Orizontio720X90

Braque της Bourbonnais Ο αρχαίος ορτυκοθήρας

Η λέξη "BRAQUE" προέρχεται από το γαλλικό ρήμα στοχεύω - δείχνω, και σαν ουσιαστικό μπορεί να μεταφραστεί και ως "δείκτης".

Όπως κάθε φυλή "braque" στη Γαλλία, το "braque της Bourbonnais" προέρχεται από το παλαιό ηπειρωτικό braque, αν και η προέλευσή και τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά μακριά απ’ αυτό. Το σκυλί αυτό είναι πολύ παλαιό από αναφέρεται ήδη από το 1580 στην Bourbonnais σε ένα αντίγραφο του Aldrovandi (γιατρού και φυσιοδίφη από την Μπολόνια 1522/1605, συγγραφέα της βιολογικής εγκυκλοπαίδειας), ως σκυλί από την Bourbonnais, διάστικτο, με κοντή ουρά, και μεγάλη επιδεξιότητα στο κυνήγι των ορτυκιών.

Όπως στην Γαλλία συνηθίζονταν, κάθε φυλή δεικτών έπαιρνε το όνομα της από την περιοχή στην οποία αναπτύχθηκε. Όπως επί παραδείγματι το Braque Saint Germaine, είναι ο δείκτης από το Saint Germaine ή το Braque d'Auvergne από τη Auvergne έτσι και το Braque της Bourbonnais από την επαρχία του Bourbon, περιοχή της κεντρικής Γαλλίας (σημερινό τμήμα της Allier).

Σε αυτή την περιοχή της Allier (πρώην επαρχία Bourbonnais), εξαιτίας του κλίματος, του εδάφους και των θηραμάτων, οι κυνηγοί δημιούργησαν μικρά «αγροτικά» και στιβαρά braque, με ευρωστία και δύναμη, με κεφάλι μορφής αχλαδιού και ένα πολύ ιδιαίτερο τρίχωμα. Ιδιαίτερο λόγω της θέσης των στιγμάτων και του ομοιογενούς μίγματος άσπρων και χρωματιστών τριχών. Ένα τρίχωμα σε άσπρο φόντο το οποίο καλύπτονταν σχεδόν εξολοκλήρου από λεπτές γραμμές ή ευδιάκριτα συκώτι ή κιτρινόφαια στίγματα χρωματισμός τον οποίο η Γάλλοι ονόμαζαν lie de vin ή fleur de peche "οινολάσπή (κατακάθι) κρασιού" ή "άνθος ροδάκινων" αλλά και ως τον «μηρό νύμφης».

Το braque της Bourbonnais ονομάζονταν και κοντόυρο braque επειδή μερικές φορές γεννιέται χωρίς ουρά (άνουρο) ή συχνότερα με κοντή μικρότερη από 15 εκατ. ουρά (βραχύουρο). Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χρησιμοποιήθηκε για πάρα πολλά χρόνια ως κριτήριο για την φυλή, ενώ και σήμερα αποτελεί απόδειξη καταγωγής από τις παλαιότερές γραμμές της φυλής.

Ιστορικά λοιπόν από τα ζώα αυτά απαιτούσαν να γεννηθούν χωρίς ουρά ή με πολύ κοντή ουρά. Επιπλέον, οι εκτροφείς προσπαθούσαν τα ζώα της εκτροφής τους να έχουν το ιδιαίτερο αρχικό τρίχωμα της φυλής. Οποιοδήποτε σκυλί παρέκκλινε από αυτά τα χαρακτηριστικά (ουρά ή τρίχωμα), θεωρούταν ως μη καθαρόαιμο και δεν χρησιμοποιούταν στην αναπαραγωγή.

Με δεδομένο ότι το Braque της Bourbonnais ποτέ δεν ήταν μια πολύ διαδεδομένη φυλή, η εμμονή στις παραπάνω απαιτήσεις καθώς και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι οδήγησαν την φυλή σχεδόν σε εξαφάνιση.

