Orizontio720X90

Ας μιλήσουμε για όπλα

Ξεκινά ο μήνας Αύγουστος και μαζί η προετοιμασία χιλιάδων κυνηγών.

Όλοι τρέχουμε να βγάλουμε την άδεια κυνηγίου, κοιτάμε τις ελλείψεις μας από την προηγούμενη χρονιά και της αναπληρώνουμε. Κάποιοι αγοράζουν νέους σκύλους, υποδήματα & ενδύματα και ορισμένοι νέα όπλα. Για αυτήν την αγορά θα μιλήσουμε, των όπλων.

Ίσως να μην είμαι το πλέον κατάλληλο άτομο πάνω στα όπλα, ούτε και έχω γνώσης οπλουργού, όμως θα μπορούσα να σας αναφέρω ένα δυο πράγματα σχετικά με αυτά. Δεν σας κρύβω ότι δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχω μπει μέσα σε κάποιο κατάστημα κυνηγετικών ειδών και κάθομαι και χαζεύω τα όπλα που υπάρχουν.

Στην Αυστρία όπου έμενα είχα επισκεφτεί την πόλη FERLACH γνωστή για την παράδοση της στην κατασκευή όπλων και δεν σας κρύβω πόσο μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός μου όταν αντίκρισα κάποια μοντέλα τα οποία θα τα χαρακτήριζα κόσμημα.

Στις μέρες μας έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής ανάλογα με τα γούστα μας και το κυνήγι που κάνουμε να αγοράσουμε και το αντίστοιχο όπλο. Ορισμένοι έχουν προτίμηση στο δίκαννο ενώ κάποιοι άλλοι την καραμπίνα. Επίσης η μεγάλη αγορά όπλων που υπάρχει, μας δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να αγοράσουμε από κάποιο οικονομικό, μέχρι κάποιο πολύ ακριβό μοντέλο. Επίσης έχουμε να κάνουμε την επιλογή ανάμεσα σε όπλο με ολόκληρες φωτιές ή με μισές φωτιές.

Όταν λέμε με ολόκληρες φωτιές εννοούμε στο όπλο εκείνο το οποίο φέρει τον πυροδοτικό μηχανισμό πάνω στις πλαϊνές πλάκες της βάσης. Η εξωτερική του όψη είναι ιδιαίτερα καλλίγραμμη και σε πολλούς θυμίζει κοκοροτούφεκο, όμως που είναι τα κοκόρια; Αυτή είναι και η διαφορά του ότι οι σφύρες είναι εσωτερικά και έχει αυτόματη όπλιση.

Ένα από τα υπέρ του όπλου με ολόκληρες φωτιές είναι το ότι έχοντας τον μηχανισμό πάνω στις πλάκες, η βάση είναι πιο ανθεκτική. Αυτό θεωρείται αρκετά σημαντικό διότι η βάση του όπλου δέχεται τις περισσότερες πιέσεις κατά την πυροδότηση. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του όπλου με ολόκληρες φωτιές είναι ότι διαθέτη σχαστηρία ανάσχεσης, τι σημαίνει αυτό είναι ο μηχανισμός εκείνος που προλαμβάνει την πυροδότηση του όπλου από τυχαία πτώση. Όμως όπως κάθε όπλο έχει και αυτό κάποια μειονεκτήματα.

Εσωτερικά τα τμήματα του είναι πολλά και θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά πάνω στην πλάκα αλλά και να δουλέψουν σωστά μεταξύ τους, επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την λείανση.

Το γεγονός ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος στην κατασκευή του και πιο λεπτομέρεια στην δουλειά του το κάνει και ακριβότερο και φυσικά δεν μιλάμε για κάποιο μοντέλο Αγγλικής κατασκευής HOLLAND AND HOLLAND του οποίου η τιμή αγοράς του για κάποιους θεωρείται απλησίαστη αλλά για κάποιο Ιταλικής – Ισπανικής ή Tσέχικης κατασκευής.

Αντίθετα τώρα τα όπλα με μισές φωτιές έχουν τον πυροδοτικό μηχανισμό μέσα στην βάση και πίσω ή στο μπροστινό και κάτω μέρος. Βέβαια και τα όπλα με μισές φωτιές έχουν τα υπέρ και τα κατά. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ποικιλία που υπάρχει πράγμα που δίνει την δυνατότητα στον αγοραστή να διαλέξει τον τύπο και την τιμή του.

Όσο για την ποιότητα τους είναι σίγουρο ότι και εδώ μπορούμε να βρούμε αξιόπιστα μοντέλα καλής κατασκευής και αντοχής.

Πάντως ότι μοντέλο κι αν διαλέξετε κοιτάξτε να είναι κάποιας γνωστής εταιρείας διότι βοηθά πολύ στο σέρβις και στην εύρεση ανταλλακτικών.

Καλή αρχή για φέτος και ελπίζω να μην έχουμε παρατράγουδα στην φετινή ρυθμιστική.

Φιλικά

Μαίρη Βαρνάβα