Orizontio720X90

Otterhound το κυνηγόσκυλο των ενυδρίδων

Το Otterhound είναι μια από τις παλαιότερες αγγλικές φυλές η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ερρίκου του ΧΙ τον 12ο αιώνα. Την εποχή αυτή ο μεγάλος πληθυσμός των ενυδρίδων, τις είχε καταστήσει μάστιγα για τα διβάρια και τους ποταμούς της Αγγλία. Άρχισαν τότε αρχικά στα διβάρια των μοναστηριών, να χρησιμοποιούν αγέλες κυνηγόσκυλων για να τα προστατεύσουν από αυτές. Ένα από τα πρώτα κυνηγόσκυλα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το σκοπό ήταν το Otterhound απ΄ όπου πήρε και το όνομα του (Otter-hound κυνηγόσκυλο ενυδρίδων). Το Otterhound χρησιμοποιήθηκε σε αγέλες για να κυνηγήσει την ενυδρίδα στα ποταμών, αρχικά ως το μόνο μέσω για την διατήρηση μιας βασικής πηγής τροφή και αργότερα και σε μια πιο αθλητική μορφή.

Ο βασιλιάς της Αγγλία Ιωάννης (γνωστός από την Magna Carta), κυνηγούσε την ενυδρίδα με μεγάλα δασύτριχα σκυλιά που περιγράφονται εκείνη την περίοδο ως "τραχύ είδος ενός σκυλιού, μεταξύ Bloodhound και terrier". Η βασίλισσα Ελισάβετ η I, ήταν επίσης η πρώτη "κυρία κάτοχος Otterhounds

Τα πρώτα ιστορικά βιβλία παρουσιάζουν το σκληρότριχο Otterhound το οποίο γνωρίζουμε σήμερα να πρώτο-εμφανίζετε γύρω στα 1800.

Το σημερινό Otterhound είναι τεκμηριωμένο ότι έχει αίματα Bloodhound, αλλά και διαφορών άλλων σκληρότριχων γαλλικών κυνηγόσκυλων, καθώς επίσης και του εξαφανισμένου πλέον “κυνηγόσκυλο του νότου”. Επίσης τα Otterhounds και τα terriers, έδωσαν τα αίματα τους για να δημιουργήσουν το Airedale terrier.

Το κυνήγι ενυδρίδων έφθασε στο απόγειο της δημοτικότητάς του λίγο πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν περισσότερα από 500 κυνηγόσκυλα σε 24 καταγεγραμμένες αγέλες για το κυνήγι της ενυδρίδα, εν τούτοις τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά δεν ήταν τα σημερινά καθαρόαιμα Otterhounds. Κατά βάση οι ιδιοκτήτες των αγελών αυτών έκαναν αρκετές διασταυρώσεις ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τις δυνατότητες κυνηγιού των σκύλων τους. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των εξειδικευμένων διασταυρώσεων, είναι και τα σημερινά Otterhounds

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 υπήρξαν εκτενείς αναφορές για δραματική μείωση του πληθυσμού των ενυδρίδων και η ένωση κατόχων Otterhounds ανέλαβε τότε μια επίσημη μελέτη κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές στις πρακτικές καλλιέργειας δημιουργούσαν διαταραχές στο βιότοπο των ενυδρίδων, κάτι που μαζί με την διαδεδομένης χρήσης των χημικών ουσιών και μόλυνσης των νερών, ήταν υπεύθυνα για τους θανάτους και την μείωση του πληθυσμού των ενυδρίδων

Η δραματική αυτή μείωση οδήγησε σε απαγόρευση του κυνηγίου ενυδρίδων πρώτα στην Αγγλία το 1978 και δυο χρόνια αργότερα στη Σκωτία.

Για να εξασφαλίσουν τότε την συνέχεία της φυλής, οι δύο βασικότεροι κάτοχοι αγελών Otterhound, το Dumfriesshire και το Kendal and District, συνεργάστηκαν με διάφορους αξιόλογους εκτροφείς καθώς επίσης και με τον κυνολογικό όμιλο ώστε να καταχωρηθούν τα καθαρόαιμα άτομα τής φυλής.

Η λέσχη Otterhound δημιουργήθηκε το 1978 και συγκέντρωσε στους κόλπους της όλους τους ενθουσιώδεις εκτροφείς και κατόχους Otterhound, οι οποίοι είχαν την διάθεση να δούλεψαν σκληρά για την συνέχιση της φυλής. Όπως και σε πάρα πολλές άλλες φυλές αυτή η κάμψη ήταν μια μεγάλη ευκαιρία γνώσης και μάθησης για όσους ασχολήθηκαν με την φυλή, άφησε όμως και στους σημερινούς θιασώτες της την ελπίδας και το πάθος να συνεχίσουν.

Σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 1000 Otterhounds παγκοσμίως, με σημαντικότερή την παρουσία τους στην Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ άτομα της φυλής βρίσκονται επίσης και στις Κάτω Χώρες, τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τον Καναδά, και τη Νέα Ζηλανδία.