Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/11/2008

Ελληνικός ιχνηλάτης

Από κ Τάκη

Αγαπητέ κύριε Κυριτσάκα γεια σας. Ενδιαφέρομαι για έναν Ελληνικό ιχνηλάτη και θα ήθελα την άποψη σας για την φυλή.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Κ. Τάκης

Απάντηση

Ο καθαρόαιμος «Ελληνικός Ιχνηλάτης» κ. Τάκη κινδύνεψε να εξαφανιστεί με τις καταστροφικές διασταυρώσεις που υπέστη εδώ και πολλά χρόνια. Μετά το 1959 που αναγνωρίστηκε στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.), σχεδόν κανένας ιδιοκτήτης-κυνηγός δεν ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη, την βελτίωση και τη διατήρηση της ράτσας στα μορφολογικά και εργασιακά πρότυπα.

Είναι ο μοναδικός ιχνηλάτης στον κόσμο που διασταυρώθηκε με εκατοντάδες διαφορετικές ράτσες. Πουλόσκυλα και τσοπανόσκυλα, επίσης βουλγάρικους, σέρβικους, τούρκικους ιχνηλάτες, κι ακόμα ιταλικούς, ελβετικούς, γαλλικούς, αγγλικούς. Ένα πραγματικό χάος ανεξέλεγκτο, ένα κυνολογικό έγκλημα λόγω της παντελούς αδιαφορίας και έλλειψης κυνολογικής και κυνηγετικής παιδείας των Ελλήνων κυνηγών, γιατί απλούστατα κανένας δεν έκανε επιλεκτικές γέννες με τα σωστά άτομα της φυλής και επίσης κανένας δεν δήλωνε τις γέννες στον ΚΟΕ για να έχουμε το πραγματικό γενεαλογικό δέντρο.

Φτάσαμε λοιπόν σε σημείο που να μην υπάρχει «Ελληνικός Ιχνηλάτης» με τα μορφολογικά και εργασιακά πρότυπα που αναγνωρίστηκε το 1959 και γι αυτό το λόγο ο ΚΟΕ, πολύ αργά βέβαια, αποφάσισε την αναγνώριση ατόμων του «Ελληνικού Ιχνηλάτη» στα πρότυπα μορφολογίας για σωθεί η ράτσα. Πρώτο βήμα σωστό, έχουμε δηλαδή «Ελληνικούς Ιχνηλάτες» με ομοιόμορφη μορφολογία, αλλά με όχι κοινό εργασιακό πρότυπο, γιατί πολλά απ’ αυτά τα σκυλιά έχουν διαφορετικό βήμα, διαφορετικό γάβγισμα, διαφορετικό ψάξιμο και πλησίασμα στο γιατάκι και διαφορετική καταδίωξη. Το πρότυπο εργασίας δεν εξετάζει αν ένας ιχνηλάτης κυνηγάει λαγό, γιατί αυτό είναι δεδομένο, αλλά πως τον κυνηγάει και με τι τρόπο.

Χρειάζεται λοιπόν η καταγραφή κοινού εργασιακού προτύπου, που είναι δουλειά του ΟΦΕΙ πλέον, ο οποίος πρέπει από δω και πέρα να «μαζέψει» κοντά του όλους τους ιδιοκτήτες με γραμμένα σκυλιά στον ΚΟΕ και να αρχίσει αγώνες εργασίας του «Ελληνικού Ιχνηλάτη» για να καταλήξει στην καταγραφή του κοινού προτύπου εργασίας. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά και πολύς χρόνος, άλλωστε οι Όμιλοι δημιουργούνται για να παράγουν έργο στη βελτίωση, στην ανάπτυξη και στην ισορροπία της φυλής.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα του «Ελληνικού Ιχνηλάτη» αντικειμενικά και θα σε συνιστούσα να γίνεις μέλος του ΟΦΕΙ, εφ’ όσον ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη ράτσα του «Ελληνικού Ιχνηλάτη» και να λάβεις κι εσύ μέρος στην αναβάθμισή του.

Κρητικοί ιχνηλάτες

Από κ Σταύρος

Κύριε Κυριτσάκα γεια σας. Ασχολούμαι εδώ και πολύ λίγο καιρό με το κυνήγι του λαγού στην Σκύρο και σκέφτομαι να πάρω κρητικούς ιχνηλάτες. Ο βασικότερος λόγος για αυτή μου την επιλογή είναι ότι στο νησί μας υπάρχουν πάρα πολλά κατσίκια ελευθέρας βοσκής κάτι που σχεδόν απαγορεύει τους ιχνηλάτες μεγάλης δίωξης. Θα ήθελα να μου πείτε αν η σκέψη μου για τους κρητικούς ιχνηλάτες είναι σωστή ή τι άλλο θα μπορούσα να κάνω πάντα με δεδομένο το πρόβλημα των κατσικιών.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση

Τα κατσίκια κ. Σταύρο κυνηγιούνται από όλα τα κυνηγόσκυλα είτε πουλόσκυλα είτε ιχνηλάτες και δεν έχει μεγάλη σημασία αν είναι ελεύθερης βοσκής ή όχι, παντού στην Ελλάδα συναντούμε κατσίκια και πρόβατα.

Το πρόβλημα αυτό λύνεται με την εκπαίδευση του κουταβιού στα οικόσιτα ζώα γενικώς και προηγείται απ’ την εκπαίδευση στο λαγό.

Μέχρι τους 10-12 μήνες το κουτάβι πρέπει να μάθει να μην πειράζει τα οικόσιτα ζώα και όσο γρήγορα γίνεται.

Είτε Κρητικό Ιχνηλάτη πάρετε είτε άλλη ράτσα, απαραίτητα θα εκπαιδεύσετε το σκύλο από μικρή ηλικία να μην κυνηγάει τα κατσίκια, γιατί δεν εξαρτάται από τη μικρή ή μεγάλη καταδίωξη του σκύλου. Ο λαγός μπορεί κάλλιστα να έχει γιατάκι κοντά στα κατσίκια εφ’ όσον ζουν κι αυτά σε άγρια κατάσταση. Γνωρίζω ότι τα ελεύθερης βοσκής ξαφνιάζουν τους σκύλους με το γρήγορο και απότομο ξεπέταγμα, αλλά όταν ο σκύλος μάθει να μην τα κυνηγάει δεν θα το κάνει ποτέ.

Θα πάτε λοιπόν το σκύλο στα κατσίκια ελεύθερης βοσκής για να τον εκπαιδεύσετε. Αν ο σκύλος μάθει να υπακούει αυστηρά στις διαταγές σας δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κολάρο, αν είναι ανυπάκουος θα χρησιμοποιήσετε κολάρο.