Orizontio720X90

Πώς να μην καταστρέψετε τον κυνηγετικό σας σκύλο

Του Θωμά Πετρόχειλου, Εκτροφέα Εκπαιδευτή

Το ΠΡΩΤΟ πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης είναι να αγαπάει το σκύλο του. Να διορθώνει, βέβαια, τα λάθη του με σταθερότητα και συνέπεια, αλλά κυρίως με αγάπη.

Δεν μπορούμε άλλες φορές να διορθώνουμε ένα λάθος και άλλες όχι, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο ο σκύλος μας δεν θα έχει σταθερή συμπεριφορά. Ποτέ οι διορθώσεις δεν θα πρέπει να φτάνουν στο σημείο να τρομοκρατούν το ζώο, διότι τότε δεν μπορεί να ελέγξει τις ενέργειές του.

Ο φόβος είναι ελεγχόμενο συναίσθημα, ο τρόμος όμως είναι μη ελεγχόμενο. Ακόμα όμως και ο φόβος, τον οποίο προκαλεί η διόρθωση, πρέπει να είναι ήπιος ώστε να μπορεί ο σκύλος να δοκιμάζει και να παίρνει πρωτοβουλίες.

Η σημασία της διόρθωσης

Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει κατά την εκπαίδευση του σκύλου μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ζώο, το οποίο θα έχει κρίση, αίσθηση θηράματος, ελευθερία έκφρασης και ενεργειών κατά το κυνήγι και όχι ένα ζώο υποτιμημένο το οποίο θα ακολουθεί πιστά σαν εργάτης την έρευνά του, χωρίς καμία πρωτοβουλία, χωρίς το απαραίτητο μπρίο, αναλίσκοντας τη σημαντική του δυνατότητα σε καλό ή όχι τόπο. Πάντοτε διορθώνουμε σύμφωνα με το αποτέλεσμα και πάντοτε η διόρθωσή μας είναι ήπια.

Το ηλεκτρονικό κολάρο το χρησιμοποιούμε μόνο για πράγματα τα οποία απαγορεύονται και ποτέ σε σχέση με το θήραμα, διότι τότε μπορεί να αποκτήσει αναστολές και άλλες φορές να φερμάρει καλά το θήραμα και άλλες, όταν θα χρειαστεί να το ψάξει περισσότερο, να φοβάται, να το εγκαταλείπει και να φεύγει, φοβούμενο τη διόρθωση.

Να μην παραμελούμε τα μαθήματα της βασικής υπακοής, τα οποία πρέπει να συνεχίζονται και να βελτιώνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου.

Οι νόμοι της αγέλης

Όταν ο σκύλος μας μάς αισθάνεται δυνατούς, ικανούς να κατέχουμε τη θέση του αρχηγού της αγέλης, μας σέβεται, μας εκτιμά, είναι ευχαριστημένος, ήρεμος και χαρούμενος, διότι ξέρει ότι η επιβίωση της αγέλης του είναι εξασφαλισμένη.

Όταν δεν διορθώνουμε κάποιο λάθος, ο σκύλος μας πιστεύει ότι ο αρχηγός του αρρώστησε, τραυματίστηκε και δεν είναι πλέον ικανός να κατέχει τη θέση του αρχηγού, οπότε αυτός πρέπει να επαναστατήσει εναντίον του ώστε να πάρει τη θέση του.

Αυτοί είναι οι νόμοι της αγέλης, συνυφασμένοι στο DΝΑ του σκύλου για πάνω από 1.000.000 χρόνια και δεν μπορούμε εμείς να τους αλλάξουμε. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει ο σκύλο ς μας είναι συγκεκριμένος και όμοιος με τον τρόπο που μαθαίνει ο λύκος και το αγριόσκυλο της Αφρικής και της Ινδίας. Μη εκπαιδευμένος λύκος ή αγριόσκυλο δεν υπάρχει, το χαρακτηριστικό αυτό το έχει μόνο το σκυλί που έχουμε σε μια ταράτσα ή μπαλκόνι, χωρίς παραστάσεις.

