Orizontio720X90

Ciro vom Bichtelwald

Ο Μέγας Γότθος Γενάρχης

Γράφει ο Κώστας Καλφόπουλος Εκτροφέας

Κυναγωγός

Σε περίοδο πλέων παύσης της κυνηγετικής. δραστηριότητας, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη περίοδος αυτόν τον καιρό μέσω ιστορικών αναδρομών να κατανοήσουμε για άλλη μια φορά, ασχέτως τι σκύλο ράτσας έχουμε κάτι πολύ σημαντικό¨ Ότι το καλό αίμα δεν ψεύδεται ποτέ¨.

Σε παλαιότερο άρθρο μου στο Κ&Φ είχα γράψει για 2 πολύ καλά σκυλιά στην Ελλάδα που έφυγαν από την επίγεια ζωή, εκεί είχα αναφέρει ένα μεγάλο πρόγονο τους τον CΙRO VOM BICHTELWALD για αυτόν τον σκύλο θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Σκοπός του άρθρου είναι ο αναγνώστης να κατανόηση και να αποκομίσει σημαντικά στοιχεία, ώστε όταν χρειαστεί να κάνει κάποιες επιλογές είτε ζευγαρώματος, είτε αγοράς ενός σκύλου να είναι πιο ενημερωμένος και να κατανοήσει καλύτερα την σημασία που έχει ο γενεαλογικός χάρτης.

Όσο για αυτούς που ονομάζονται εκτροφείς και οι κυνοφιλικές τους αναζητήσεις είναι συνδεδεμένες με το kurzhaar, πιστεύω ταπεινά να βοηθηθούν από αυτό το γραπτό στην θεωρητική παιδεία που χρειάζεται ώστε να υπάρχει κυνοτεχνική εξέλιξη.

Ο περίφημος Ciro vom Bichtelwald γεννήθηκε το 1975 όταν ζευγάρωσε η μητέρα του Anka vom Bichtelwald γεννημένη το 1971 με ένα σκύλο φημισμένο εκείνη την εποχή τον KS.Buck v.d Erlenklinge επίσης γεννημένο το 1971 από τον εκτροφέα της γραμμής ¨Εrlenklinge τον Ηer Horst Muller.

O KS. Buck και η τοκετομάδα του (KS Bianca, KS Bessie, KS Birke) έφτασαν μετά από πολλές διακρίσεις σε κυν. δοκιμασίες στον εθνικό Γερμανικό τίτλο KS.

Είναι κατανοητό τι εστί αυτό το γεγονός. Μια γέννα όλοι πρωταθλητές.

Εδώ να επισημάνουμε ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν αυτό, αφού αυτή η τοκετομάδα προήλθε από τον καλύτερο επιβήτορα του εκτροφείου POTTMES τον Qell (κληροδότημα χρώματος Ciro) το 1o ασπρόμαυρο Κurzhaar που έφτασε στον μεγάλο τίτλο ΚS και την KS Αnke vom Ichenheim γεννημένη το 1964 κόρη του πρωταθλητή και έπειτα μέγα αναπαραγωγού στην Αμερική CH America Fld Esser´s Chick γεννημένος το 1962.

Ο Ciro λοιπόν φαινόταν ότι ήταν ένας σκύλος με εμφανή το ένστικτο του κυνηγού. Έξυπνος μεθοδικός τις στιγμές που έπρεπε αλλά και συνάμα γρήγορος και δραστήριος ώστε να ξεκαθαρίσει την πορεία του θηράματος και την ένδειξη αυτού.

Άλλωστε στα απομνημονεύματα του ο Ηerr Stramann αναφέρει ότι ο Ciro vom Bichtelwald ήταν ο αχώριστος σύντροφος του στις κυνηγετικές εξορμήσεις του μέχρι το τέλος αυτού του εκπληκτικού σκύλου.

Σε νεαρή ηλικία κατεβαίνει σε κυνηγετικές δοκιμασίες όπου ακολουθούν σαν βροχή οι πρωτιές, ΑΖP1, IKP1, BTR, VBR, WS CACIB. Επίσης περνάει τις εξετάσεις Μορφολογίας ως τυπικό δείγμα φυλής, καθώς και τις εξετάσεις δυσπλασίας (όπως όλα τα kurzhaar στην Γερμανία).

Με αυτή την ανοδική πορεία που σημείωσε ο Ciro δεν άργησε να πέσει στο γερακίσιο μάτι του εκτροφέα της γραμμής ¨Νistetal¨ Wilhelm Stramann, για όσους δεν γνωρίζουν αρχικά ο κύριος Stramann το 1970 αγόρασε από τον κ. A. Klinge το όνομα της εκτροφής.

Η εκτροφή του Herr Stramann έμελλε να ενωθεί με έναν άλλο κολοσσό και στερέωμα του Kurzhaar το κυνοτροφείο ¨Hege Haus¨ του Dr. Emil Hegemann και της κόρης του Karin.

Ο Ciro λοιπόν αγοράστηκε από τον Ηerr Stramann με σκοπό να βελτιώσει στην εκτροφή του τα κεφάλια αλλά κυρίως να δυναμώσει τα πίσω άκρα.

Η αγορά του ήταν περισσότερο από δικαιολογημένη γιατί ο Ciro αποδείχθηκε θαυμάσιος αναπαραγωγός όχι μόνο για τις γραμμές Hege Haus και Nistetal, αλλά και για μια σειρά από εκτροφείς στην Γερμανία.

Ο έλεγχος των Siger τίτλων του ξεπερνιέται μόνο από έναν άλλο αναπαραγωγό τον Αxel vom Wessersching για τον οποίον θα μιλήσουμε στο μέλλον.

