Orizontio720X90

OTTERHOUND

FCI-Standard N° 294 / 21. 04. 1997 / GB

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Μεγάλη Βρετανία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 02.12.1987.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Μεγαλόσωμο, δυνατό κυνηγόσκυλο, φτιαγμένο πρωτίστως για ολοήμερη εργασία στο νερό, αλλά ικανό επίσης και στο να καλπάζει στο έδαφος.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 6 Ιχνηλάτες και σχετικές φυλές.

παράγραφος 1.1. Μεγάλου μεγέθους κυνηγόσκυλα.

χωρίς εξέταση εργασίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Μεγαλόσωμο, με ίσια και δυνατά άκρα, τραχύ τρίχωμα, μεγαλοπρεπές κεφάλι, δυνατό και χαλαρό σώμα και μακριούς διασκελισμούς κατά την έρευνα. Τραχύ διπλό τρίχωμα και απαραίτητα μεγάλα πέλματα. Άνετη κίνηση.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Συμπαθητικό και ήρεμο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ :

1 Η απόσταση από το τέλος της μύτης, ως το μετωπιαίο στοπ, ελαφρώς κοντύτερη από αυτή από το στοπ στο ινίο.

ΚΕΦΑΛΙ: Σαφές, πολύ επιβλητικό, περισσότερο βαθύ παρά ευρύ. Χωρίς ίχνος συνοφρύωσης ή διόγκωσης στο μέτωπο, έκφραση που είναι άνετη και συμπαθητική. Ολόκληρο το κεφάλι εκτός από τη μύτη καλύπτεται με τραχιά τρίχα, τελειώνοντας σε ένα ελαφρύ μουστάκι και γενειάδα.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ :

Κρανίο : Θολωτό, χωρίς να είναι χονδροειδής ούτε υπερβολικό, με άνοδο από το μετωπιαίο στοπ προς την αιχμή του ινίου. Σαφή ζυγωματικά.

Μετωπιαίο Στοπ : Ευδιάκριτο, άλλα όχι υπερβολικό.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Φαρδιά, με ανοιχτά ρουθούνια.

Ρύγχος : Ισχυρός, βαθύ.

Χείλια : Επαρκή και ελαφρώς κρεμαστά, αλλά χωρίς υπερβολή.

Σαγόνια-δόντια : Σαγόνια ισχυρά, μεγάλα, σωστά τοποθετημένα δόντια με τέλειο και κανονικό δάγκωμα ψαλιδιού, δηλ. τα ανώτερα δόντια να επικαλύπτουν τα κατώτερα δόντια και να βρίσκονται σωστά τοποθετημένα εντός του φατνιακού οστού.

Μάτια : Ευφυή, ελαφρώς βαθουλωτά, σκαρδαμυκτική μεμβράνη ελαφρώς εμφανή. Το χρώμα των ματιών και των βλεφάρων ποικίλο, ανάλογό με το χρώμα του τριχώματος (ένα μπλε και υπόφαιο κυνηγόσκυλο μπορεί να έχει τα μάτια φουντουκί χρώματος). Τα κίτρινα μάτια είναι ανεπιθύμητα.

Αυτιά : Μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής. Μακριά, κρεμαστά, τοποθετημένα στο επίπεδο της γωνία των ματιών άνετα φθάνουν στη μύτη όταν τραβιούνται προς τα εμπρός, με χαρακτηριστικές πτυχές. Άκρες που διπλώνουν ή που στρέφονται προς το εσωτερικό δίνοντας μια ιδιαίτερη χαλαρή εμφάνιση - ένα ουσιαστικό σημείο το οποίο δεν πρέπει να χαθεί. Καλά καλυμμένα με τρίχες και κροσσούς.

ΛΑΙΜΟΣ : Μακρύς, ισχυρός, με καλή και ομαλή ένωση, σαφής ώμοι. Μικρό λωγάνιον επιτρεπτό.

ΣΩΜΑ : Πολύ δυνατό.

Επάνω γραμμή : Επίπεδη.

Πλάτη : Ευρεία.

Οσφυϊκή χώρα : Κοντή και ισχυρή.

Στήθος : Βαθύ καλά αναπτυγμένο, επαρκές, βαθύς και ωοειδές θώρακας ούτε πάρα πολύ ευρύς ούτε πολύ στενός. Πλευρά καλά αναπτυγμένα ώστε να αφήνουν επαρκή χώρο για την καρδία και τους πνεύμονες.

