Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/1/2009

Ιχνηλάτες για Γουρούνι

Από κ Σπύρο

Αγαπητέ κ. Κυριτσάκα, ενδιαφέρομαι για μια καλή φυλή καθαρόαιμων ιχνηλατών για το κυνήγι του αγριόχοιρου. Αυτό που βασικά έχω παρατηρήσει σε αρκετές καθαρόαιμές φυλές είναι έλλειψη θάρρους και σε αυτό ακριβώς το σημείο θέλω να με βοηθήσετε. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση

Γενικώς ο ρόλος του γουρουνόσκυλου κ. Σπύρο δεν είναι η επίθεση και η μάχη με το αγριογούρουνο, αλλά το πλησίασμα στο γιατάκι, το ξεσήκωμα και η σταθερή καταδίωξη. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να οριοθετήσουμε τα προσόντα που πρέπει να έχει ένα πολύ καλό γουρουνόσκυλο.

1. Να έχει θάρρος και γενναιότητα, αλλά να μην είναι ριψοκίνδυνο.

2. Να είναι ρωμαλέο και άφοβο, αλλά να μην έχει αλόγιστη επιθετικότητα.

3. Να έχει εξυπνάδα και επιμονή, δυο χρήσιμα στοιχεία ιδιαίτερα στη στάμπα, όπου πρέπει απαραίτητα να κρατάει απόσταση ασφαλείας για να αποφεύγει την επίθεση του γουρουνιού και να το πιέζει συνεχώς μέχρι να ξεσηκωθεί.

4. Δυνατή μύτη (λεπτή όσφρηση)

5. Καθαρή και δυνατή φωνή

6. Αυστηρή υπακοή

7. Μεγάλο πάθος για το κυνήγι του αγριογούρουνου.

Ένα γουρουνόσκυλο πρέπει να είναι μέσης επιθετικότητας σκύλος, γιατί ετσι με λίγη πειθαρχία μπορεί να εκπαιδευτεί και να ελεγχθεί εύκολα και γρήγορα. Θέλουμε να έχει επιθετικότητα στο θήραμα, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου, που από κει και πέρα να μη κινδυνεύει η ζωή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μεγάλη επιθετικότητα δεν είναι προτέρημα αλλά ελάττωμα, όπως ελάττωμα είναι και η μη επιθετικότητα, οπότε πρέπει να απορρίπτομε τα πολύ επιθετικά και τα μαλθακά σκυλιά.

Όταν ένα γουρουνόσκυλο είναι πολύ επιθετικό, θα ρίχνεται στα γουρούνια για να τα δαγκώσει ή να τα σκοτώσει, με αποτέλεσμα να γίνει θύμα το ίδιο, ενώ όταν είναι φοβητσιάρικο, δεν πρόκειται να κυνηγήσει ποτέ αγριογούρουνο. Αν είναι θαρραλέο και συνετό, θα έχει μέσα του το αίσθημα της αυτοάμυνας, οπότε θα γαβγίζει τα γουρούνια από απόσταση ασφάλειας και δεν θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χτυπηθεί απ’ τα κοφτερά τους δόντια.

Υπάρχουν πάρα πολλές καθαρόαιμες ράτσες που κυνηγούν αγριογούρουνα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, άλλωστε όλοι σχεδόν οι κυνηγοί της Ευρώπης κυνηγούν αγριογούρουνα με καθαρόαιμους ιχνηλάτες και μάλλον οι περιπτώσεις που αναφέρετε αφορούν μεμονωμένα άτομα σκύλων που παρουσίασαν φοβίες, αλλά όμως σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν όλη τη ράτσα.

Προσωπικά κυνηγάω αγριογούρουνα μόνο με καθαρόαιμες ράτσες εδώ και πολλά χρόνια και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος σε μέγιστο βαθμό. Η ομάδα μου αποτελείται από Αρτουά, Μπηγκλ Χάριερ και Αγγλογαλλικά Πετί Βενιερί.

Ισορροπημένες καθαρόαιμες ράτσες, λεπτή όσφρηση, δυνατή και καθαρή φωνή, με θάρρος και γενναιότητα χωρίς ακραία επιθετικότητα, στάμπα σε αποστάσεις ασφαλείας, μεγάλο κυνηγετικό πάθος, επιμονή και πολύωρη καταδίωξη. Επίσης έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που θα ήθελε κάθε κυνηγός του αγριογούρουνου, έχουν μεγάλη υπακοή και γυρίζουν πίσω σε κάθε κάλεσμά μου, φυσικά χρησιμοποιώ την γαλλική κυνηγετική κόρνα που ακούγεται σε μεγάλες αποστάσεις.

Εκτός απ’ τις παραπάνω καθαρόαιμες ράτσες που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα, υπάρχουν κι άλλες που είναι εξαιρετικές στο αγριογούρουνο, όπως το Γασκώνης Σαιντόζης, το Πορσελέν, Γκριφόν Μπλε της Γασκώνης, Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης, Γκριφόν Βανδέας, Γκριφόν Νιβερναί, Μπρούνο Σαιν Υμπερ Γαλλικό, επίσης ιχνηλάτες άλλων κρατών, όπως ο Τρίχρωμος Σερβίας, Σκληρότριχος Ιστριας, Κοποβ Σλοβακίας, Ισπανικός ιχνηλάτης.

Από τις παραπάνω ράτσες, τα γκριφόν γενικώς παρουσιάζουν μια αυξημένη επιθετικότητα και ανεξαρτησία, γι αυτό το λόγο χρειάζονται αυστηρή εκπαίδευση υπακοής από μικρή ηλικία και έλεγχο της επιθετικότητας.

Πολλοί κυνηγοί χαίρονται όταν το σκυλί τους πνίγει μικρά γουρούνια κυρίως γιατί νομίζουν ότι είναι καλό γουρουνόσκυλο, όμως είναι μεγάλο λάθος γιατί τέτοια σκυλιά με μαθηματική ακρίβεια δεν έχουν διάρκεια ζωής, θα τύχουν στο μεγάλο γουρούνι που θα τα σκοτώσει ακαριαία.

Κουτάβια Αριέγης ή Αρτουά

Από κ libali10

Θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε που μπορώ να βρω κουτάβια Αριέγης η Αρτουά, από καλούς κυνηγητικά γονείς?

Απάντηση

Και για τις δυο ράτσες που αναφέρετε έχω προσωπική άποψη και εμπειρία και μπορώ να σας συστήσω κυνηγούς που έχουν εξαιρετικά σκυλιά από άποψη μορφολογική και κυνηγετική. Όμως για ευνόητους λόγους θα προτιμούσα μια προσωπική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή email. (u1952@otenet.gr)