Orizontio720X90

HUNGARIAN HOUND - TRANSYLVANIAN SCENTHOUND

FCI Standard N° 241 / 13.09.2000 / GB

ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΝΣΥΛΒΑΝΙΑΣ

(Erdélyi Kopó)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: κα C. Seidler και κα Elke Peper.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ουγγαρία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: 06.04.2000.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Κυνηγετικό σκυλί (κυνηγόσκυλο) με ικανότητα να κυνηγά ανεξάρτητα, καθώς επίσης και σε μεγάλη απόσταση από το χειριστή του. Εξαίρετο στην εύρεση και αναζήτηση ιχνών. Όταν βρίσκει φρέσκια μυρωδιά, γαβγίζει με έναν μακρόσυρτο ήχο, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού κλαφουνίζει στη μυρωδιά, το γαύγισμα του είναι ηχηρό, υψηλής έντασης και μεταλλικό. Καθοδηγεί και δείχνει το θήραμα κατά άριστο τρόπο. Εργάζεται ομαλά μόνο του ή όντας μέρος ενός ζεύγους.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ FCI: ομάδα 6 Ιχνηλάτες και συναφείς φυλές.

παράγραφος 1.2. μέσου μεγέθους κυνηγόσκυλα.

με τη εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το Erdelyi Kopó είναι μια αρχαία ουγγρική φυλή, η οποία έχει καθοριστεί από τις ιδιαιτερότητες του κλίματος, του εδάφους και των καταστάσεων κυνηγιού. Η φυλή έφθασε στο αποκορύφωμά της κατά τον μεσαίωνα, εποχή κατά την οποία ήταν το αγαπημένο σκυλί κυνηγιού της αριστοκρατίας. Όσον αφορά την αρχική χρήση του, χρησιμοποιήθηκε στο αδιάβατο δασωτό των Καρπάθιων, λόγω των εξελίξεων στη γεωργία και τη δασοκομία. Το αποτέλεσμα της επίδρασης των διάφορων εδαφολογικών καταστάσεων, ήταν να εξελιχθούν δύο ποικιλίες Erdelyi Kopό: των μακροπόδαρων και των κοντοπόδαρων. Αυτές οι δύο ποικιλίες διατηρήθηκαν συγχρόνως.

Αρχικά το μακροπόδαρο ουγγρικό κυνηγόσκυλο χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων όπως τους βούβαλους και πιο πρόσφατα τις αρκούδες, τους αγριόχοιρους και τους λύγκες, ενώ το κοντοπόδαρο κυνηγόσκυλο χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι μικρών θηραμάτων όπως οι αλεπούδες ή οι λαγοί στις κατάφυτες εκτάσεις και τους αίγαγρους στις βραχώδεις περιοχές. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το ουγγρικό κυνηγόσκυλο έτεινε σχεδόν να εκλείψει. Η εκτροφή του επαναλήφθηκε το 1968. Σήμερα ένας σημαντικός αριθμός σκυλιών της μακροπόδαρης ποικιλίας υπάρχει στην Ουγγαρία και στη γειτονική Ρουμανία η κοντοπόδαρη ποικιλία εξαφανίστηκε.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Το σχήμα και η στάση του κεφαλιού, οι αναλογίες του σώματος, των ισχυρών μυϊκών άκρων και η θέση της ουράς του ουγγρικού κυνηγόσκυλου αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά του μέσος-ευρωπαϊκού τύπου κυνηγόσκυλων. Είναι μέσου μεγέθους. Ο σχήμα του σώματος του ουγγρικού κυνηγόσκυλου έχει προσαρμοστεί στο να εργάζεται σε μεγάλες αποστάσεις. Έχει αθλητική δομή, χωρίς να είναι ούτε χονδροειδή ούτε λεπτό-κόκαλο (κοκαλιάρης).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

· η αναλογία του μήκους του κρανίου με το μήκος του ρύγχους είναι περίπου 1:1.

· η αναλογία του ύψους στα ακρώμια με το μήκος του σώματος είναι 10:11.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Καλοσυνάτο, θαρραλέο, να υπομονετικό. Ο βασικός χαρακτήρας του ουγγρικού κυνηγόσκυλου είναι ήρεμο, σταθερό, αλλά και αποφασιστικό και ζωηρό. Αντέχει ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

ΚΕΦΑΛΙ : Είναι κάπως μακρουλό αλλά όχι σχήματος Πόιντερ, η διαφορά μεταξύ των φύλων είναι ευδιάκριτη.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ : Το δέρμα στο κεφάλι είναι εφαρμοστό και χωρίς ρυτίδες.

