Orizontio720X90

FRENCH SPANIEL

FCI-Standard N° 175 / 25. 09. 1998 / GB

(Epagneul français)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Κα Peggy Davis.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Γαλλία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 24.07.1996.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Σκύλος δείκτης.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 7 σκύλοι δείκτες.

Τμήμα 1,2 ηπειρωτικοί δείκτες

σκυλιά, τύπου " σπανιέλ ".

με τη εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Το γαλλικό σπανιέλ είναι απόγονος των πουλόσκυλών που περιγράφονται από τον Gaston Febus και που χρησιμοποιούνταν κατά τον μεσαίωνα. Είναι αυτό από το οποίο προέρχονται οι ποικιλίες κυνηγετικών σπανιέλ. Μέσω επιλογής αναπτύχθηκε σε ένα κομψό και αθλητικό σκύλο, με πολύ σταθερή φέρμα που σήμερα, διαπρέπει στους αγώνες εργασίας. Τα πρώτα πρότυπα καταρτίστηκαν το 1891 από τον James de Connick από τότε όμως έχουν αναθεωρηθεί αρκετές φορές και προσαρμόστηκαν στην εξέλιξη της φυλής.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Μέσου μέγεθος σκύλος κομψός και μυώδεις, με κανονικές αναλογίες μπρακοειδούς τύπου. Η ισορροπημένη κατασκευή του, παρουσιάζει την κατάλληλη για την χρήση του ενέργεια και την ανθεκτικότητα. Η σκελετική του δομή είναι ισχυρή χωρίς να είναι χονδροειδής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ : Το μήκος του σώματος (από την άκρη των ώμων στην άκρη του γλουτού) είναι μεγαλύτερο από 2 έως 3 εκατ. από το ύψος στο ακρώμιο (το ζώο σχηματίζει ένα ορθογώνιο). Το μήκος του στήθους είναι ίσο ή μεγαλύτερο από τα 6/10 του μήκους του σώματος.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Ισορροπημένο, ειλικρινή, μαλακό, ήρεμο και υπάκουο, ενθουσιώδης κυνηγός, κοινωνικό με τα γύρω του πλάσματά και ιδανικός σύντροφος σε όλες τις περιστάσεις. Άριστος σκύλος δείκτης, προικισμένος επίσης και για επαναφορά.

ΚΕΦΑΛΙ : Φέρεται υπερήφανα, χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι βαρύ, αλλά και χωρίς να είναι υπερβολικά ισχνό, έχοντας τις σωστές και καθορισμένες διαστάσεις. Μέσου μήκους και το πλάτους.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ :

Κρανίο : Οι πλευρές είναι σχεδόν παράλληλες. Οι υπεροβλεφαρικές αψίδες είναι τονισμένες. Στο προφίλ, οι άξονες του κρανίου και του ρύγχους είναι ελαφρώς αποκλίνοντες.

Μετωπιαίο Στοπ : Προοδευτικά αυξανόμενο και συγκρατημένα τονισμένο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη :Καλά χρωματισμένη, ρουθούνια καλά ανοικτά.

Ρύγχος : Ο ελαφρώς κυρτός ρινικός κάλαμος είναι προτιμότερος από τον ίσιο, είναι ελαφρώς κοντύτερο από το κρανίο.

Χείλια : Επάνω χείλος σφιχτό. Στο προφίλ, πέφτει σχεδόν κάθετα μπροστά και στρέφεται σταδιακά μέχρι τη μοναδική ελαφρώς ορατή αλλά καλά κλειστή γωνία των χειλιών. Το επάνω χείλος δεν πρέπει να καλύπτει υπερβολικά το κατώτερο χείλος.

Σαγόνια-δόντια : Πλήρής οδοντοφυΐα. Δάγκωμα ψαλιδιού ή δάγκωμα πένσας (επίπεδο δάγκωμα).

Μάτια : Τα σκούρου κεχριμπαρένιου χρώματος μάτια εκφράζουν τη μαλακότητα και τη νοημοσύνη του. Είναι αρκετά μεγάλα, ωοειδούς μορφής. Τα βλέφαρα προσαρμόζονται καλά στο βολβό του ματιού. Το επάνω βλέφαρο είναι εφοδιασμένο ματόκλαδα.

Αυτιά : Με ωραίο δέρμα, τοποθετημένα σωστά στο επίπεδο των ματιών εφοδιασμένα με κυματιστή μεταξένια τρίχα κάτω ως την στρογγυλεμένη τους άκρη. Τραβώντας τα ελαφρώς προς τα εμπρός, η άκρη τους πρέπει να φθάνει ως την αρχή της μύτης.

ΛΑΙΜΟΣ : Μυώδης, στο προφίλ ελαφρώς κεκλιμένος, ωοειδούς μορφή, χωρίς λωγάνιον.

ΣΩΜΑ :

Επάνω γραμμή : Ελαφρώς πιεσμένη «πατημένη» σε σχέση με τα ακρώμια, ίσια, σταθερή κατά την κίνηση.

Ακρώμια : Σφριγηλά, αρκετά ψηλά και ευρεία.

Οσφυϊκή χώρα : Ευρεία, όχι πάρα πολύ μακριά και με δυνατούς μύες.

Καπούλια : Ευρεία, στρογγυλεμένα στην έκταση της οσφυϊκής χώρας και χωρίς ορατό σκελετικό περίγραμμα.

Στήθος : Ευμεγέθη, μεγάλης χωρητικότητας, φτάνει κάτω ως το επίπεδο των αγκώνων. Στερνική περιοχή: Ευμεγέθη και στρογγυλεμένη.

Κάτω γραμμή : Ανεβαίνει αρμονικά προς την κοιλιά.

ΟΥΡΑ : Μη ακρωτηριασμένη, φτάνει ως την άκρη του ταρσού, χωρίς να παρεκκλίνει, τοποθετημένη κάτω από την επάνω γραμμή, πέφτει λοξά, γυριστή όπως μια σπάθα. Ισχυρή στη βάση της, σταδιακά λεπταίνει προς την άκρη της. Εφοδιασμένος με μακριούς κυματιστούς μεταξωτούς κροσσούς που ξεκινούν μερικά εκατοστά από τη βάση της, μακραίνουν στο μέσο μέρος της και κατόπιν κονταίνουν σταδιακά προς την άκρη της.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Τα εμπρόσθια άκρα είναι ίσια και κάθετα. Το πίσω μέρος των μπροστινών άκρων είναι εφοδιασμένα με κυματιστούς μεταξωτούς κροσσούς μέσου μήκους επάνω από τον αγκώνα, και σαφώς μακρύτερους στο επίπεδο του αντιβράχιου και οι οποίοι πέφτουν ως το επίπεδο του μετακαρπίου.

Ώμοι :Καλά συνδεδεμένοι με το στήθος και αρκετά πλάγιοι (50° σε σχέση με τον ορίζοντα).

Ανώτερος βραχίονας : Μικρότερου μήκος κατά το ένα τρίτο του ύψους στο ακρώμιο, η κλίση του με τον ορίζοντα είναι σχεδόν 60°.

Αντιβράχιο : Σφριγηλός και μυώδης.

Ένωση Μετακαρπίου - μετακάρπιο : Σαφής, σφριγηλή, με ορατή σκελετική δομή και μη χονδροειδής. Το μετακάρπιο είναι πολύ ελαφρώς κεκλιμένο.

Εμπρόσθια πέλματα : Οβάλ, με σφιχτά, αψιδωτά δάχτυλα και ισχυρά, μαύρα νύχια. Εφοδιασμένα με τρίχα στα μεσοδακτύλια διαστήματα. Τα μαξιλαράκια είναι στιβαρά και σκούρα.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Βλέποντα τα από πίσω, τα οπίσθια άκρα είναι κάθετα, τα άκρα είναι ισχυρά και μυώδη από τον ανώτερο ως τον κατώτερο μηρό.

Ανώτερος μηρός : Ευρύς και αρκετά μακρύς με ισχυρούς και αρκετά ορατούς μύες. Η κλίση με τον ορίζοντα είναι μεταξύ 65° και 70°.

Κατώτερος μηρός : Καταφανώς ίσου μήκους με αυτό του ανώτερου μηρού, με σμιλευτούς και ορατούς μύες.

Ταρσός : Στερεός και ισχυρός.

Οπίσθια πέλματα: Οβάλ και ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά πέλματα, αλλά κατά τα αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ: Εύκολος, εύπλαστος, κανονικός και ενεργητικός παραμένει όμως κομψός. Τα πόδια κινούνται σωστά στον άξονα του σώματος χωρίς υπερβολική κάθετη μετατόπιση της ραχιαίας γραμμής και χωρίς κύλισμα.

ΔΕΡΜΑ : Εύπλαστος και ευπροσάρμοστο στο σώμα.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ :Μακριά και κυματιστή στα αυτιά, που πέφτει πέρα από τις άκρες τους, καθώς επίσης και στο πίσω μέρος των ποδιών και της ουράς. Επίπεδη, μεταξένια και πλούσια στο σώμα, με ελαφρά κυματοειδή μορφή πίσω από το λαιμό και επάνω από τη βάση της ουράς. Κοντή και λεπτή στο κεφάλι.

ΧΡΩΜΑ :Άσπρο και καφετί με μέσου μεγέθους στίγματα, τα οποία μερικές φορές κυριαρχούν, με ακανόνιστα μπαλώματα, ελαφρώς ή συγκρατημένα διάστικτη και με υποκίτρινα στίγματα χωρίς όμως υπερβολή. Το καφέ ποικίλλει από το κανελί ως το σκούρο συκωτί. Η άσπρη φλόγα και το λευκό στο κεφάλι, εάν τα σημάδια δεν είναι πάρα πολύ μεγάλα, εκτιμώνται. Η απουσία λευκού στο κεφάλι είναι απόλυτα αποδεκτή. Όλες οι εξωτερικές βλεννώδεις μεμβράνες είναι καφετιές χωρίς αποχρωματισμό ειδικότερα στη μύτη και τα βλέφαρα.

ΜΕΓΕΘΟΣ :

Από 56 έως 61 εκατ. για τα αρσενικά.

Από 55 έως 59 εκατ. για τα θηλυκά.

Με μια ανοχή για κάθε ένα 2 εκατ. προς τα επάνω

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ : Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

 1. κρανίο πάρα πολύ ευρύ.
 2. ρύγχος πάρα πολύ κοντό.
 3. ανοιχτόχρωμα μάτια.
 4. αυτιά μερικώς άσπρα, πάρα πολύ κοντά ή τριγωνικά.
 5. λωγάνιον.
 6. παρεκκλίνουσα ουρά.
 7. μη σωστή θέση των ποδιών.
 8. ασθενική σκελετική δομή.
 9. τρίχα σγουρή στο σώμα.
 10. έλλειψη μεταξωτών κροσσών.
 11. μάτια που περιβάλλεται από λευκό, χρωματισμένα βλέφαρα.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

 1. Επιθετικά ή υπερβολικά συνεσταλμένα (ζώα)
 2. έλλειψη τύπου (ανεπαρκή εθνικά χαρακτηριστικά που σημαίνει ότι το ζώο γενικά δεν μοιάζει αρκετά με τα υπόλοιπα άτομα της φυλής του).
 3. ευδιάκριτή σύγκλιση των αξόνων του κρανίου και του ρύγχους.
 4. ανώτερος και κατώτερος προγναθισμός με χάσμα περισσότερο του ενός χιλιοστού.
 5. οποιαδήποτε απώλεια δοντιών εκτός από των PM1.
 6. εντροπία ή εκτροπία.
 7. ετερόχρωμα μάτια (διαφορετικού χρώματος).
 8. μάτια σαφώς ανοιχτόχρωμα, σε ζώα μεγαλύτερα από την ηλικία των 2 ετών.
 9. στραβισμός (αλλήθωρα).
 10. παρουσία παράνυχου στα πίσω πόδια.
 11. οποιοδήποτε άλλο χρώμα από το άσπρο και καφετί.
 12. αποχρωματισμός (έντονο ροζ στη μύτη ή/και στα βλέφαρα).
 13. μέγεθος έξω από τα όρια των προτύπων.
 14. ατολμία, επιθετικότητα ή τάση προς δάγκωμα.
 15. σημαντική μορφολογική ανωμαλία.
 16. αναπηρική ατέλεια.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.