάντως αν τα κρατήσετε μέχρι 3 μηνών θα μπορέσετε να έχετε μια σχετική πάντα ασφάλεια στην κρίση σας. Κατ’ αρχήν θα διαλέξετε ένα κουτάβι το οποίο δεν πρέπει να έχει ελαττώματα αποκλεισμού, δηλαδή μικροσωμιά, δυσμορφία, αποχρωματισμούς, προγμαθήσμούς, δυσκολία στην κίνηση. Δεν θα διαλέξετε ένα κουτάβι με προβληματικό χαρακτήρα το οποίο θα κρύβετε στις γωνίες να μην θέλει να σας πλησιάσει. Δεν θα διαλέξετε ένα κουτάβι το οποίο δείχνει να έχει πρόβλημα ακοής ή όρασης. Θα διαλέξετε ένα κουτάβι άφοβο, το οποίο εκτός από την παντελή έλλειψη κροτοφοβίας πρέπει να δείχνει άφοβο και σε χειρονομίες σας στο παιχνίδι με τα αδέλφια του, πάνω στο παιχνίδια αυτό θα πρέπει να δείχνει πολύ καλή αίσθηση ισορροπίας διότι τα κουτάβια τα οποία δείχνουν μεγάλη ικανότητα ισορροπίας έχουν κατά κανόνα και πολύ καλή πνευματική και ψυχική ισορροπία. Γι’ αυτό στο χώρο που παίζουν πρέπει να βάλετε ορισμένους τσιμεντόλιθους και σανίδες που τους συνδέουν έτσι ώστε τα κουτάβια στο παιχνίδι τους να προσπαθούν να περάσουν πατώντας πάνω από τις σανίδες. Θα πρέπει να περάσετε αρκετές ώρες παρατηρώντας τα, παίζοντας μαζί τους και κριτικάροντας τις αντιδράσεις τους. Θα διαλέξετε ένα ζώο εύχαρο το οποίο έρχεται κουνώντας την ουρά του με το πρώτο σας σφύριγμα ανεβαίνοντας επάνω σας για να το χαϊδέψετε.

Ο πιο βασικός τρόπος επιλογής κουταβιού είναι να δούμε τις αντιδράσεις του πάνω στο θήραμα. Κατ’ αρχήν όταν τους ρίξουμε μπροστά τους ένα θήραμα νεκρό ή τραυματισμένο θα πρέπει κατευθείαν να το πιάσουν χωρίς φόβο ή δισταγμό και να θέλουν να το διεκδικήσουν από τα αδέλφια τους και από εσάς ο οποίος μετά από 10 – 20 δευτερόλεπτα θα τους το πάρετε απαλά χαϊδεύονται τα. Δεν διαλέγουμε ένα ζώο το οποίο δείχνει φοβία και αρχίζει και κάνει κύκλους γύρω γύρω από το θήραμα διστάζοντας να το πλησιάσει και να το πιάσει. Μπορούμε στην ηλικία των 3 μηνών να τα βγάλουμε έξω αν δυο βάζοντας τους ορτύκι ιταλικό και πηγαίνοντας τα κόντρα στο αέρα ώστε να το μυρίσουν και να δείτε τις αντιδράσει τους. Η ποιότητα της μύτης. Η ποιότητα της φέρμας, η σταθερότητα της, ο τρόπος με τον οποίο ξεπερνάει τα εμπόδια τους εδάφους θα πρέπει να είναι καθοριστικός για την επιλογή σας.

Πολλές φορές με διαλέγει ένα κουτάβι για ιδιοκτήτη του περισσότερο απ’ ότι το διαλέγω εγώ. Θα πρέπει να με κοιτάει στα μάτια και να λέει εγώ είμαι.