Κρανίο : Ελαφρώς θολωτό. Το ινίο δεν είναι έντονο. Οι υπεροβλεφαρικές αψίδες είναι ελαφρώς ανεπτυγμένες.

Μετωπιαίο Στοπ : Μόλις αντιληπτό.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Μύτη : Η μύτη δεν είναι ιδιαίτερα απότομη, το χρώμα της είναι μαύρο. Τα ρουθούνια είναι εύκαμπτα και ευρεία.

Ρύγχος : Ρινικός κάλαμος ίσιος.

Χείλια : Ξηρά και σφιχτά. Το χρώμα της βλεννογόνους μεμβράνης είναι μαύρο.

Σαγόνια-δόντια : Σαγόνια ισχυρά. Τα δόντια είναι ισχυρά και καλά αναπτυγμένα. Πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, σύμφωνα με το οδοντικό τύπο.

Μάγουλα : Στρογγυλεμένα, ελαφρώς αναπτυγμένα.

Μάτια : Μέσου μεγέθους, αμυγδαλωτά, ελαφρώς πλάγια. Το χρώμα είναι σκούρο καφετί. Τα οφθαλμικά καλύπτρα είναι καλά εφαρμόζονται στο βολβό του ματιού.

Αυτιά : Τοποθετημένα σε μέσο ύψος, όχι πάρα πολύ βαριά, κρέμονται κοντά στα μάγουλα χωρίς πτυχές. Διευρυμένα στην βάση τους και ακολούθως κωνικότητα προς τη στρογγυλεμένη άκρη τους. Στριμμένα προς τα εμπρός, τα αυτιά καλύπτουν τα μάτια αλλά κανονικά δεν φθάνουν μακρύτερα.

ΛΑΙΜΟΣ : Πολύ μυϊκός, μέσου μήκους. Το δέρμα διαμορφώνει μικρές πτυχές στο λαιμό. Μικρό λωγάνιον επιτρέπεται αλλά δεν είναι επιθυμητό.

ΣΩΜΑ : Το σώμα έχει τη μορφή ενός πρηνούς ορθογωνίου.

Επάνω γραμμή : Ίσια.

Ακρώμια : Έντονα.

Πλάτη : Ίσια πίσω από τα ακρώμια με καλά αναπτυγμένους μύες.

Οσφυϊκή χώρα : Στα θηλυκά μια ελαφρώς μακρύτερη οσφυϊκή χώρα επιτρέπεται.

Καπούλια: Ελαφρώς κεκλιμένα.

Στήθος : Στέρνο μη προεξέχον. Το στήθος είναι ευρύ, μακρύ και όχι πάρα πολύ βαθύ. Στο διαγώνιο τμήμα του, είναι ωοειδές, σχεδόν στρογγυλεμένο, για να εξασφαλίζει την εύκολη αναπνοή.

Κάτω γραμμή και κοιλιά : Κοιλιά ελαφρώς πτυχωμένη.

ΟΥΡΑ : Τοποθετημένη σε μέσο ύψος, δυνατή. Σε ανάπαυση, το χαμηλότερο τρίτο της ουράς είναι γυριστό ελαφρώς προς τα πάνω. Φθάνει, κατά προτίμηση, ένα έως δύο εκατ. κάτω από τους ταρσούς. Όταν διεγείρεται, το σκυλί φέρνει την ουρά του που καμπυλώνεται, όμως που δεν συστρέφεται, πάνω από την πλάτη. Η ουρά δεν ακρωτηριάζεται.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Βλέποντας τα από εμπρός, τα μπροστινά πόδια είναι παράλληλα και ως αποτέλεσμα του ευρύ στήθους, επαρκώς μακριά το ένα από το άλλο.

Ώμοι : Ωμοπλάτη έντονα μυώδης, επαρκώς μακριά και συγκρατημένα κεκλιμένη.

Αγκώνες : Κοντά στον θώρακα.

Αντιβράχιο : Ίσιο και συμμετρικό.

