Orizontio720X90

DOPINGΓράφει ο Κώστας Καλφόπουλος Eκτροφέας-Κυναγωγός


Με ερέθισμα διάφορα θλιβερά αθλητικά γεγονότα στη χώρα μας, σχετικά με το συνταρακτικό κρούσμα ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό επέλεξα να μεταφέρω κάποιους προβληματισμούς και απόψεις του κόσμου της κυνηγετικής κυνοφιλίας και την άποψη που έχει σχηματιστή από κάποια μερίδα ανθρώπων, σχετικά με τους ΑΚΙ που διοργανώνεται στην χώρα μας.
Ο προσωπικός στόχος αυτού του άρθρου είναι καλοπροαίρετος και προστατευτικός αλλά συνάμα θέλει να επισημάνει κάποιες λεπτομέρειες ώστε η διεξαγωγή αυτής της δραστηριότητας να είναι πιο διάφανη και να μην αφήνει περιθώρια στις κακές γλώσσες αλλά ούτε και σε τσαρλατάνους που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των τετράποδων συντρόφων του ανθρώπου για χάρη του ΚΕΡΔΟΥΣ.
Το ντόπινγκ δεν είναι κάτι νέο, δυστυχώς ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους συγκεκριμένα από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν το 776 π.χ. οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν πως οι αθλητές προτού τους αγώνες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βοδινού κρέατος προκειμένου να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα, αλλά και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους έτρωγαν και κάποια βότανα και ένα είδος μανιταριού.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους αρχαίους Μάγια αλλά σε πιο ακραία μορφή μιας και κατανάλωναν ωμές καρδιές ανθρώπων και γεννητικά όργανα νεκρών ανθρώπων από τις θυσίες.
Αυτά τα λίγα ιστορικά γεγονότα για να δούμε ότι από τότε το πάθος για την πρωτιά δημιουργούσε ακραίες πράξεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Ο σύγχρονος ορισμός των αναβολικών στους διαγωνισμούς ονομάζεται ¨ντόπα¨ που πήρε το όνομα του από την Αφρικανική λέξη dop που ήταν ποτό των ιθαγενών με διεγερτικές ουσίες.
Από το 1950 και μετά η κατάσταση στον αθλητισμό πήρε μια διαφορετική τροπή. Η καλή φυσική κατάσταση καθώς και η εντατική προπόνηση θεωρούνταν ως τότε το διαβατήριο για μια από τις θέσεις στο βάθρο των νικητών, όλα αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Τώρα μέσα στα εργαστήρια ξεπήδησαν διάφορες ουσίες που μπόρεσαν να δώσουν στον κάθε αθλητή είτε άνθρωπο είτε ζώο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Είναι ουσίες που μπορούν να δώσουν επιδόσεις δύναμης, ταχύτητας και αντοχής τέτοιου μεγέθους που δεν μπορεί να επιτύχει κάποιος άλλος με συμβατική διατροφή και προπόνηση.
Βέβαια εδώ υπάρχει και το τίμημα. Είναι πασίγνωστο ότι η συστηματική χρήση τέτοιων ουσιών προκαλεί βλάβες στον οργανισμό όπως καρκίνο στο ήπαρ, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.α. .
Ειδικά για τους σκύλους με υψηλές απαιτήσεις λόγω αθλητικών υποχρεώσεων και την βοήθεια που θα μπορούσε να τους δοθεί ασχολήθηκαν από το 1935 δυο επιστήμονες, όπου μετά από πειράματα διαπίστωσαν ότι η τεστοστερόνη αν εχορηγείτο στα ζώα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική αύξηση της μυϊκής μάζας και κατά συνέπεια αύξηση της απόδοσης.
Όταν λοιπόν η ποσότητα του αναβολικού εισέλθει στον οργανισμό αρχίζει να δημιουργούνται μόρια πρωτεΐνης τα οποία χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν το μέγεθος και κατά συνέπεια την δύναμη των κυττάρων των σκελετικών μυών.
Όλα αυτά λοιπόν τα βοηθήματα είναι μια εύκολη λύση ώστε ο προπονητής και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν υπάρχει ο κυναγωγός, να χορηγήσει στον σκύλο τέτοια σκευάσματα ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές και κουραστικές προπονήσεις και να φέρει εις πέρας το μακρόσυρτο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων που ανακοίνωσαν με στοιχεία ότι σκύλοι και άλογα στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική υφίστανται ντοπάρισμα.