Μετά από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το 1925, μια ομάδα πιστών στην φυλή εκτροφέων, ίδρυσε την πρώτη λέσχη Braque της Bourbonnais. Τα πρώτα πρότυπα της φυλής δημοσιεύθηκαν στο πρώτο δελτίο τύπου της λέσχης το 1930. Στόχος της λέσχης αυτής ήταν να αναβιώσει τη φυλή και να την επαναφέρει στην προπολεμική αίγλη της. Αν και η λέσχη αυτή αλλά και πρώτοι συμμετέχοντες σε αυτήν εκτροφείς σημείωσαν σημαντική πρόοδο, οι προσπάθειές τους σχεδόν εξανεμίστηκαν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η F.C.I. απέβαλε τη φυλή από τα μητρώα της λόγω ελλείψει δραστηριότητας από τους εκτροφείς.

Η εμμονή στα φυσικά άνουρα ζώα και οι αυστηρές απαιτήσεις χρώματος, οδήγησαν σε ένα σκυλί βασισμένο στην εμφάνιση, παρά την απόδοση. Συνεπώς, πολλοί εκτροφείς έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη φυλή, με συνέπεια κανένα κουτάβι να μην καταχωρηθεί από το 1963 ως το 1973. Το 1970, μια ομάδα εκτροφέων υπό την καθοδήγηση του Michel Comte έθεσαν ως στόχο να αναβιώσει την φυλή. Έτσι μια δεύτερη λέσχη Braque της Bourbonnais δημιουργήθηκε το 1982, με επίσημη αναγνώριση από την S.C.C. (Society Centrale Canine), την γαλλική θυγατρική της F.C.I. Το 1985. Ο στόχος για να αναβίωση τη φυλή έχει επιτευχθεί, με κάποια πιο ελαστικά πρότυπα στα σημεία των στιγμάτων και της ουράς, όπου και ο ακρωτηριασμός θεωρήθηκε πλέον αποδεκτός, έτσι τα αξιοπρόσεκτα κυνηγετικά ένστικτα της φυλής αποκαταστάθηκαν. Τα νέα πρότυπα της φυλής αναγνωρίστηκαν πλήρως από την S.C.C. και την F.C.I. το 1991.

Σήμερα οι εκτροφείς της φυλής, έχουν ως βασικό στόχο για την πλήρη αποκατάσταση της φυλής να επαναφέρουν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το ένστικτο επαναφοράς, την νοημοσύνη και την εκπαιδευσιμότητα στο Braque της Bourbonnais

Εξαιτίας της αφοσίωσης αυτών των πρώτων Γάλλων εκτροφέων όχι μόνο το Bourbonnais έχει επιζήσει της εξαφάνισης, αλλά σταθερά πλέον καθιερώνεται στην χώρα προέλευσης του, ενώ αρκετά άτομα της φυλής βρίσκονται πλέον και σε άλλες χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, κ.α.

Σήμερα η φυλή είναι με όλη την έννοια της λέξης μια ηπειρωτική φυλή, ένα κυνηγετικό σκυλί "παντός κυνηγίου". Το Bourbonnais αναπτύχθηκε για να είναι μια πραγματικά ευπροσάρμοστη κυνηγετική φυλή, μια φυλή με έντονη οσφραντική ικανότητα, έντονο το ένστικτο της φέρμας και με μεγάλη προθυμία στην ανάκτηση του θηράματος από οποιοδήποτε κυνηγότοπο, καθώς επίσης και στην ιχνηλασία πληγωμένου θηράματος. Αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί με την ευγενή συμπεριφορά της φυλής, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος και το κοντό τρίχωμα, κάνουν το Bourbonnais έναν ιδανικό σύντροφο για την οικογένεια και το κυνήγι.

Οι εκτροφείς σήμερα στη Γαλλία προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εκτρέφουν Bourbonnais που και τα πρότυπα της φυλής να πληρούν, αλλά να είναι εξίσου ικανά και ως δείκτες, retriever και ιχνηλάτες.