Εμπρόσθια πέλματα :Μεγάλα με καλή συνοχή, ισχυρά, δάχτυλα που σχηματίζουν αψίδα. Τα μαξιλάρια είναι μεγάλα, σταθερά και με καλό πάτημα. Νύχια ισχυρά και όσο το δυνατόν πιο μαύρα.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Κατά την στάση, οπίσθια πόδια είναι ελαφρώς πέρα από το οπίσθιο τμήμα, μυώδεις.

Ανώτερος μηρός : Μακρύς.

Ταρσός : Χαμηλά τοποθετημένος.

Μετατάρσιο : Ίσιος και παράλληλο.

Οπίσθια πέλματα : Με σφιχτά και ισχυρά δάχτυλα. Μεγάλα μαξιλαράκια, σταθερά και με καλό πάτημα. Νύχια ισχυρά και όσο το δυνατόν πιο μαύρα. Το παράνυχο πρέπει να αφαιρείται.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ : Ο διασκελισμός είναι εκτεταμένος και με καλή κάλυψη του εδάφους, χωρίς να είναι διακεκομμένος. Με τον τροχασμός του καλύπτει αρκετό έδαφος. Κατά την εργασία, ο καλπασμός του είναι άκρώς ανθεκτικός.

ΔΕΡΜΑ : Το δέρμα του ουγγρικού κυνηγόσκυλου είναι μέσου πάχους. Ειδικά στην περιοχή λαιμού είναι λίγο χαλαρό αλλά χωρίς πτυχές. Έχει σκούρο χρώμα. Οι γυμνές περιοχές του δέρματος είναι μαύρες.

ΤΡΙΧΩΜΑ:

ΤΡΙΧΑ : Ολόκληρο το σώμα, ακόμη και το κάτω μέρος της κοιλιάς, καλύπτεται από κοντό, ίσιο, πυκνό, και επίπεδο τρίχωμα. Στο λαιμό, στα ακρώμια, το πίσω μέρος των ανώτερων μηρών και το κάτω μέρος της ουράς, το τρίχωμα είναι μακρύτερο απ' ότι στα άλλα μέρη του σώματος. Γλειψίματα και οι ανασηκώματα του τριχώματος μπορεί να εμφανίζονται. Το τρίχωμα είναι τραχύ στην αφή και λαμπερό. Υπόστρώμα κάτω από το επάνω τρίχωμα.

ΧΡΩΜΑ : Το αρχικό χρώμα του ουγγρικού κυνηγόσκυλου είναι μαύρο. Υπάρχει πάντα ένα όχι τόσο σκούρο υπόφαιο σημείο σε κάθε φρύδι.

Υπόφαια σημάδια στο ρύγχος και τα πόδια. Το υπόφαιο οροθετείται ευδιάκριτα από το μαύρο. Στη μύτη, ένας άσπρο σημάδι μπορεί να εμφανιστεί, ενδεχομένως εκτεινόμενο ως φλόγα προς το μέτωπο, ως περιλαίμιο γύρω από το λαιμό, στο στήθος, κάτω από το στήθος και στα χαμηλότερα μέρη των ποδιών και στα πέλματα. Ένας άσπρος σημάδι μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην άκρη της ουράς. Το λευκό στο περισσότερο από το ένα πέμπτο ολόκληρου του σώματος είναι ανεπιθύμητο.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ

ΜΕΓΕΘΟΣ : Ιδανικό ύψος στο ακρώμιο: 55 έως 65 εκατ.

Το κύριο κριτήριο είναι η γενικότερη ισορροπία παρά το μέτρο σε εκατοστά.

ΒΑΡΟΣ : ελάχιστα 25 κλ.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ : Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

· Επιθετικά ή υπερβολικά συνεσταλμένα (ζώα)

· Κρανιακή ή περιοχή του προσώπου πολύ στενή, πολύ μακριά ή στρογγυλεμένη.

· Μετωπιαίο στοπ πολύ μικρό ή πάρα πολύ έντονο.

· Κοντό ρύγχος.

· Ελαττωματικό δάγκωμα.

· Ελαφριά (μικρά) αυτιά, όπως τα αυτιά των terrier ή Sighthound.

· Συρματώδη τρίχωμα, μαλακό, κυματιστό ή αραιό τρίχωμα.

· Καφετί ή μπλε χρώμα με τα σημάδια.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.