Orizontio720X90

FRISIAN POINTING DOG

FCI-Standard N° 222 / 09. 01. 1999 / GB

(Stabyhoun)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Yoka ten Berge και καθ. R. Triquet.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Ολλανδία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 30.05.1989.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Σκύλος δείκτης.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 7 σκύλοι δείκτες.

Τμήμα 1,2 ηπειρωτικοί δείκτες

σκυλιά, τύπου " σπανιέλ ".

με τη εξέταση εργασίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Ισορροπημένος, γεροδεμένος, μακρύτριχος δείκτης ορθογώνιου σχήματος, ούτε πολύ χονδροειδούς ούτε πολύ λεπτεπίλεπτης κατασκευής. Δέρμα χωρίς πτυχές ή λωγάνιον. Χείλια τα οποία δεν κρέμονται.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Αφοσιωμένος, ήπιος και ευγενικός σαν κατοικίδιο, ευφυής, υπάκουος, εύκολος στο να εκπαιδευτεί, χαλαρός, καλό φύλακας, χωρίς να είναι ούτε μοχθηρός ή κακότροπος

ΚΕΦΑΛΙ : Σφριγηλό, σε ισορροπία με το σώμα, μεγαλύτερο σε μήκος απ’ ότι το πλάτος του. Κρανίο και ρύγχος ίσου μήκους.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ:

Κρανίο : Το κρανίο πρέπει να στρογγυλεύεται ελαφρώς, δεν πρέπει να είναι στενό, αλλά ούτε να δίνει την εντύπωσης ότι είναι πολύ ευρύ. Συγχωνεύεται με μια ελαφρά στρογγυλάδα στα μάγουλα.

Μετωπιαίο Στοπ : Ελαφρώς εμφανές.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Μαύρη στα σκυλιά με μαύρο χρώμα, καφετή στα σκυλιά με καφετί ή πορτοκαλί χρώμα φόντου. Μύτη καλά αναπτυγμένη, ρουθούνια καλά ανοικτά χωρίς να χωρίζονται.

Ρύγχος : Δυνατό, εκλεπτύνοντας βαθμιαία προς την μύτη, χωρίς να έχει την μορφή Πόιντερ. Ρινικός κάλαμος ίσιος, ευρύς, βλέποντας τον από τα πλάγια ούτε κοίλος ούτε κυρτός.

Χείλια : Σφιχτά χωρίς να κρέμονται.

Σαγόνια-δόντια : Δόντια ισχυρά, με δάγκωμα ψαλιδιού.

Μάγουλα : Ελάχιστα αναπτυγμένα.

Μάτια : Τοποθετημένα οριζόντια, μέσου μεγέθους, στρογγυλά, με τα σφιχτά οφθαλμικά κάλυπτα, χωρίς να έχουν γερακίσια μορφή, δεν πρέπει να προεξέχουν αλλά ούτε να είναι τοποθετημένα βαθιά. Σκούρου καφετή χρώματος για τα σκυλιά με το μαύρο χρώμα φόντου, καφετί για τα σκυλιά με καφετί ή πορτοκαλί χρώμα φόντου. Μάτια μορφής αρπακτικού πτηνού είναι απαράδεκτα.

Αυτιά : Τοποθετημένα αρκετά χαμηλά. Ωτικά πτερύγια τόσο μικρής ανάπτυξης που τα αυτιά κρέμονται πάρα πολύ κοντά, χωρίς πτυχές στη βάση τους, κατά μήκος του κεφαλιού. Μη αποδεκτά τα αυτιά με έντονα αναπτυγμένά ωτικά πτερύγια που δεν διπλώνουν άμεσα στη βάση του αυτιού, αλλά εκτείνονται προς τα κάτω, ώστε να μην κρέμονται επίπεδα έναντι του κεφαλιού. Τα αυτιά είναι ελαφρώς μακριά και έχουν τη μορφή μυστριού χτίστη. Οι κροσσοί του αυτιού είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό της φυλής: σχετικά μακριά στη βάση του αυτιού, που βαθμιαία μειώνεται σε μήκος, το χαμηλότερο 1/3 του μέρος του αυτιού καλύπτεται με κοντή τρίχα. Το μακρύ τρίχωμα πρέπει να είναι ίσιο, ελαφρώς κυματιστός επιτρέπεται, αλλά το κατσαρό είναι απαράδεκτο.

