Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/3/2009

Από κ Gas

Φυλές για το κυνήγι του λαγού.

Κύριε Θανάση γεια σας. Με ενδιαφέρει το κυνήγι του λαγού και θα ήθελα να μου υποδείξετε κάποιες φυλές για κυνήγι λαγού. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι θα κυνηγώ μαζί με έναν φίλο μου και όχι με πολυμελής παρέα.

Απάντηση

Όλες οι καθαρόαιμες ράτσες ιχνηλατών που υπάρχουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι κατάλληλες για το κυνήγι του λαγού, άλλωστε γι αυτό υπάρχουν εδώ και αιώνες οι περισσότερες. Θα ήταν τελείως φαιδρό να λέγαμε ότι η τάδε ράτσα είναι η καλύτερη για το λαγό από τις άλλες, γιατί έτσι αυτόματα δεν θα υπήρχαν οι υπόλοιπες.

Οι καθαρόαιμες ράτσες, στην πορεία της ύπαρξής τους, συνέχεια αναπτύσσονται, βελτιώνονται και σταθεροποιούνται στα μορφολογικά και εργασιακά πρότυπα με κύριο στοιχείο την όσο το δυνατόν άριστη κυνηγετική τους απόδοση, οπότε μας δίνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό πολύ καλούς έως άριστους ιχνηλάτες στο λαγό ή στο αγριογούρουνο αντίστοιχα, σε αντίθεση με τα ημίαιμα που το ποσοστό των καλών σκύλων ζήτημα να φτάνει το 10%.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη ποικιλία καθαρόαιμων ιχνηλατών κι ο κυνηγός έχει την ευχέρεια να διαλέξει τον ιχνηλάτη που του ταιριάζει στο είδος κυνηγιού αλλά και στην ψυχοσύνθεσή του.

Έχουμε τον Ελληνικό Ιχνηλάτη και τον Κρητικό, τους γαλλικούς ιχνηλάτες, όπως Αρτουά, Αγγλογαλλικό Πετί Βενιερί, Μπηγκλ Χάριερ, Αριέγης, Γασκώνης Σαιντόζης, Μικρό Μπλε της Γασκώνης, Γκριφόν Μπλε της Γασκώνης, Νιβερνέ, Πορσελέν, επίσης το Αγγλικό Μπηγκλ, το Ιταλικό Σεγκούτσιο, τον Ισπανικό Ιχνηλάτη, τα Ελβετικά Γιούρα Μπρούνο, Λουκέρνης, Βέρνης και Σβυτς, το Τρίχρωμο της Σερβίας, το Ποσάβα και το Κοντότριχο και Σκληρότριχο της Ιστριας και πολλά άλλα.

Όλοι οι παραπάνω ιχνηλάτες είναι πολύ καλά λαγόσκυλα και γουρουνόσκυλα μερικά εξ αυτών, απλώς κάθε ράτσα κυνηγάει με διαφορετικό τρόπο εργασίας γιατί έχει διαφορές στο σώμα, στο βάδισμα, στην ταχύτητα, στη φωνή, στην φυσιολογία, στην ψυχολογία και στην συμπεριφορά.

Κάνοντας μια έρευνα με τα προσωπικά σας κριτήρια κι έχοντας στη διάθεσή σας ένα σχετικά μεγάλο αριθμό ιχνηλατών, εύκολα θα μπορέσετε να καταλήξετε στη ράτσα που σας ταιριάζει περισσότερο, γιατί πραγματικά ο σκύλος είναι προσωπική υπόθεση του κυνηγού, ανάλογα την κυνηγετική και κυνολογική φιλοσοφία του.

Από κ Psiras.

Πληροφορίες για Μπάρακ

Αξιότιμε κ.Κυριτσακα, δεν έχω διαβάσει ποτέ κάποιο άρθρο πλην ενός μικρού σχετικά με τα Μπαράκια (Μπαρακ Σερβίας). Από συζητήσεις παλαιών κυνηγών έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι τα μπαράκια είναι πολύ έξυπνα και πολύ σκληροτράχηλα σαν ράτσα και θεωρούνται αξεπέραστα στο κυνήγι του αγριόχοιρου και του λαγού. Προσωπικά κυνηγάω λαγό και θα ήθελα παρά πολύ να μάθω όσο περισσότερα γίνεται για την συγκεκριμένη ράτσα. Όσο και αν έχω ψάξει δεν έχω βρει ούτε ένα κείμενο για τον σκύλο αυτόν στο ιντερνετ. Γι' αυτό σας παρακαλώ να με παραπέμψετε σε κάποια ιστοσελίδα ώστε να διαβάσω και να δω και φωτογραφίες αν γίνεται για την ράτσα αυτήν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

Για τον Βοσνιακό Σκληρότριχο Ιχνηλάτη-Μπαράκ (Bosanski Ostrodlaki Gonic-Barak), κάνω εκτενή αναφορά στο βιβλίο μου «Ιχνηλάτες της Ευρώπης», όπου μπορείτε να ενημερωθείτε και για τους υπόλοιπους ιχνηλάτες των Βαλκανίων γενικώς.

Κατά ευτυχή συγκυρία η ερώτησή σας συμπίπτει με την τρέχουσα παρουσίαση του Μπαράκ στο περιοδικό «Κυνηγότοπος» του συνώνυμου site, οπότε θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για τη συγκεκριμένη ράτσα.