Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/8/08

Τα «ξεκινημένα» κυνηγόσκυλα των αγγελιών

Από κ. καπα-man.

Αγαπητέ κ. Πέτρόχειλε,

Πολλά «ξεκινημένα» κυνηγόσκυλα πωλούνται στις μικρές αγγελίες του ειδικού τύπου από κυνηγούς σε πολύ καλές τιμές.

Πώς μπορούμε να κρίνουμε σωστά ένα «ξεκινημένο» κυνηγόσκυλο 1,5 χρόνου έως 3 χρόνων που το βλέπουμε για πρώτη φορά στη ζωή μας;

Ποία στοιχεία να προσέξουμε;

Διάβασα το άρθρο σας «Αξιολόγηση του περδικόσκυλου» αλλά δεν με κάλυψε καθώς μιλούσε για παρατήρηση των σκύλων από την αρχή της ζωής τους.

Φιλικούς χαιρετισμούς,

Κάπα-man

Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το να πουλάει ένας επαγγελματίας ένα κυνηγητικό σκύλο, διότι αυτή είναι η δουλειά του, ο οποίος πρέπει πάντοτε να πουλάει καλά ζώα για να διασφαλίσει τη φήμη και την πελατεία του και τελείως διαφορετικό πράγμα να πουλάει ένα κυνηγητικό σκύλο ο οποιοσδήποτε ερασιτέχνης κυνηγός, ο οποίος για να τον πουλάει σημαίνει ότι δεν του κάνει. Διότι ένα σκυλί το οποίο πράγματι είναι καλό εμπεριέχει μια πολύ μεγάλη αξία την οποία ο ερασιτέχνης δεν μπορεί να απαιτήσει. Εξάλλου τα έξοδα της δημιουργίας ενός κυνηγόσκυλου όχι κατ’ ανάγκην καλού ή ταλαντούχου είναι πολύ μεγάλα, δηλαδή ένα καλό κουτάβι από καλούς κυνηγετικούς γονείς κοστίζει τουλάχιστον οχτακόσια ευρώ.

Τα έξοδα αποπαρασίτωσης, εμβολιασμών, διατροφής, προστασίας από διάφορα παράσιτα, τσιμπούρια, σκνίπες, είναι συνεχής και σημαντικά. Εάν θα κάνει ένα συρίγγιο ή πάρει ένα άγανο στη μύτη. το κόστος του κτηνίατρου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα εκατόν πενήντα ευρώ. Το τσουβάλι η καλή τροφή κοστίζει γύρω στα εξήντα ευρώ και καταναλώνεται σε τριάντα πέντε μέρες περίπου. Ένας σκύλος οποίος είναι δυόμισι ετών έχει καταναλώσει τροφή περίπου δύο χιλιάδων ευρώ.

Από εκεί και πέρα πόσες βενζίνες θα καταναλωθούν, πόσα διόδια θα πληρωθούν, τι χάσιμο χρόνου θα έχει αυτός ο άνθρωπος ο οποίος πουλώντας ένα σκύλο δυόμισι ετών προς χίλια ή χίλια πεντακόσια ευρώ, χάνει από τα χρήματα από τα οποία έχει πληρώσει ο ίδιος κι όλα αυτά τα έξοδα τα οποία προανέφερα τουλάχιστον 3.000 – 4.000.

Γιατί λοιπόν το κάνει αυτό, διότι θέλει να απαλλαγεί από ένα ζώο το οποίο δεν του κάνει. Πάρα πολλά βέβαια ζώα από αυτά, μπορεί με την κατάλληλη εκπαίδευση να διορθωθούν από τα λάθη τα οποία θα έχουν γίνει πάνω τους και να γίνουν χρήσιμα κυνηγητικά ζώα. Αλλά είναι συζητήσιμο κατά πόσο αυτό συμφέρει οικονομικά, διότι είναι σαν να προσπαθούμε να επισκευάσουμε ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο.

