Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/9/08

Βαλκανικές φυλές

Από κ Ντίνος.

Κύριε Θανάση γεια σας. Διαβάζω στα διάφορα άρθρα για τους ιχνηλάτες εκτεταμένες αναφορές για παρά πολλές φυλές ιχνηλατών εκτός από τις βαλκανικές. Και μου δημιουργείται η απορία ως βαλκανική χώρα οι βαλκανικοί ιχνηλάτες δεν είναι και πιο κατάλληλοι για τους κυνηγότοπούς μας;

Απάντηση

Προσωπικά κ. Ντίνο έχω κάνει εκτεταμένες αναφορές στους βαλκανικούς ιχνηλάτες, τόσο σε ατομικό επίπεδο της κάθε ράτσας, όσο και σε τρέχουσες ερωτήσεις των ενδιαφερομένων κυνηγών. Άλλωστε στο βιβλίο μου «Ιχνηλάτες της Ευρώπης», αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι καθαρόαιμες φυλές της Σερβίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου και επίσης της Βουλγαρίας, η οποία ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τις κυνηγετικές φυλές της στην FCI.

Συγκεκριμένα αν ανατρέξετε σε προηγούμενα τεύχη του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κυνηγότοπος» θα δείτε ότι γίνεται λεπτομερής αναφορά για τον «Ορεινό Ιχνηλάτη του Μαυροβουνίου», τον «Τρίχρωμο Ιχνηλάτη της Σερβίας» καθώς επίσης και για τους ιχνηλάτες της Ιστριας, Ποσάβα κ.λ.π.

Με την ευκαιρία είναι χρήσιμο να επαναλάβουμε τις ονομασίες και την καταγωγή των βαλκανικών ιχνηλατών, μετά τον διαχωρισμό των κρατών από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

· Η Σερβία έχει τελικώς τον «Βαλκανικό Ιχνηλάτη» και τον «Σέρβικο Τρίχρωμο»

· Η Κροατία έχει τον «Ιχνηλάτη του Ποσάβα», τον «Κοντότριχο Ιχνηλάτη της Ιστριας» και τον «Σκληρότριχο Ιχνηλάτη της Ιστριας».

· Η Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει τον «Βοσνιακό Σκληρότριχο ή Μπαράκ»

· Το Μαυροβούνιο έχει τον «Ορεινό Ιχνηλάτη Μαυροβουνίου», πρώην Σλοβενίας.

Οι παραπάνω επτά φυλές είναι καθαρόαιμες και αναγνωρισμένες από την FCI. Οι όμιλοι των κρατών που ανήκουν, κάνουν εξαιρετική δουλειά για την βελτίωση, την ανάπτυξη και την διατήρηση των φυλών στα πρότυπα μορφολογίας και εργασίας, διοργανώνοντας τακτικές εκθέσεις μορφολογίας και εθνικούς αγώνες πρακτικού κυνηγιού ιδιαίτερα στο λαγό. Επίσης τα παραπάνω κράτη οργανώνουν επίσημους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ιχνηλατών στο λαγό με την εποπτεία της FCI, πράγμα που δείχνει ότι οι Βαλκάνιοι γείτονές μας είναι πολύ μπροστά στα κυνηγετικά και κυνολογικά θέματα, συμβαδίζοντας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στην Ελλάδα ήρθαν παρά πολλοί ιχνηλάτες απ’ τα Βαλκάνια, αλλά κυρίως ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι κατώτατης κυνηγετικής ποιότητας και χωρίς «χαρτιά» ως επί το πλείστον, λόγω φτήνιας. Όμως επειδή οι βαλκάνιοι είναι πολύ έξυπνοι, τα καλά και καθαρόαιμα σκυλιά τους τα κρατούν για τον εαυτό τους ή τα πωλούν πολύ ακριβά, βλέποντας δε τη μεγάλη ζήτηση των Ελλήνων, προώθησαν ότι μέτριο σκυλί είχαν σε χαμηλές τιμές γιατί απλούστατα δεν το ήθελαν.

Κανένας Έλληνας δεν ενδιαφερόταν για καθαρόαιμο με pedigree FCI, πάρα μόνο ήθελε ένα φτηνό σκυλί για να βγάλει την κυνηγετική περίοδο και αν του τύχαινε και κάποιο καλό με χαρτιά, δεν έκανε τον κόπο να το γράψει στον ΚΟΕ και να κάνει καθαρόαιμη αναπαραγωγή, αντιθέτως το ζευγάρωνε με ότι ημίαιμο γκέκικο κυκλοφορούσε κι έτσι φτάσαμε σε σημείο να μην υπάρχει στην πλειονότητα καθαρόαιμος ιχνηλάτης, συνηθισμένο φαινόμενο ακόμα και σήμερα.