ΛΑΙΜΟΣ : Κοντός και στρογγυλός, το κεφάλι φέρεται συνήθως χαμηλά έτσι ώστε μια αμβλεία γωνία διαμορφώνεται μεταξύ του λαιμού και της επάνω ραχιαίας γραμμής. Ο λαιμός σχηματίζει ελαφρά αψίδα, χωρίς λωγάνιον.

ΣΩΜΑ : Ισχυρό.

Πλάτη : Ίσια και σχετικά μακριά.

Οσφυϊκή χώρα : Ισχυρή.

Καπούλια: Ελαφρώς κεκλιμένα.

Στήθος : Βλέποντας το από εμπρός σχετικά ευρύ, παρουσιάζοντας περισσότερο πλάτος απ’ ότι βάθος, έτσι ώστε τα εμπρόσθια άκρα να είναι τοποθετημένα σχετικά μακριά το ένα από το άλλο. Θώρακας χωρίς καρίνα, και χωρίς να εκτείνεται χαμηλότερα από τους αγκώνες. Πλευρά καλά στρογγυλεμένα, πίσω πλευρά καλά αναπτυγμένα.

Κοιλιά : Ελαφρώς πτυχωμένή.

ΟΥΡΑ : Μακριά, φθάνοντας ως τον ταρσό, δεν είναι τοποθετημένη ψηλά. Φέρεταί άνετα προς τα κάτω, το τελευταίο τρίτο μέρος της μπορεί να στρέφεται προς τα πάνω με μια ελαφρά καμπύλη. Στη δράση, η ουρά σηκώνεται, αλλά ποτέ τόσο ώστε να κουλουριάζεται.

Η ουρά καλύπτεται με μακριά τρίχα, χωρίς μπούκλες ή κύματα, χωρίς κροσσούς, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά δασύτριχη.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ:

Ώμοι :Ωμοπλάτες κοντά στο στήθος, με σωστή κλίση προς τα πίσω, η ένωση των ώμων με σωστή γωνίωση.

Αντιβράχιο : Ισχυρό και ίσιο.

Μετακάρπιο: Ίσιος, χωρίς κλίση.

Εμπρόσθια πέλματα : Δάχτυλα καλά αναπτυγμένα, σχηματίζουν αψίδα, δεν πρέπει να έχουν την μορφή πέλματος γάτας ή λαγού, σκληρά μαξιλαράκια.

ΟΠΙΣΘΙΑ : Ισχυρά, σωστών γωνιώσεων.

Κατώτερος μηρός : Όχι πάρα πολύ μακρύς.

Ταρσός : Χαμηλά.

Οπίσθιο μετακάρπιο: Κοντό.

Οπίσθια πέλματα : Στρογγυλά με καλά αναπτυγμένα μαξιλάρια.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ :Μακριά και ομαλή σε όλο το σώμα. Μόνο πέρα από τα καπούλια μπορεί να υπάρξει ένας ελαφρύς κυματισμός. Το τρίχωμα στο κεφάλι είναι κοντό. Το τρίχωμα στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών και στους γλουτούς είναι καλά αναπτυγμένο, περισσότερο θαμνώδη απ ότι μορφής κροσσών. Ένα κάπως σγουρό τρίχωμα υποδηλώνει διασταύρωση (μη καθαροαιμία) επομένως τα σκυλιά με το παραπάνω είδος τριχώματος δεν πρέπει να αναγνωρίζονται ως Stabyhoun.

ΧΡΩΜΑ :Μαύρο, καφετί ή πορτοκαλί, με τα άσπρα σημάδια. Στίγματα ή υποκίτρινο στο λευκό επιτρέπεται.

ΜΕΓΕΘΟΣ :

Ιδανικό μέγεθος για τα αρσενικά: 53 εκατ.,

Ιδανικό μέγεθος για τις θηλυκές: 50 εκατ..

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ : Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.