Orizontio720X90

Έχεις σκύλο; Εκπαίδευσε τον σωστά.

Σιγά σιγά η πράξη του κυνηγίου και φέτος στην Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Είδη κάποιοι έχουν κάνει τις απαραίτητες μεταγραφές τους για το καινούργιο έμψυχο υλικό, που θα τους βοηθήσει ως αχώριστος συνεργάτης στην φετινή κυνηγετική σαιζόν, αλλά και στο εγγύς μέλλον. Η επιλογή έχει γίνει και έχουμε στα χέρια μας είτε ένα κουταβάκι 8 με 10 μηνών είτε ένα μικρότερο, είναι αυτό που πρωτοείδατε σε ένα εκτροφείο ή στο σπίτι ενός συνάδελφου κυνηγού. Είναι ο σκύλος που είπατε μέσα σας αυτός είναι ο σκύλος που θα με συντροφεύει στο κυνήγι.

Το πήρατε στο σπίτι σας του ανοίξατε την καρδιά σας το φροντίσατε και συνεχίζεται να το φροντίζεται και όλα αυτά θα συνεχίζουν να συνυπάρχουν έτσι ώστε αυτή η σχέση να αναπτύσσεται μέρα με την μέρα, αυτό όμως συμβαίνει όταν υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ σας.

Μετά από λίγο καιρό ξεκινάτε να βγάλετε τον σκύλο σας στον κυνηγότοπο και εκεί ανακαλύπτεται ότι ο νεαρός σκύλος κάνει τις σκανταλιές τους. Δηλαδή κυνηγάει μικρόπουλια, βρίσκει χελώνες δεν σας ακούει πηγαίνει σε άλλους σκύλους και κάνει ένα σωρό αταξίες που φυσικά ο μικρός σας ταραξίας το κάνει όχι γιατί είναι κακός σκύλος αλλά ακριβώς γιατί είναι ανεκπαίδευτος.

Εσείς όμως αντιδράτε και αρχίζετε έλα εδώ, έντονα σφυρίγματα, πάλι χελώνα βρήκες βλάκα, τι σου έχω πει, μη, όχι, κάτω, κτλ.

Το νεαρό κυνηγόσκυλο σας κοιτάει σαν χαμένο και σεις βράζετε από το κακό σας και θα αναρωτιέστε τι θα γίνει με αυτό το σκυλί και για πόσο ακόμα θα ξελαρυγγιάζεστε.

Έτσι ξεκινάτε την νέα σας στρατηγική αναλαμβάνεται οι ίδιοι να το εκπαιδεύσετε, ίσως η τιμωρία και ο συνεχής περιορισμός να είναι κάποιες από της λύσης που επιλέξατε επίσης κάπου ακούσατε ή διαβάσατε ότι και να φάει και καμία δεν κάνει κακό ίσα ίσα δεν θα σας πάρει και τον αέρα και για να του δείξετε ποιος είναι το αφεντικό καθώς θέλει συνέχεια να περνάει το δικό του.

Όμως από το κυνηγόσκυλο σας με αυτόν τον ιδεατό τρόπο ¨εκπαίδευσης¨ αποτέλεσμα δεν είδατε.

Αυτές οι μέθοδοι δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε θετικό αποτέλεσμα αντιθέτως χειροτερεύουν την κατάσταση και το κυνηγόσκυλο σας κατά πάσα περίπτωση θα αρχίσει να σας φοβάται παρά να σας αγαπά, σε καμία περίπτωση δεν θα σας ακούσει και ίσως κάποια στιγμή για να αμυνθεί την στιγμή που θα τον χτυπήσετε να γυρίσει να σας δαγκώσει και βέβαια όταν συμβεί κάτι τέτοιο θα κατηγορήσουμε τον σκύλο μας και όχι τον εαυτό μας για τον μη σωστό τρόπο εκπαίδευσης που ακολουθήσαμε.

Είναι επιτέλους εποχή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κυνηγοί σαν νοήμων άτομα να κάτσουμε να αναλογιστούμε αν έχουμε την δυνατότητα να ασχοληθούμε με τον σκύλο ας δηλαδή αν έχουμε χρόνο, γνώση εκπαίδευσης και τον ανάλογο οικονομικό προϋπολογισμό ώστε ο σκύλος μας να έχει τις απαραίτητες εξόδους στο άγριο θήραμα.

Αν τελικά ανακαλύψετε ότι κάτι από τα προαναφερθέντα σας λύπη δυο είναι τα τινά είτε δεν είστε ικανοί να έχετε ένα κυνηγετικό σκύλο, είτε είναι καιρός να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό.

Ξέρω ότι εδώ στην Ελλάδα η έννοια του εκπαιδευτή σκύλου είναι κάπως παρεξηγημένη εν αντίθεση με το εξωτερικό που όπως γνωρίζω αφού ζούσα εκεί το 90% των κυνηγών απευθύνεται σε επαγγελματία.

Θα μου πείτε υπάρχουν επαγγελματίες;

Θα σας απαντήσω βεβαίως και υπάρχουν αλλά είναι λίγοι.

Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα άτομα που έχουν πλέον αναγάγει την εκπαίδευση του σκύλου σε επιστήμη και γνωρίζουν καλά την ψυχολογία του σκύλου.

Η εικόνα λοιπόν του υπάκουου και καλού κυνηγόσκυλου μπορεί με την σωστή καθοδήγηση από ένα εκπαιδευτή και την δική σας προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα και αυτό θα γίνει μέσα από κάποια διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν θα σας αφήσει αμέτοχους.

Το μήνυμα μου λοιπόν σε αυτό το άρθρο είναι το εξής:

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να νιώσετε περήφανος ιδιοκτήτης και επίσης δώστε την ευκαιρία στο κυνηγόσκυλο σας να γνωρίσει την εκπαίδευση και το κυνήγι από την καλή πλευρά του.

Με εκτίμηση

Βαρνάβα Μαίρη

yesX<spz