Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/2/2009

Από κ bill24.

Πως να εκπαιδεύσω σωστά σκυλιά για αγριογούρουνα

Θα ήθελα να μου πείτε πως να ξεκινήσω την εκπαίδευση κουταβιών για το κυνήγι του αγριόχοιρου. Τα κουτάβια είναι καθαρόαιμα μικρά μπλε της Γασκώνης

Απάντηση

Η εκπαίδευση των ιχνηλατών είναι το πιο σημαντικό θέμα στην μελλοντική κυνηγετική τους πορεία, χρειάζεται προπαντός υπομονή και σωστή εκπαίδευση με μεθοδικότητα και πολλά χρονικά περιθώρια με παρατήρηση και διόρθωση. Έχουν καταστραφεί πολλά σκυλιά που είχαν τα φόντα να γίνουν άριστοι ιχνηλάτες από λανθασμένη και ανορθόδοξη μέθοδο εκπαίδευσης και κυρίως γιατί οι περισσότεροι κυνηγοί βιάζονται πολύ και δεν δίνουν χρόνο στο σκύλο να μάθει το κυνήγι ομαλά σύμφωνα με την ηλικία του.

Οποιοδήποτε κυνηγετικό σκυλί, είτε πουλόσκυλο, είτε ιχνηλάτης χρειάζεται 4-5 χρόνια για να φτάσει στο maximum των κυνηγετικών του ικανοτήτων, οπότε στην ουσία μέχρι τότε «εκπαιδεύεται» συνεχώς, στο μέτρο των ατομικών προσόντων που διαθέτει αλλά και της σωστής εκπαίδευσης που του προσφέρει ο κυνηγός.

Η εκπαίδευση των ιχνηλατών στο αγριογούρουνο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον ψυχολογικό τομέα του σκύλου, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ένα ζώο που επιτίθεται και δεν φοβάται τα σκυλιά πριν απ’ όλα, οπότε πρέπει ο σκύλος να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν αντιμετωπίσει το αγριογούρουνο για να μην αποκτήσει φοβίες και τελικώς άρνηση.

Για την εκπαίδευση των κουταβιών στο αγριογούρουνο, θα σας περιγράψω επιγραμματικά μια μέθοδο εκπαίδευσης, που εφαρμόζω προσωπικά πολλά χρόνια με πολύ θετικά αποτελέσματα.

1. Μέχρι την ηλικία των 15 μηνών περίπου ή και παραπάνω ακόμα, θα εκπαιδεύσετε τα κουτάβια αποκλειστικά και μόνο στο λαγό. Φυσικά πριν απ’ όλα θα τα μάθετε αυστηρή υπακοή στις εντολές, γνωριμία με τα οικόσιτα ζώα, πρόβατα και κατσίκια, θόρυβοι γενικώς και τουφεκιές. Επίσης εξόδους σε βουνά που συνήθως κυνηγάτε για προσαρμογή στα δύσκολα σημεία που θα συναντήσουν στο μέλλον, κυρίως πουρνάρια, δύσβατα μέρη, βράχους και φυσικά εμπόδια που πρέπει να μάθουν να υπερπηδούν. Γύρω στους 10-12 μήνες θα τα πάτε σε εκπαιδευτήριο λαγού για να μάθουν το κυνήγι γενικώς. Στο εκπαιδευτήριο θα μάθουν εύκολα όλες τις φάσεις του κυνηγιού, δηλαδή να ψάχνουν τα ίχνη, να ξεκόβουν τον φρέσκο ντορό, να πλησιάζουν το θήραμα στο γιατάκι, να ξεσηκώνουν το λαγό και να κάνουν καταδίωξη. Ο βασικός λόγος που αρχίζουμε με τον λαγό είναι αφ’ ενός η δυσκολία του ντορού που τα αναγκάζει να «σκέφτονται» πιο έξυπνα και να ξεδιπλώνουν σταδιακά τα κυνηγετικά τους ένστικτα και αφ’ ετέρου η απουσία του κινδύνου να χτυπηθούν σε τέτοια ηλικία, που ενδεχομένως θα είναι η αιτία να φοβηθούν και να μη κυνηγήσουν ποτέ στο μέλλον αγριογούρουνο. Με το λαγό τα νέα σκυλιά μπαίνουν στο κυνήγι χωρίς φόβο και αποκτούν ανεβασμένη ψυχολογία και εμπειρία σε πρώτη φάση.

