Orizontio720X90

LE CLUB DU CHIEN D’ORDRE

Το club δημιουργήθηκε για να ανασυντάξει, να αναπτύξει και να διατηρήσει κατά ένα μεγάλο μέρος, τους ιχνηλάτες του «μεγάλου κυνηγιού» (grande vénerie), όπως λέγεται αυτό το κυνήγι στη Γαλλία, στο οποίο χρησιμοποιούν πολλούς ιχνηλάτες μαζί, δηλαδή ολόκληρη αγέλη, για να κυνηγήσουν μεγάλα ζώα (ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα). Στο «μεγάλο κυνήγι» δεν χρησιμοποιούν όπλο (chasse à courre), είναι καθαρά ένα κυνήγι καταδίωξης , όπου οι κυνηγοί ακολουθούν την αγέλη των σκύλων καβάλα στα άλογα και όταν τα σκυλιά εξουθενώσουν και ακινητοποιήσουν το ζώο, ο αρχηγός των κυνηγών το αποτελειώνει με την λόγχη ή το μαχαίρι.

Επίσης με τον ίδιο τρόπο διεξάγεται και το «μικρό κυνήγι» (petit vénerie), για το λαγό κυρίως, όπου οι κυνηγοί ακολουθούν τα σκυλιά με τα πόδια.

Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ιχνηλατών χρησιμοποιείται επίσης και για το κυνήγι του ελαφιού, του ζαρκαδιού, του αγριογούρουνου και του λαγού με όπλο (chasse à tir).

Όλα τα σκυλιά της αγέλης έχουν εκπαιδευτεί να υποτάσσονται ολοκληρωτικά στις εντολές του αρχηγού, ο οποίος έχει την ευθύνη του ελέγχου τους κατά τη διάρκεια του «μεγάλου κυνηγιού», στο οποίο πρέπει να κυνηγούν ένα και μοναδικό ζώο που έχουν ξεσηκώσει. Δεδομένου ότι η αγέλη αποτελείται από 40-150 σκυλιά, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν το καθένα κυνηγούσε ανεξάρτητα όποιο θήραμα εύρισκε στο δρόμο του. Γι’ αυτό το λόγο τα σκυλιά της αγέλης λέγονται και «σκυλιά εντολής ή διαταγής» ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση «σκυλιά υπακοής» και στα γαλλικά “Chien d’ Ordre” .

Είναι γεγονός πως οι ιχνηλάτες αυτής της κατηγορίας, από καταγωγής είναι υπάκουοι και τρυφεροί, καθόλου επιθετικοί και έτσι εκπαιδεύονται πολύ εύκολα σ’ αυτόν τον τομέα. Αυτό που τους χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό είναι το φυσικό ένστικτο και το πάθος για το κυνήγι.

Το Club du Chien d’ Ordre αντιπροσωπεύει εννιά ράτσες. Τα περισσότερο σπουδαία είναι τα «Πουατεβέν», τα «Τρίχρωμα Γαλλικά» και τα «Τρίχρωμα Άγγλο-Γαλλικά». Ακολουθούν τα «Γαλλικά Άσπρα και Μαύρα», τα «Μπίλλυ», τα «Άγγλο-Γαλλικά Άσπρα και Μαύρα». Τα «Γαλλικά Άσπρα και Πορτοκαλί» και τα «Άγγλο-Γαλλικά Άσπρα και Πορτοκαλί» είναι σε λιγότερους αριθμούς. Υπάρχουν και ορισμένες αγέλες «Φοξ Χάουντ».

Ο συνολικός αριθμός των παραπάνω φυλών είναι περί τα 20.000 σκυλιά. Από αυτά 5.000 αποτελούν αγέλες για το ελάφι, άλλα τόσα και λίγο παραπάνω για το ζαρκάδι, περίπου 2.000 για το αγριογούρουνο και 2.500 για την αλεπού. Τα υπόλοιπα περίπου 5.000 – 6.000 χρησιμοποιούνται για το κυνήγι με όπλο.

Όλα τα σκυλιά έχουν τατουάζ στο πλευρό με τα αρχικά της ομάδας και καταγράφονται στο Γαλλικό Βιβλίο Καταγωγών. Το Club έχει 2.300 μέλη.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Club, Pierre Astié: Τα «σκυλιά υπακοής» είναι η περηφάνια του γαλλικού κυνηγιού. Είναι ο θησαυρός της πατρικής μας κυνολογικής κληρονομιάς, μοναδικής στον κόσμο. Το Club με πλήρη ευσυνειδησία και ευθύνη θα διαφυλάξει αυτή την πολιτιστική αξία και κληρονομιά.»

FRANCAIS BLANC ET NOIR

ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ

STANDARD FCI NO 220

ΚΑΤΑΓΩΓΗ: ΓΑΛΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το Γαλλικό Άσπρο και Μαύρο μοιάζει στην κατασκευή πάρα πολύ με το ομόλογό του Γαλλικό Τρίχρωμο. Είναι λίγο πιο ελαφρύ, αλλά παραμένει ρωμαλέο και στιβαρό. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα χρώματά του. Κυριαρχεί το μαύρο χρώμα στο κεφάλι και στη ράχη (μανδύας) και στο υπόλοιπο σώμα το άσπρο. Αχνές κόκκινες κηλίδες υπάρχουν πάνω από κάθε μάτι, καθώς επίσης και στα μάγουλα. Τα μαύρα ή γαλαζωπά στίγματα, που υπάρχουν στον άσπρο φόντο και κυρίως στα άκρα, υπενθυμίζουν τις καταγωγές του.

Το Γαλλικό Άσπρο και Μαύρο κατάγεται, πράγματι, από τις αρχαίες ράτσες της μεσημβρινής Γαλλίας δηλαδή τα Γασκώνης και τα Γασκώνης-Σαιντόνζης, τα οποία διασταυρώθηκαν με αγγλικά σκυλιά και δημιούργησαν την συγκεκριμένη ράτσα.

Η ράτσα αναγνωρίστηκε το 1957, έτος που καταγράφτηκε επίσημα και το πρότυπό του. Σήμερα στη Γαλλία αναπτύσσεται σε μεγάλο αριθμό και διατηρείτε αυστηρά στα πρότυπα της φυλής. Υπάρχουν σκυλιά εξαιρετικής ποιότητας στην ομάδα “Rallye Saintongeois”, καθώς και σε πολλές άλλες ομάδες, οι οποίες πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αναπτύσσουν την ράτσα και όλες τις ράτσες των «σκύλων εντολής», αποκλειστικά για κυνηγετικούς σκοπούς και όχι για εμπορικούς. Σπάνια πωλούνται αυτά τα σκυλιά, αλλά κάθε γέννα εντάσσεται στην αγέλη για να την μεγαλώσει και να την ανανεώσει, έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα δραστήρια σκυλιά για το «μεγάλο ή μικρό κυνήγι».

Το Γαλλικό Άσπρο και Μαύρο χρησιμοποιείται πιο πολύ για το κυνήγι του ζαρκαδιού, επειδή έχει πολύ λεπτή όσφρηση, μεγάλη φιλοτιμία και εργατικότητα, σοβαρότητα και σταθερότητα στο ντορό και αντοχή στις μεγάλες αποστάσεις.

Το ύψος για τα αρσενικά είναι 65-72 εκατοστά και για τα θηλυκά 62-68 εκατ.