ΟΥΡΑ : Τοποθετημένη ψηλά, ανασηκωμένη κατά την δράση ή την κίνηση, χωρίς να στρέφεται πάνω από την πλάτη ενώ μπορεί να πέφτει χαλαρά κατά την στάση. Χοντρή στη βάση της εκλεπτύνει προς την άκρη της, φθάνει ως τον Ταρσό και φέρεται είτε ίσια ή με μια ελαφρά καμπύλη. Η τρίχα στο κάτω μέρος της ουράς σχετικά μακρύτερη και πλουσιότερη απ ότι στο επάνω μέρος της.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Σφριγηλά, ίσια από τον αγκώνα προς το έδαφος.

Ώμοι : Σωστά τοποθετημένοι.

Μετακάρπιο: Ισχυρό και ελαφρώς εξέχον.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Πολύ ισχυρά, βλέποντας τα από οποιαδήποτε γωνία έντονα μυώδεις, χωρίς να είναι ούτε πολύ ανοιχτά ούτε πολύ κλειστά. Οπίσθια γωνίωση μέτρια. Στη φυσική στάση, οπίσθια άκρα από τον ταρσό ως το έδαφος κάθετα.

Μηροί και δεύτεροι μηροί : Σχεδόν σε υπερβολή μυώδεις.

Ταρσός : Σωστή θέσης, χωρίς να στρέφεται προς τα μέσα ή προς τα έξω.

ΠΕΛΜΑΤΑ :Μεγάλα, στρογγυλά, με σωστές αρθρώσεις, χοντρά μαξιλαράκια, χωρίς να στρέφονται προς τα μέσα ή προς τα έξω. Συμπαγή αλλά ικανής ευρύτητας, οπίσθια πέλματα ελαφρώς μικρότερα από εμπρόσθια πέλματα. Ο νευρικός ιστός πρέπει να είναι εμφανής.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ : Πολύ χαλαρός και αργός στο περπάτημα, με ξαφνικά χαλαρά ξεπετάγματα, πολύ μακριούς διασκελισμούς, συνετό και δραστήριο τροχασμό. Καλπασμός ομαλός και εξαιρετικά μεγάλων διασκελισμών.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ :Μακριά 4-8 εκατ., (1½-3 ins), πυκνή τραχιά, σκληρή και αδιάβροχη χωρίς να είναι όμως ούτε συρματώδης ούτε ανομοιόμορφη. Μαλακότερη τρίχα στο κεφάλι και στο κάτω μέρος των ποδιών. Υπόστρώμα εμφανές, μπορεί επίσης να εμφανίζεται μια ελαφρώς ελαιούχα υφή τόσο επάνω όσο και στο υπόστρωμα. Δεν πρέπει (η τρίχα) να είναι χτενισμένη στις εκθέσεις. Η παρουσίαση πρέπει να είναι φυσική.

ΧΡΩΜΑ :Όλα τα αναγνωρισμένα χρώματα κυνηγόσκυλων επιτρέπονται : μονόχρώμα, γκρίζο, πυρόξανθο, κόκκινο, σιταρένιο, μπλε αυτά μπορούν να έχουν μικρά άσπρα σημάδια στο κεφάλι, το στήθος, τα πόδια και την άκρη της ουράς. Τα άσπρα κυνηγόσκυλα μπορούν να έχουν μικρά λεμονί μπλε ή παρδαλά στο χρώμα του ασβού σημάδια. Μαύρο και υπόφαιο, μπλε και υπόφαιο, μαύρο και κρεμ, περιστασιακά βαθυκόκκινο (συκωτί), υπόφαιο και βαθυκόκκινο, υπόφαιο και λευκό. Χρώματα μη επιτρεπόμενα: βαθυκόκκινο και λευκό, λευκό με μαύρα και υπόφαια μπαλώματα έντονα ευδιάκριτα. Το χρώμα του δέρματος πρέπει να εναρμονίζέται αν και όχι απαραιτήτως με το χρώμα του τριχώματος παραδείγματος χάριν ένα υπόφαιο κυνηγόσκυλο μπορεί να έχει καφετί βλέφαρα και μύτης. Μια ελαφρώς διάστικτη μύτη είναι ανεκτή.

ΜΕΓΕΘΟΣ :

Ύψος στο ακρώμιο : περίπου 69 εκατ. (27 ins) για τα αρσενικά.

περίπου 61 εκατ. (24 ins) για τα θηλυκά.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ : Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του και την επίδρασή της επάνω στην υγεία και την ευημερία του σκυλιού..

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.