Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/9/2009

Από κ Ντίνος

Ξεκίνημα νεαρού ιχνηλάτη

Αγαπητέ κ. Κυριτσάκα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα ξεκινήσω έναν νεαρό ιχνηλάτη στην εξοικείωση του με το θήραμα, πως θα του δώσω να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλω από αυτόν, τι είναι θήραμα και τι δεν είναι; Το κουνέλι είναι αρκετό ή πρέπει να κάνω και κάτι περισσότερο;

Απάντηση

Ο σκύλος μέχρι την ηλικία των 20 μηνών μεγαλώνει πνευματικά και σωματικά και όπως είναι λογικό πρέπει να προσαρμόσουμε την εκπαίδευσή του σύμφωνα με τις πνευματικές και σωματικές ικανότητες που έχει στη διάρκεια της ηλικίας του.

Παρακάτω σας δίνω ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης προσαρμοσμένο στην ηλικία και στις αντίστοιχες ικανότητες του σκύλου που πρέπει να τηρήσετε με υπομονή και επιμονή, εκπαιδεύοντας το σκύλο αυστηρά μόνο του, χωρίς μεγάλα σκυλιά για να μπορέσει να πάρει πρωτοβουλία σ’ όλες τις φάσεις του κυνηγιού και σταδιακά να αποκτήσει τις απαραίτητες εμπειρίες.

Φυσιολογικά ένας ιχνηλάτης ξεκινάει την εκπαίδευση στο λαγό στο δεύτερο έτος της ηλικίας του, όπου αποκτά τις πρώτες εμπειρίες, συνεχίζει στο τρίτο έτος όπου ολοκληρώνεται σε μεγάλο ποσοστό και σταθεροποιείται κυνηγετικά στο τέταρτο έτος.

ΜΕΧΡΙ 12 ΜΗΝΩΝ

 • Αυστηρή εκπαίδευση υπακοής σε εντολές και κάλεσμα
 • Εξοικείωση με παντός είδους θορύβους και σταδιακά στις τουφεκιές
 • Βόλτες τακτικές ιδιαίτερα σε βουνά για προσαρμογή στο κυνηγετικό περιβάλλον
 • Κολύμπι και νερά γενικώς
 • Να του μάθετε να πηδάει εμπόδια είτε φυσικά είτε τεχνητά
 • Γνωριμία με οικόσιτα ζώα, κατσίκια, πρόβατα κ.λ.π.
 • Κουνέλι από τους 6 μήνες και πάνω και 3-4 φορές το μήνα. (δημιουργείστε ντορούς εύκολους και δύσκολους)

ΑΠΟ 12-24 ΜΗΝΕΣ

 • ΛΑΓΟΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ. Μπορεί να ξεκινήσει και σε ηλικία 9-10 μηνών αν είναι μικρόσωμη ράτσα. Σε μεγάλα εκπαιδευτήρια 100-150 στρεμμάτων κατά προτίμηση για ένα μήνα περίπου. Εδώ θα μάθει όλες τις φάσεις του κυνηγιού. Ψάξιμο, πλησίασμα, ξεσήκωμα και καταδίωξη στο μέτρο της σωματικής του αντοχής, χωρίς να κουραστεί υπερβολικά που είναι καταστροφικό για τη μικρή ηλικία.
 • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΓΟΣ. Τακτικές εξόδους σε ελεύθερο περιβάλλον πλέον με αντικειμενικό σκοπό να σηκώσει μόνο του τον πρώτο «άγριο» λαγό.
 • ΑΛΕΠΟΥ (αφού πρώτα ξεσηκώσει και καταδιώξει μπόλικους λαγούς) Σε φρέσκο ντορό αλεπούς χρήση κολάρου κατά προτίμηση

ΑΠΟ 24-36 ΜΗΝΕΣ

 • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΓΟΣ
 • ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ
 • ΤΕΛΙΚΟ ΝΤΡΕΣΣΑΡΙΣΜΑ

Από κ Μπέσας

Beagles σε ομάδα;

Κύριε Κυριτσάκα καλημέρα σας. Ζω στην Αθήνα και από πέρσι ξεκίνησα να κυνηγώ λαγό. Αποφάσισα να αγοράσω και έναν ιχνηλάτη και ως πρώτη επιλογή μου είναι τα beagles καθαρά λόγω χώρου. Αν και σχεδόν το είχα αποφασίσει με απέτρεψαν λέγοντας μου ότι η συγκεκριμένη φυλή είναι αποδοτική μόνο σε ομάδα και ότι ένα ζώο μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Θα ήθελα την άποψη σας πάνω σε αυτό η οποία θα με βοηθήσει πολύ στην επιλογή μου.

Σας ευχαριστώ

Απάντηση

Τα Μπηγκλ είναι πολύ παλιά ράτσα με μεγάλη διασπορά σε Ευρώπη και Αμερική. Εξαιρετικός ιχνηλάτης για μικρά θηράματα και κυρίως για το λαγό. Πολύ καλή μύτη, μεγάλο κυνηγετικό πάθος, ιχνηλάτης δραστήριος, ενεργητικός, εκρηκτικός πολλές φορές με τεράστιες αντοχές στην καταδίωξη. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται κλασικό λαγόσκυλο.

Αποδοτική ράτσα σε ομάδα δεν είναι μόνο τα Μπηγκλ αλλά η πλειονότητα των ιχνηλατών της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτοί που κυνηγούν στη Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ, όπου συνηθίζεται το κυνήγι με ομάδες ιχνηλατών. Όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αυτά τα σκυλιά να κυνηγήσουν και μόνα τους, άλλωστε κανένας ιχνηλάτης δεν μπαίνει σε ομάδα αν πρώτα δεν εκπαιδευτεί μόνος του μέχρι την ηλικία των δυο ετών περίπου.

Βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει «ομάδα» ιχνηλατών, από πόσα σκυλιά πρέπει να αποτελείται και τι επίπεδο πρέπει να έχουν τα μέλη της. Δεν νοείται ομάδα ιχνηλατών ένα μπουλούκι τυχαίων σκύλων, η ομάδα χρειάζεται πολύ δουλειά, κόπο και συνεχή προσπάθεια για να διατηρηθεί σαν ένα αρμονικό και ομοιογενές σύνολο με διάρκεια ζωής, συνεχή ανανέωση και άριστο κυνηγετικό επίπεδο.

Θα πάρουμε σαν παράδειγμα τους επίσημους αγώνες λαγού που γίνονται στις περισσότερες χώρες, κάτω από τον έλεγχο της FCI. Η συνηθισμένη ομάδα στους αγώνες λαγού αποτελείται από 6 ιχνηλάτες το μέγιστο ή 4 ιχνηλάτες και σπάνια 2 ιχνηλάτες.

Κάθε ομάδα με διαφορετικό αριθμό σκύλων αποτελεί και διαφορετική κλάση και δεν διαγωνίζονται μαζί, μόνο ομάδες με τον ίδιο αριθμό ιχνηλατών.

Στους αγώνες, κάθε σκύλος της ομάδας βαθμολογείται ατομικά και στο τέλος γίνεται πρόσθεση των ατομικών βαθμών για να πάρουμε το σύνολο της ομάδας. Πολύ απλά είναι φανερό πως η ομάδα που έχει πολύ καλά άτομα παίρνει και τον μεγαλύτερο βαθμό, που σημαίνει πως τα άτομα κάνουν την ομάδα και όχι η ομάδα τα άτομα.΄

Άρα κάθε ιχνηλάτης της ομάδας πρέπει να έχει σαν άτομο άριστα κυνηγετικά προσόντα πριν απ’ όλα, δηλαδή να κυνηγάει καλά μόνος του και επιπλέον όταν εργάζεται στην ομάδα να έχει καλή συνεργασία χωρίς ακραία ανταγωνιστικότητα, ζήλια και αυταρχικότητα, που δεν δημιουργούν ομαδική ομοιογένεια.

Το συμπέρασμα λοιπόν κ Μπέσα είναι ότι πρώτα είναι ο σκύλος και μετά η ομάδα, οπότε μπορείτε να πάρετε το Μπηγκλ, το οποίο εκ των πραγμάτων θα εκπαιδευτεί μόνο του, θα μάθει μόνο του και θα κυνηγάει μόνο του χωρίς πρόβλημα.