Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/8/08

Πρόβλήμα με Ουγγρικό ιχνηλάτη

Από κ aenaos.

Γεια σας και μπράβο για την καταπληκτική δουλεία που κάνετε!

θα ήθελα την βοήθεια σας για ένα πρόβλημα που πια με έχει κουράσει. Κατέχω ένα θηλυκό σκυλί ενός έτους καθαρόαιμο ουγγρικό ιχνηλάτη (transylvanian hound) το οποίο το είχα μέχρι πριν δυο μήνες μαζί με ένα αρσενικό 5 ετών της ίδιας ράτσας το οποίο έφτασε στα χέρια μου σε ηλικία 4 ετών και το οποίο παρότι μορφολογικά ήταν άριστο κατά την διάρκεια του κυνηγίου (γουρούνι) δεν γάβγιζε καθόλου και αναγκαστικά να σταματήσω να το παίρνω μαζί μου. Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι τα πρώτα σκυλιά αυτής της ράτσας που έχω στην κατοχή μου και ότι τα προηγούμενα δεν είχαν ποτέ δείξει τέτοια συμπεριφορά,

Το θέμα είναι ότι και η μικρή τώρα δείχνει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά ενώ η αδερφή της κυνηγά και γαβγίζει κανονικότατα, βέβαια η αδερφή της ξεκίνησε μόνη ενώ η δικιά μου μαζί με τον μεγάλο που είχε αυτό το πρόβλημα να πω εδώ ότι δεν έχουν καμία συγγένεια στα αίματα. Στις δυο τελευταίες εξόδους για λαγό παρότι είδε τον λαγό και τον δίωξε για μια ώρα δεν γάβγισε καθόλου και ξέρω ότι η δίωξη κράτησε τόσο γιατί είδα και τον λαγό να προπορεύεται και αυτήν να ακολουθεί σε απόσταση 100 μέτρων περίπου, στο σήκωμα δε έφυγε από μπροστά της σε απόσταση 10 μέτρων με σαφέστατη οπτική επαφή. Υπάρχει λύση και αν ναι πια???????

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση

Στα νεαρά σκυλιά είναι σχετικώς συνηθισμένο το φαινόμενο του μη γαβγίσματος και οφείλεται κυρίως στον ήπιο χαρακτήρα του σκύλου αφ’ ενός και κατά δεύτερο λόγο στο προγονικό ένστικτο του άγριου σκύλου, που κυνηγούσε «άφωνα» για να πιάσει το θήραμα, όπως συμβαίνει με τον λύκο και το τσακάλι.

Ο σκύλος δεν γαβγίζει, είτε γιατί δεν είναι νευρικός χαρακτήρας, είτε γιατί θέλει να πιάσει το λαγό που κυνηγάει, κληρονομιά απ’ τους άγριους προγόνους.

Μια μέθοδος με πολύ θετικά αποτελέσματα είναι το κράτημα του σκύλου με λουρί και το ξάφνιασμα με το υποτιθέμενο θήραμα.

Θα πάρετε ένα κουνέλι σχετικώς άγριο και θα το βάλετε σε κάποιο θάμνο. Θα πλησιάσετε με το σκύλο δεμένο και σε ανύποπτο χρόνο ξεσηκώστε το κουνέλι με τρόπο που να τον ξαφνιάσει. Κρατήστε το σκύλο με το λουρί μόλις πεταχτεί το κουνέλι, έτσι ώστε να αναγκαστεί να γαβγίσει. Αν δεν γαβγίσει άμεσα, παρακινήστε τον με την εντολή «πάρτο».

Όταν αρχίσει το γάβγισμα, κρατήστε τον μέχρι το κουνέλι να χαθεί απ’ το οπτικό πεδίο του σκύλου και αμέσως μετά αφήστε τον ελεύθερο να κάνει καταδίωξη. Με τον ίδιο τρόπο κάνετε τακτικές επαναλήψεις.

Επίσης πάντα δεμένο, φέρτε τον σε επαφή με γάτες. Ιδιαίτερα μερικές άγριες που αμύνονται με βρυχηθμούς είναι ότι καλύτερο.

Μπήγκλ Χάρριερ

Από κ Φλοκ.

Γεια σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Είμαι από Κύπρο και θα θελα να μάθω εάν υπάρχουν γέννες Καθαρόαιμων Μπήγκλ Χάρριερ στην Ελλάδα και σε ποιους θα πρέπει να αποταθώ ώστε να μπορέσω να αποκτήσω αυτή τη φυλή. Θα ήθελα επίσης να ξέρω εάν αυτή η φυλή κυνηγά στη ψηλές γενικά θερμοκρασίες και στην ξηρασία που επικρατούν στην Κύπρο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Πέτρος

Απάντηση

Η ξηρασία και οι μεγάλες θερμοκρασίες γενικώς, επηρεάζουν αρνητικά την ιχνηλασία σε όλους τους σκύλους ανεξαρτήτως ράτσας. Σ’ αυτές τις κλιματικές συνθήκες η θερμοκρασία του εδάφους είναι μεγαλύτερη της ατμόσφαιρας κι όλες οι μυρωδιές εξαφανίζονται ραγδαία. Σε τέτοιες συνθήκες περιβάλλοντος, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διαλύουν τα μόρια της οσμής πιο γρήγορα με αποτέλεσμα ο ντορός του λαγού να «χάνεται» ξαφνικά με το πέρασμα της ώρας, οπότε η έρευνα περιορίζεται συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες φυσιολογικά, όπου επικρατεί δροσιά και η θερμοκρασία του εδάφους είναι χαμηλότερη της ατμόσφαιρας.

Στην ξηρασία και στις μεγάλες θερμοκρασίες κανένας σκύλος δεν μπορεί να ιχνηλατήσει αποτελεσματικά, εκτός ίσως μερικά έμπειρα και μεγάλης ηλικίας σκυλιά που όταν δεν βρίσκουν ντορούς στο έδαφος, ψάχνουν εμπειρικά «γιατάκια» λαγών που έχουν εντοπίσει στην περιοχή στην κυνηγετική τους πορεία. Άλλωστε οι μεγάλες θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές για κυνήγι, δεδομένου ότι διακινδυνεύεται η ζωή του σκύλου μας από θερμοπληξίες και σωματική κούραση.

Από προσωπική εμπειρία θεωρώ ότι τα Μπηγκλ Χάριερ είναι σκληροτράχηλα σκυλιά με μεγάλες σωματικές αντοχές και λόγω μικρού όγκου αντέχουν περισσότερο από ένα μεγαλόσωμο σκύλο σε τέτοιες συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα φτάνουμε στα όρια με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους.

Όταν μετά τις οκτώ το πρωί, δεν υπάρχει ντορός στο έδαφος, το αποτέλεσμα είναι ίδιο για όλα τα σκυλιά και γι αυτά που αντέχουν και γι αυτά που δεν αντέχουν τις θερμοκρασίες, δεν έχουν αντικείμενο έρευνας.

Για κουταβάκια Μπηγκλ Χάριερ, προβλέπεται μια γέννα από τον κ. Πάνο Κανελλόπουλο (τηλ. 6977 660 511) από καθαρόαιμα Μπηγκλ Χάριερ (FCI-LOF-KOE), εισαχθέντα από Γαλλία, με διακρίσεις μορφολογίας EXC-CACIB, τα οποία είναι εξαιρετικά στο κυνήγι.