Ο σκύλος, στη φυσική του κατάσταση, κυνηγάει 365 μέρες το χρόνο, έτσι και το κυνηγόσκυλό μας χρειάζεται συνεχώς προπόνηση σωματική και επαφή με το θήραμα ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ετοιμοπόλεμο.

Δώστε του τη φροντίδα του αξίζει

Το πρώτο πράγμα το οποίο επηρεάζεται όταν έχουμε έναν άρρωστο σκύλο είναι η απόδοσή του στο κυνήγι. Όταν παρατηρούμε κάμψη στην απόδοσή του, πρέπει αμέσως να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας του σκύλου μας.

Όσο μεγαλύτερη επαφή έχουμε με το σκύλο μας, όσο πιο πολύ κοντά τον έχουμε στην καθημερινή μας συμβίωση, τόσο περισσότερο γίνεται τμήμα του εαυτού μας και βελτιώνεται ο ψυχικός και πνευματικός του κόσμος, με άμεσο αντίκτυπο, βεβαίως, στο κυνηγετικό αποτέλεσμα.

Στο κυνήγι πάμε για να νιώσουμε ανάταση ψυχής. Ο σκύλος μας είναι εκείνος που θα μας δώσει αυτά τα συναισθήματα και στο βουνό και στο σπίτι, και αξίζει να του παρέχουμε τη φροντίδα και την αφοσίωσή μας την οποία κι αυτός μας προσφέρει.

=rightl=.ogn:right;mso-layout-grid-align: none;text-autospace:none'>

Διομήδης Τσομώκος

editor@Kinigotopos.gr

cl"p.o-span" face="georgia">

Επιτέλους πρέπει να γίνει συνειδητό ότι η περιφρούρηση, η διαχείριση και καταμέτρηση, δεν είναι μόνο δουλειά των κυνηγετικών Οργανώσεων, άλλωστε όλοι μαζί κάνουμε αυτό που λέγεται Οργάνωση.

Η διατήρηση της κυνηγετικής πράξης αφορά όλους μας. Ας σταματήσει ο ¨ωχ αδελφισμός¨. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, παρατηρήστε στο εξωτερικό σε τι επίπεδο βρίσκεται η πανίδα.

Κάποτε το έβλεπαν λίγοι που είτε ταξίδευαν, είτε ζούσαν εκεί, σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ΤV, DVD, INTERNET, μας δίνουν ζωντανά πρότυπα και ανθρώπους με αξίες και σεβασμό στο περιβάλλον και βέβαια αυτά τα άτομα είναι από την κυνηγετική οικογένεια μας.

Χωρίς πανίδα τα πάντα θα αλλοιωθούν. Τα όπλα θα μεταλλαχθούν αποκλειστικά για Skeet και Τrap. Oι σκύλοι από βοηθοί στο κυνήγι θα καταλήξουν μόνο για καλλιστεία και καναπέδες και το κυνήγι θα καταντήσει να ασκείται ίσως σε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι στον υπολογιστή.

Προτού όμως να δούμε όλα αυτά τα ¨σημεία των καιρών¨, καλό είναι άμεσα να αλλάξουμε συνήθειες και κάθε φορά που γυρνάμε από τον περίπατο μας στο Δάσος να καταγράφουμε των αριθμό συναντήσεων με το άγριο θήραμα.

Σήμερα η έλλειψη αυτών των στοιχείων είναι η αιτία που επιβλήθηκαν πολλές και αναίτιες απαγορεύσεις στο κυνήγι, που βασίστηκαν σε ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των υπάρχων θηραμάτων.

Πρόταση μου κάθε νέα σαιζόν όταν εκδίδονται οι άδειες οι υπάλληλοι των συλλόγων να ζητούν της προηγούμενης χρονιάς το ερωτηματολόγιο συμπληρωμένο.

Είναι αναγκαίο να στηρίξουμε το πρόγραμμα Άρτεμης γιατί είναι αυτό που θα μα εξασφαλίσει στο μέλλον το κυνήγι.

Κυρίες και Κύριοι το σύνθημα είναι ¨¨Καταγράφουμε για να έχουμ娨 .

Καλή συνέχεια για φέτος

Μαίρη Βαρνάβα