Το συνηθέστερο πρόβλημα το οποίο μπορεί να υποκρύπτεται από μια τέτοια πώληση, μπορεί να είναι η έλλειψη εξόδων στο βουνό, ή την πόλη, ώστε ο σκύλος να πάρει τις παραστάσεις που πρέπει στην ηλικία που πρέπει και να γίνει ένας κοινωνικός ευπροσάρμοστο όσο και αποδοτικός σκύλος.

Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται, είναι μια λανθάνουσα κροτοφοβία η οποία μπορεί να μην φαίνεται, δηλαδή όταν πέφτει ο πυροβολισμός ο σκύλος να μη δείχνει τρόμο αλλά να φοβάται την προοπτική του πυροβολισμού όταν ανακαλύπτει ένα θήραμα, να το αποφεύγει και μάλιστα να το αποφεύγει τόσο έντεχνα ώστε αυτό να μην γίνεται αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη του.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι επιληπτικές κρίσεις, απώλεια προσανατολισμού στο πυκνό μετά από κάποια κόπωση, μη αντοχή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υπογλυκαιμικές τάσεις, μειωμένη οσφραντική ικανότητά, καταστροφή του θηράματος, μη σταθερή απόδοση. Ακόμα ένας από τους πιο συνήθεις λόγους που πουλιέται ένας σκύλος είναι επειδή θα είναι άρρωστος από καλααζάρ.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνεται μια τέτοια πώληση είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να αναφερθούν όλοι. Ελάχιστες είναι οι φορές που ένας σκύλος πωλείται λόγω οικονομικών προβλημάτων, οικογενειακών καταστάσεων, αλλαγής εργασίας, αλλαγής διαμονής, διότι ένα πραγματικά καλό σκύλο δεν τον αποχωρίζεται ο ιδιοκτήτης του για κανένα λόγο. Πρόσφατα είχα πουλήσει σε κάποιον πελάτη μου ένα κουτάβι Πόιντερ πεντέμισι μηνών προς χίλια ευρώ ξέροντας ότι ήταν πάρα πολύ καλό, τρεις μήνες μετά ο πελάτης μου αυτός μου έφερε το κουτάβι πίσω για να το εκπαιδεύσω. Όταν είδα πόσο καλό ήταν το αγόρασα ο ίδιος προς εφτάμισι χιλιάδες ευρώ. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν δεν μπορείτε να κρίνετε τον σκύλο μέσα στο χρονικό όριο μιας επιτόπου δοκιμής, παρά μόνο εμπιστευόμενος το ένστικτό σας, ρισκάροντας τα αποτελέσματα. Έξάλλου δεν θα έχετε πληρώσει σχεδόν τίποτα και η μόνη χασούρα την οποία θα έχετε θα είναι ο χαμένος χρόνος με ένα λάθος ζώο και η ψυχική σας ταλαιπωρία.

Εκπαίδευση Springer Spaniel

Από κ. Μάκη

Κύριε Θωμά. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε με τις γνώσεις σας.

Έχω ένα νεαρό Springer Spaniel και σκέφτομαι μιας και δεν είναι σκυλί φέρμας αλλά ξεσηκώματος να ξεκινήσω να το εκπαιδεύσω -πέρα από την βασική εκπαίδευση- σε θήραμα εκτροφείου όπως ορτύκι και κουνέλι. Το Springer μου είναι 10 μηνών και έχει πολύ καλή επαφή μαζί μου. Θα μου συστήνατε να κάνω όσα παραπάνω σας ανέφερα ή μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα;

Σας ευχαριστώ.

Δεν νομίζω ότι θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Θα ήθελα όμως να σας επισημάνω δύο θέματα.

Θα πρέπει πρώτον να αποφεύγετε τις πολλές επαναλήψεις οι οποίες θα κουράσουν το σκύλο, διότι τότε μπορεί να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα, όπως να αρνείται να πάει να το φέρει, να το κρύβει, να το θάβει ή ακόμα να το τρώει. Το θήραμα δε εκτροφής το οποίο θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχει την αναθυμίαση και τη συμπεριφορά κατά το δυνατόν του άγριου. Διότι διαφορετικά το αποτέλεσμα σας θα είναι υποβαθμισμένο.