2. Μετά το εκπαιδευτήριο που διαρκεί περίπου ένα μήνα, θα πρέπει να κυνηγήσουν λαγό για λίγους μήνες ακόμη στο ελεύθερο πλέον, για απόκτηση εμπειριών και αυτοπεποίθησης στις δυσκολίες του κυνηγιού γενικώς αλλά και των εδαφικών και κλιματικών καταστάσεων, που θα συναντήσουν. Φυσικά μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα μάθετε τα σκυλιά σας να αρνούνται τον ντορό της αλεπούς. Η πιο εύκολη μέθοδος είναι το ηλεκτρονικό κολάρο σε πρωινά φρέσκα χνάρια αλεπούς, μερικές επαναλήψεις είναι αρκετές νομίζω για τα Μπλε της Γασκώνης.

3. Μετά τα παραπάνω στάδια εκπαίδευσης, οι σκύλοι έχουν αποκτήσει την ψυχολογία του κυνηγού και μπορούμε να τους φέρουμε σε επαφή με αγριογούρουνο. Η καλύτερη αρχή είναι σε κάποιο εκτροφείο αγριογούρουνων, το οποίο διαθέτει αγριογούρουνα για εκπαίδευση σε μικρούς χώρους ή ακόμα μπορείτε να τα πάτε και σε εκτροφείο γουρουνιών ελεύθερης βοσκής. Πάντως την πρώτη φορά απαραίτητα θα τα πάτε μαζί με μεγάλο έμπειρο σκύλο, ο οποίος θα γαβγίσει στο ντορό, στη στάμπα αν συμβεί, στην καταδίωξη, έτσι ώστε να καταλάβουν πως και το γουρούνι είναι ζώο που μπορούν να το κυνηγούν. Στη συνέχεια θα τα πάτε μόνα τους στο εκπαιδευτήριο μερικές φορές για να ολοκληρώσουν όλες τις φάσεις του κυνηγιού. Τέλος στο ελεύθερο μόνα τους και με άλλα σκυλιά εναλλακτικά.

Στη Γαλλία τα Μπλε της Γασκώνης, λόγω της λεπτής όσφρησης (δυνατή μύτη) που διαθέτουν, χρησιμοποιούνται πολύ στο αγριογούρουνο στην πρωινή ανίχνευση και στο κόψιμο του ντορού. Οι κυνηγοί κόβουν ντορούς με το σκύλο στο λουρί, ο οποίος γαβγίζει χαρακτηριστικά σε ίχνη ακόμα και πολλών ωρών, δείχνοντας έτσι την πορεία των γουρουνιών.

Από κ Σώτο.

Γυρίσματα στον ντορό

Κύριε Θανάση καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Έχω δυο θηλυκά λαγόσκυλα ένα 3 ετών και ένα μικρότερο 1,5. Το πρόβλήμα που έχω είναι με το μεγάλο το οποίο αν και είναι πολύ ικανό και με έντονο πάθος μόλις δυσκολευτεί στον ντορό γυρίζει πάλι πίσω προς την αρχή. Αυτό είναι όπως καταλαβαίνετε πάρα πολύ εκνευριστικό και θα ήθελα την συμβουλή σας.

Απάντηση

Τα πισωγυρίσματα στο ντορό κ. Σώτο είναι χαρακτηριστικό όλων των αρχάριων και μικρής ηλικίας ιχνηλατών ασχέτως ράτσας, που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα πολλές εμπειρίες στο ντορό του λαγού.

Στην προκείμενη περίπτωση ο σκύλος σας χρειάζεται λίγη βοήθεια στη διόρθωση αυτού του μικρού προβλήματος.

Όταν δείτε ότι γυρίζει πίσω στο ίδιο σημείο, φωνάξτε τον μαζί σας και οδηγήστε τον δέκα - είκοσι μέτρα μπροστά, κάνοντας κύκλους σπειροειδείς, μεγαλώνοντας κάθε φορά την ακτίνα. Εν ανάγκη δέστε τον με ένα μεγάλο σχοινί για να ελέγχετε την κυκλική διαδρομή. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα πέσει πάλι στο ντορό που είχε διακοπεί, οπότε φυσιολογικά θα συνεχίσει το ψάξιμο προοδευτικά.

Ένα – δυο πισωγυρίσματα είναι αποδεκτά και φυσιολογικά για κάθε ιχνηλάτη, όμως τα περισσότερα δείχνουν έλλειψη πρωτοβουλίας και επιμονής, γι αυτό το λόγο θα παρεμβαίνετε σε τέτοιες περιπτώσεις όπως παραπάνω.

Μετά από μερικές επαναλήψεις σίγουρα θα αποτυπώσει όλη τη διαδικασία στο μυαλό του και θα ενεργεί μόνος του με πρωτοβουλία πλέον σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλωστε ο σκύλος βρίσκεται σε εκπαιδεύσιμη ηλικία και θα βελτιώνεται συνέχεια.