Το περιοδικό Gompassion For Animals της Διεθνής οργάνωσης PET έχει αναφέρει εκτεταμένα (Άνοιξη 1994) για ντοπάρισμα σε σκύλους αγώνων και άλογα.
Σε έρευνα που υπογράφει το ΒΒC σε σχετικό ρεπορτάζ με το ντόπινγκ στους σκύλους ταχύτητας (Greyhound) ανακάλυψαν μαζικούς τάφους στην ευρύτερη περιοχή της Οξφόρδης. Με βάση τις εκτιμήσεις του καναλιού 10.000 σκυλιά κάθε χρόνο αποσύρονται από τους αγώνες και έπειτα εξαφανίζονται μυστηριωδώς.
Επίσης κυκλοφορεί σε διάφορα dlogs στο διαδίκτυο ότι στο διάστημα από το 1987 έως το 1994 στην Ευρώπη σε αγώνες ΑΚΙ είχαμε 12 ανεξήγητα κρούσματα ανακοπής καρδιάς πάνω στα τερρέν.
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία υπάρχει ντόπινγκ στους σκύλους αγώνων. Άραγε ο μύθος των σούπερ σκύλων με τις φυσικές αρετές και το αστείρευτο πάθος είναι ένα ψέμα; Μήπως η διεξαγωγή των αγώνων γίνεται με λανθασμένο τρόπο; και οδηγεί στην ύπαρξη βοηθημάτων. Πραγματικά δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι όλα αυτά είναι ένα ψέμα, αλλά εάν όντως συμβαίνει στον χώρο της κυνηγετικής αγωνιστικής κυνοφιλίας η ύπαρξη ντόπινγκ τότε ποιος φταίει για αυτήν την εξέλιξη;
Μήπως κάποιοι σε όλη την Ευρωπαϊκή κυνοφιλία ξέφυγαν από τον αρχικό στόχο για χάρη των απολαβών; Μήπως αυτό το στιλ εξυπηρετεί λίγους; Αυτά τα ερωτήματα τα προκαλούν οι ανησυχίες ορμισμένων κυνόφιλων που είτε απλά παρακολουθούν από μακριά τους αγώνες, είτε είναι άτομα που έχουν μεγάλη τριβή με αυτό.
Για αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιες προτάσεις ανθρώπων με ενασχόληση στην Αγωνιστική κυνοφιλία, είναι σίγουρο και επίκαιρο να ληφθούν κάποιες σοβαρές αποφάσεις από τους Ταγούς της Κυνοφιλίας.
Τρανό παράδειγμα είναι η απόφαση της Κυνολ. Ομοσπονδίας της Φιλανδίας η οποία έχει πάρει πλέον απόφαση σε κάθε είδος αγώνα οι διαγωνιζόμενοι σκύλοι να περνούν το αντιντόπινγκ τεστ.
Με την ύπαρξη του αντιντόπινγκ τεστ και στην Ελλάδα θα διαφυλαχθεί η έννοια των ΑΚΙ και τα σοβαρά και τίμια άτομα που ασχολούνται με την συγκεκριμένη πράξη.
Αλλά παράλληλα θα ξεσκεπαστούν αν υπάρχουν αυτοί οι Τσαρλατάνοι που εκμεταλλεύονται τον τετράποδο σύντροφο του ανθρώπου για χάρη του κέρδους.
Γιατί κέρδος είναι σίγουρο ότι υπάρχει έχοντας κάποιος σκύλος πολλές και συνεχόμενες νίκες (σε αυτό βέβαια φταίει και το κοινό που διψά για πρωταθλητές), όπως κέρδος έχουν και οι φαρμακοβιομηχανίες που ετοιμάζουν τέτοιου είδους φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.
Αρκεί να δώσω ένα παράδειγμα ότι η σταναζολόη, που είναι αναβολικό κοστίζει στην επίσημη αγορά των ΗΠΑ σε συσκευασία 30 ml 250 δολάρια και στην μαύρη αγορά 450 δολάρια.
Για να μην αιωρείται λοιπόν ένα πέπλο μυστηρίου για το αν υπάρχει ή όχι ντόπινγκ η προτροπή και πρόταση αυτού του άρθρου είναι, να παρθεί η απόφαση για αντιντόπινγκ κοντρόλ, ώστε αν δεν υπάρχει κάτι μεμπτό να κλείσουν τα στόματα και οι κακές γλώσσες γιατί όπως και ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας είπε «η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια».