Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/2/2009

Εργασία VS Μορφολογία

Από κ. Γιάννη

Αγαπητέ κ Θωμά εδώ και λίγο καιρό αναζητώ σκύλο φέρμας. Αναζητώντας και συζητώντας με αρκετούς φίλους, μου μιλούν για εκτροφές εργασίας και εκτροφές καθαρά μορφολογίας. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι ένα σκύλος για κυνήγι, είναι σωστό όμως να απορρίψω τα άριστα μορφολογικά άτομα που έχω βρει σε κάποιους εκτροφείς μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν μεγάλες αγωνιστικές επιτυχίες ή οι αγωνιστικοί σκύλοι είναι άλλο;

Σας ευχαριστώ.

Ο κάθε κυνηγός κάνει τις επιλογές του σύμφωνα με τις απόψεις του, οι οποίες μπορεί να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα η ή στη μορφολογία ή στην εργασία. Η αλήθεια είναι ότι ούτε τέλεια μορφολογία, ούτε τα πρωταθλήματα σε αγώνες ΑΚΙ μας εξασφαλίζουν ότι θα αποκτήσουμε ένα εξαίρετο κυνηγετικό σκύλο.

Τίποτα δεν μας λέει ότι ο άλφα ή ο δείνα πρωταθλητής μορφολογίας θα παράγει κουτάβια άχρηστα στο κυνήγι ή ότι ο γράμμα ο δέλτα πρωταθλητής εργασίας θα παράγει σκύλους εξαίρετους στο κυνήγι αλλά άσχημους. Εκείνο το οποίο πρέπει να ψάχνουμε είναι ένα ζώο σωστό μορφολογικά, το οποίο να μην έχει σημεία αποκλεισμού και το οποίο να είναι ευχάριστο το μάτι, να έχεις ισορροπημένο, ευχάριστο και άφοβο χαρακτήρα και να βρίσκεται κατά το δυνατόν κοντύτερα στο εργασιακό στάνταρ της φυλής του. Πρέπει όμως να σας πω ότι η ασχήμια συνηθίζεται, ενώ η ανικανότητα δεν συνηθίζεται ποτέ.

Ο Κυνηγετικός σκύλος χαρακτηρίζεται από το μυαλό του και από το πάθος του με αυτή τη σειρά. Προσωπικά κρατάω τα κουτάβια εκείνα τα οποία δεν παρουσιάζουν μορφολογικά ελαττώματα αποκλεισμού και θα εβαθμολογούντο τουλάχιστον με ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ, στη συνέχεια τα νεαρά αυτά ζώα περνούν μια σειρά εξετάσεων και ελέγχων μέσω των οποίων θα αναδειχθούν τα χαρισματικά εκείνα ζώα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία στην ανεύρεση του θηράματος και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αρά και το μεγαλύτερο κυνηγετικό αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο κυνηγετικό αποτέλεσμα δεν είναι κάτι ποταπό, ισούται με το άθροισμα των πλεονεκτημάτων του σκύλου, εάν αφαιρέσουμε το άθροισμα των μειονεκτημάτων του.

Εάν έχουμε παραδείγματος χάρη ένα πολύ αποτελεσματικός Σέττερ αυτό δεν το κάνει κατ’ ανάγκη ένα υπόδειγμα της φίλης των Σέττερ, το κάνει όμως ένα εξαιρετικό κυνηγό. Ένα όμως υπόδειγμα του εργασιακού προτύπου έτσι όπως αναδεικνύονται αυτά τα πρότυπα σήμερα μέσα στους αγώνες ΑΚΙ και το οποίο δεν έχει αυτό το μεγάλο κυνηγετικό αποτέλεσμα δεν είναι ούτε θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι ένα μεγάλο Σέττερ ούτε ένας μεγάλος κυνηγός.

Βέβαια η επιλογή είναι δική σας αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να προσέξετε πρώτον και πάνω απ όλα είναι να επιλέξετε ένα έντιμο εκτροφέα οποίος παράγει έντιμους και υψηλής ποιότητας και κυνηγετικούς σκύλους, έτσι ώστε το κουτάβι το οποίο θα πάρετε να μπορεί αύριο να σας ικανοποιήσει ποιοτικά αλλά κυρίως να σας ενθουσιάσει και να σας κάνει υπερήφανο κυνηγετικά.

Ταλαιπωρία

Από ΑΛΜΑ.

Αγαπητέ κε Πετρόχειλε σας παρακαλώ γνωρίστε στο αφεντικό μου εάν το 10ημερο που έχω περίοδο θα πρέπει να με βγάζει στο κυνήγι και να με εκνευρίζει με τα νοήματα του -πάνε εδώ πάνε εκεί -σαν να παίζει βουβό κινηματογράφο. Μήπως θα πρέπει αυτό το διάστημα να είμαι αραχτή γιατί και οι γνώμες 2 κτηνίατρων που μιλούν για ήπια ταλαιπωρία δεν με καλάρεσαν. Το αφεντικό μου το λένε Γιάννη και είμαστε από την καβάλα και σας ευχαριστούμε πολύ

Υπάρχουν σκύλες οι οποίες δεν επηρεάζονται κατά το χρόνο που έχουν περίοδο και μπορούν να συνεχίσουν το κυνήγι τους κανονικά. με την προϋπόθεση ότι δεν θα συναντήσουν κάποιο σκυλί στο βουνό, ώστε να αποφύγουμε κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Υπάρχουν όμως και σκύλες οι οποίες επηρεάζονται τόσο πολύ από την ορμονική διαφοροποίηση που αλλάζει ο ψυχισμός τους η αποτελεσματικότητά τους διότι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι το κυνήγι, οπότε η τακτική την οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να αποφεύγουμε να βγάζουμε τη σκύλα τις ζεστές μέρες της περιόδου δηλαδή, μετά την έκτη και πριν από τη δέκατη όγδοη ημέρα.