Και για να απαντήσω στην απορία σας, σας βεβαιώνω πως δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και εντοποιότητα στην κυνηγετική απόδοση των κυνηγετικών σκυλιών της Ευρώπης, αυτό είναι μύθος που έχει καταρριφθεί στην πράξη, όλα τα κυνηγόσκυλα μπορούν να κυνηγήσουν παντού, σε όλες της χώρες της Ευρώπης από οποιαδήποτε χώρα και αν κατάγονται.

Τρανταχτό παράδειγμα τα πουλόσκυλα που κυνηγούν στην Ελλάδα. Όλα προέρχονται από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Σέτερ, Πόιντερ, Σπρίγκελ από Αγγλία, Επανιέλ και Μπρακ από Γαλλία, Κούρτσχααρ και Ντράτχααρ από Γερμανία, όλα κυνηγούν τέλεια στη χώρα μας και μάλιστα βρίσκονται σε ανώτατο κυνηγετικό και κυνολογικό επίπεδο.

Ράτσα Λαγόσκυλου

Από κ Γιώργος

Γεια σας κύριε Κυριτσάκα

Από όλους εμάς αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε ανθρώπους σαν τον κο Θανάση που χρόνια τώρα προσπαθούν (και πιστεύω πως το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό) να μας απεγκλωβίσουν από τον χώρο των ημίαιμων, και να δούμε πλέον τις εξορμήσεις μας από διαφορετική σκοπιά

Ο τρόπος που μου αρέσει να κυνηγώ είναι καβάλα στα σκυλιά σε ανοιχτά μέρη Πηγαίνω πάντα μόνος μου, τα μέρη μου κρατάνε θηράματα, όμως υπάρχει μεγάλος συνωστισμός κυνηγών. Τι λαγόσκυλο θα με συμβουλεύατε να πάρω (διώξεως) Αυτό που δεν θέλω είναι να τρελαίνεται στο κλαφούνισμα όταν βρει ντόρο

Μφχ

Γιώργος (θριάσιο)

Απάντηση

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια κ. Γιώργο και εύχομαι να συμμερίζονται τις απόψεις σας για την καθαροαιμία, κάθε μέρα και περισσότεροι κυνηγοί, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους ιχνηλάτες σε ικανοποιητικά κυνολογικά επίπεδα. Χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν. Η ύπαρξη και μόνο καθαρόαιμων ιχνηλατών χωρίς οργάνωση σε ομίλους δεν λέει τίποτα, γιατί πολύ εύκολα έρχεται η παρακμή μέσω της απραξίας.

Χρειαζόμαστε αντιπροσωπευτικούς ομίλους των φυλών και ενεργή συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών στις κυνολογικές και κυνηγετικές διεργασίες για να διαφυλάξουμε και να αναπτύξουμε την καθαρόαιμη κυνολογία. Ο όμιλος είναι η πεμπτουσία της ανάπτυξης, της βελτίωσης και της διατήρησης των ιχνηλατών στα πρότυπα μορφολογίας και εργασίας.

Κι ερχόμαστε τώρα στο θέμα που σας ενδιαφέρει. Με τον τρόπο που κυνηγάτε (καβάλα) και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σας (ανοιχτά μέρη και συνωστισμός κυνηγών), αυτομάτως περιοριζόμαστε σε ιχνηλάτες «αργούς στο βήμα», για να έχετε τον πλήρη έλεγχο στη φάση της ανίχνευσης, του πλησιάσματος στο γιατάκι και στην καταδίωξη τελικώς.

Ιδανικοί ιχνηλάτες για τέτοιο κυνήγι είναι τα «Μπασέ» γενικώς, τα οποία έχουν όλα τα κυνηγετικά προσόντα των «ψηλών», αλλά είναι πιο αργά λόγω σωματικής δομής.

Για το λαγό και χωρίς φλύαρο γάβγισμα είναι:

· Μπασέ Χάουντ (από κυνηγετικά αίματα), πολύ δυνατή μύτη, λίγο βαρύ και πιο αργό από τα άλλα.

· Αρτεσιανό Νορμανδικό Μπασέ

· Μπασέ Μπλε της Γασκώνης

· Μπασέ Φωβ της Βρετάνης

· Μεγάλο Μπασέ της Βανδέας

· Τα Ελβετικά Μπασέ της Λουκέρνης, της Βέρνης και το Σβυτς.

Από τα «ψηλά», κυρίως το Μικρό Μπλε της Γασκώνης και το Γκριφόν Μπλε, αντίστοιχα το Λουκέρνης, το Ισπανικό Σαμπουέζο, το Μπηγκλ Χάριερ.