Όπως όμως έχει η ειπωθεί μεγάλος σκύλος είναι αυτός που δίνει και μεγάλους σκύλους και εδώ είναι που θα εξετάσουμε τα ζευγαρώματα του για να δούμε το πόσο συνέβαλε αυτός ο σκύλος στην πορεία του Kurzhaar.

Με πολύ κόπο και ώρες μελέτη προσπάθησα και βρήκα τα καλύτερα ζευγαρώματα του Ciro.

Από το 1979 που έρχεται ο Ciro στα χέρια του κυρίου Stramann ξεκινάει και η πορεία των ζευγαρωμάτων του με ντεμπούτο το ζευγάρωμα του την ίδια χρονιά με την καλύτερη θηλύκια της εκτροφής Nistetal Lara, όπου δίνει τον εκπληκτικό Vassall vom Nistetal καστανός λευκόστικτος τετράγωνος με ένα κεφάλι που θα ζήλευε και ο καλύτερος γλύπτης αλλά πάνω από όλα σκύλος εργασίας.

Ο Vassall έφυγε για Αγγλία ώστε να στερεώσει το Kurzhaar εκεί, αλλά αργότερα δόθηκε ένα μυθικό ποσό για εκείνη την εποχή και έφυγε στην Αυστραλία για να βελτιώσει και εκεί το Kurzhaar.

Τo 1980 έρχεται στο σπίτι του Herr Stramann μια θηλύκια η Tris vom der WULFENAU, αποτέλεσμα για τον ιδιοκτήτη της θηλυκής ο απόγονος αυτού του ζευγαρώματος Loni v.d Wulfenau o οποίος φτάνει στον τίτλο K.S.

Την ίδια χρονιά του ζητά ζευγάρωμα ένας άλλος εκτροφέας ο Hans Fuler εκτροφέας της γραμμής

¨Von sons FELDERMEER¨ και του δίνει στην γέννα τον μετέπειτα επιβήτορα του κυνοτροφείου του K.S Lorbass vom son Feldermeer.

O κύριος Stramann με την σύζυγο του Karin αρχίζουν να κατανοούν ακόμα περισσότερο την αξία του σκύλου τους.

Έτσι το 1981 ζευγαρώνει πάλι την καλύτερη του θηλύκια BS.Karla vom Nistetal και παίρνει τον K.S Wittekind vom Nistetal άλλο ένα μεγάλο Kurzhaar.

Στην συνέχεια το 1981 ζευγαρώνει τις θηλυκές της συζύγου κα Stramann, Justine και Elsa vom Hege Haus.

H Justine του δίνει 2 εκπληκτικά κουτάβια αρσενικά τον K.S Master και τον K.S Malve vom

Hege Haus, ενώ η Elsa στην τοκετομάδα της δίνει τον Lester την Lady, την KS Linda, την KS Libelle και τον διεθνή πρωταθλητή Lord vom Hege Haus.

Tα νέα μαθεύονται γρήγορα και οι εκτροφείς καταφθάνουν στην Β. Γερμανία για να αγοράσουν ακριβά σπέρμα και ζευγαρώματα.

Εμφανίζεται και ζητά ζευγάρωμα το 1982 ένα από τα βαριά πυροβολικά των kurzhaar ο φαρμακοποιός από την Βαυαρία Herr Meyrhaim της εκτροφής ¨POTTMES¨ και ζευγαρώνει 2 εκπληκτικές θυληκιές την Valtie και την Quilla Pottmes και παίρνει 2 εκπληκτικά ζώα που βοήθησαν στην εκτροφή του τον Jens και τον Herex Pottmes.

Ακολουθεί ένα άλλο μεγαθήριο των Kurzhaar ο Herr Franz Drager της εκτροφικής γραμμής ¨PREGELUFER¨ μαζί του έχει μια από τις καλύτερες θυληκιές του εκτροφείου του την Κ.S Festa vom Pregelufer και ως θαύμα από αυτό το ζευγάρωμα εμφανίζεται ο μεγάλος σκύλος Κ.S Rauber vom Pregelufer. Ξαναζητά ζευγάρωμα με την Αnja vom Pregelufer και ο Ciro του δίνει τον Ιnt. Champion American fild champion Zobel vom Pregelufer.

Επανέρχεται ο εκτροφέας της γραμμής ¨WULFENAU¨, που πριν 2 χρόνια είχε ζευγαρώσει με τον Ciro και φέρνει μαζί του την ILKA vom der Wulfenau και ο Ciro ξανακάνει θαύμα και γεννιέται ο Μέγας K.S & It.ch Ciro vom Carolinen Hof.

Εσπευσμένα εμφανίζεται ο Herr H. Hagemann εκτροφέας άλλης μιας εκλεκτής εκτροφής της ¨HANSANBURG¨. To ζευγάρωμα μεταξύ του Ciro και της καλής του K.S Jaga του δίνει την Grose Laura vom Hansanburg.`

Την ίδια χρονιά ο Ciro ζευγαρώνει με την Κ.S Fides vom Hege Haus και παίρνει άλλο έναν δυνατό σκύλο τον Κ.S Pascha vom Hege Haus.

Δεν θα συνεχίσω γιατί θα καταχραστώ τις φιλόξενες σελίδες του εντύπου.

Είναι κατανοητό το πόσο μεγάλης αξίας σκύλος ήταν ο Ciro vom Bichtelwald, αλλά και σημαντικό είναι να συνειδητοποιούμε ότι τα καλά ζευγαρώματα για να έχουν αποτελέσματα δεν γίνονται χωρίς επένδυση χρόνου και χρήματος.

Πάντως μην ξεχνάτε ποτέ ότι όταν ο σκύλος που θέλετε να αγοράσετε ή να ζευγαρώσετε έχει κάποια σχέση με τον Ciro μην διστάσετε να κάνετε το επόμενο βήμα.