Orizontio720X90

Κυνηγετικός σκύλος και Beeper ¨Η σωστή χρήση¨

Σκοπός του άρθρου είναι να δούμε από την μεριά της κυνηγετικής πράξης πόσο χρήσιμο είναι στη σημερινή εποχή το ηλεκτρονικό αυτό μέσο, ώστε να μας προειδοποιεί κατά την έρευνα του σκύλου για το που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, αλλά συνάμα να γνωρίζουμε και πότε ο σκύλος μας φερμάρει.

Αλλά ας δούμε το τι οδήγησε τον άνθρωπο σε μια τέτοιου είδους εφεύρεση.

Ο κυνηγός από την στιγμή που αντιμετώπισε πρόβλημα ελέγχου, είτε λόγω δασωμένης περιοχής, είτε λόγω απομάκρυνσης τόσης ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα οπτικής επαφής με τον σκύλο, προσπάθησε να βρει τρόπους και που θα τον βοηθούσαν σε αυτά τα προβλήματα.

Ο πιο παλιός τρόπος ήταν ο προσφιλές ήχος του κουδουνιού, καθότι χρησιμοποιούταν και σε άλλα οικόσιτα ζώα (πρόβατα, γίδια, αγελάδες), σκοπός του ήταν ο εύκολος και από απόσταση εντοπισμός του κοπαδιού.

Η ιστορία λαϊκής τέχνης αναφέρει μάλιστα ότι κάποια κοπάδια ξεχώριζαν από τα υπόλοιπα λόγω των διαφορετικών ήχων κουδουνίσματος.

Κατά τον Μεσαίωνα αλλά και στις αρχές του περασμένου αιώνα και μέχρι πριν την έναρξη του 2ο παγκόσμιου πολέμου η τάση για μια πιο ελαφριά σιλουέτα σκύλου ώστε να δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες έρευνας στο κυνήγι, έγινε για κάποιους αυτοσκοπός.

Για άλλους οι εδαφολογικές συνθήκες, αλλά και αργότερα ο πόλεμος, έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στην πανίδα και χλωρίδα, με αποτέλεσμα η μείωση θηράματος να αλλάξει και πρακτικά τις συνήθειες του κυνηγίου, εκεί το κουδούνι ήρθε ως ένα χρήσιμο μέσον στην βοήθεια εντοπισμού του σκύλου.

Στην αναζήτηση από τους εκτροφείς ενός μοντέλου με γνώμονα την σωστή κατασκευή, αλλά συνάμα και τις φυσικές αρετές, όπως μυαλό, χαρακτήρας, πάθος για κυνήγι, δυνατή όσφρηση και γρήγορο ξεκαθάρισμα εδάφους για περισσότερη κάλυψη χώρου, με σκοπό να ανέβουν ως ένα βαθμό και οι πιθανότητες εύρεσης θηράματος, δημιουργήθηκε μια νέα γενιά σκύλων που έφερνε πλέων σκύλους άλλων δυνατοτήτων, σκύλοι που ο άνθρωπος ήταν αδύνατον πλέον να κυνηγήσει μαζί τους με τον γνώριμο τρόπο. Εκεί λοιπόν που ο άνθρωπος για να λύσει το πρόβλημα που είχε γεννηθεί ιδιαίτερα με την μεγάλη έρευνα, εφηύρε το ηλεκτρονικό κουδούνι.

Το beeper εμφανίστηκε από ότι ταπεινά γνωρίζω πρώτα στην Αμερική, αργότερα εισήχθη στην Ευρώπη πρώτα στην Γαλλία και Ιταλία και αργότερα στις άλλες χώρες αλλά και εκτός Ευρώπης.

Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί για τους κυνηγούς ως λύση του προβλήματος (για μερικούς πρόβλημα) να ξέρουν που είναι ο σκύλος τους.

Αν εξετάσουμε το θέμα θα δούμε ότι τις περισσότερες φορές αυτό το πρόβλημα έρχεται λόγω μη σωστής εκπαίδευσης του σκύλου, με αποτέλεσμα το κυνήγι να χρειάζεται και την υποστήριξη ηλεκτρονικού κουδουνιού ή ακόμα τελευταία και πομπού εντοπισμού μέσω δορυφόρου GPS.

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ των λύσεων που δίνει το Beeper, αρκεί να μην είναι έσχατη λύση για ένα σκύλο που είναι εκτός ελέγχου.

Η σωστή χρήση αυτού του εργαλείου πρέπει να γίνεται με σώφρων τρόπο.

Σαφώς και είναι χρήσιμο στο δάσος, αλλά υπερβολή στον κάμπο και την σιτοκαλαμιά.

Επομένως χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο στις συνθήκες που το χρειάζεστε και όχι εκεί που γίνεται ενοχλητικό και απορία για τους άλλους για το τι το χρειάζεστε, αφού τον σκύλο σας τον βλέπεται από χιλιόμετρα.

Φιλικά

Βαρνάβα Μαίρη