Orizontio720X90

To Kurzhaar ως άξιο Κυνηγόσκυλο στο Κυνήγι του Ορτυκιού


Για τον Όμιλο Κούρτσχααρ Ελλάδος γράφει ο Κώστας Καλφόπουλος


Κάθε χρόνο η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου μας βρίσκει αντιμέτωπους με δύο όμορφα θηράματα το Ορτύκι και το Τρυγόνι.
Έτσι για να κυνηγήσουμε αυτά τα θηράματα για το μεν ορτύκι το κυνήγι του είναι αναπόσπαστο και αναγκαίο να γίνει με ένα καλό κυνηγετικό σκύλο, το δε τρυγόνι μπορούμε και χωρίς σκύλο αλλά αν το έχουμε τότε μιλάμε για ένα τέλειο συνδυασμό χωρίς καμία απώλεια.
Ας εμβαθύνουμε όμως στο εδάφιο θήραμα που είναι το ορτύκι.
Το ορτύκι όπως είναι γνωστό χωρίζετε σε 2 κατηγορίες, τα περαστικά και αυτά που διαχειμάζουν όλο τον χρόνο τα λεγόμενα ντροπιάρικα και τα συναντάμε σε κάμπους χέρσα κτλ ενώ το περαστικό σε κάποιους τόπους της Ελλάδος το βρίσκουμε και σε βραχώδη βουνά όπως Μάνη, Σούνιο, Νησιά.
Οι αντιξοότητες που περιλαμβάνει αυτό το κυνήγι έχουν να κάνουν και με τις κλιματολογικές συνθήκες, που στην έναρξη είναι δύσκολες αφού μιλάμε για θερμοκρασίες πολύ υψηλές εκείνη την περίοδο αλλά συνάμα μην ξεχνάμε και τις εδαφολογικές συνθήκες όπως η καυτή πέτρα αλλά και η σκληρή για τα πέλματα κουρεμένη σιτοκαλαμιά.
Δεν θα παραληφθεί όμως και η δυσκολία που έχει το ίδιο το ορτύκι με τις άμυνες που το προίκισε η φύση, δηλαδή μικρό και δύσκολα ανιχνεύσιμο.
Oλες αυτές οι δυσκολίες κάνουν την επιλογή ενός kurzhaar αυτονόητη.
Για να αιτιολογήσω αυτήν την άποψη θα επεκταθώ στις αρετές του.
Ο εργασιακός τρόπος του σκύλου αυτού ταιριάζει απόλυτα στο κυνήγι του ορτυκιού γιατί η σωματική διάπλαση ενός Kurzhaar διευκολύνει το κυνήγι στις ψηλές καλαμιές και τα τεύτλα σε σχέση με ένα π.χ μικρότερου μεγέθους σκύλου.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του είναι ότι το Kurzhaar ως σκύλος μεσαίων ταχυτήτων με τον ήρεμο και συνεχή καλπασμό του και ανά διαστήματα τριποδισμού και συνεχόμενου ελέγχου του αέρα, αλλά και τσεκάρισμα σε κάθε αναθυμίαση, γίνεται ο ποιο ιδανικός σκύλος για το κυνήγι του ορτυκιού.
Αυτή η φυλή έχει την ευχέρεια να προσαρμόζει την έρευνα της και την σχολαστικότητα ανάλογα με τις εδαφολογικές συνθήκες και το είδος του θηράματος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Kurzhaar είναι το τρίχωμα του το οποίο είναι κοντό και λειότριχο αυτό λοιπόν το προτέρημα δεν του δημιουργεί προβλήματα με τυχόν άγανα, αγκάθια, κολλιτσίδες κτλ, τα οποία σε μια μακρύτριχη φυλή είναι μεγάλο πρόβλημα κάνοντας πολλές φορές τέτοιους σκύλους να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω κολλήματος ζιζανίων πάνω στο τρίχωμα τους.
Άλλο ένα προτέρημα της φυλής είναι η προδιάθεση της για Απόρτ, με λίγη εξάσκηση έχετε έναν καλό θηραματοφόρο άρα έχετε στα χέρια σας μια φυλή σκύλου με εύκολη εκπαιδευσιμότητα.
Πάντα ανθρωποκεντρικό το kurzhaar δημιουργεί ένα πολύ καλό ντουέτο μεταξύ κυνηγού και σκύλου.
Το Kurzhaar κύριοι είναι σίγουρα για τους μετριοπαθείς τους ορθολογιστές, αυτούς που κυνηγούν όλο τον χρόνο όλα τα θηράματα και δεν θέλουν τον σκύλο τους εξαίρετο σε ένα θήραμα αλλά πολύ καλό σε όλα τα θηράματα.
Είναι τελικά για εκείνους που δεν θυσιάζουν την αποτελεσματικότητα προς χάριν του στιλ.
Η παροιμιώδη προθυμία του το κάνει στο κυνήγι του ορτυκιού πραγματική ευλογία.
Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά πρέπει να έχουμε ένα σκύλο καλής ποιότητας και εκτροφής, αλλά και εμείς οι ίδιοι να ασχολούμαστε μαζί του και να το προπονούμε ώστε να το διατηρούμε σε φόρμα.
Το Kurzhaar Σήμερα αναμφισβήτητα είναι ο πιο επιτυχημένος σκύλος και ο πιο ολοκληρωμένος από τους Γερμανικούς θηραματοφόρους δείκτες με έφυα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα αλλά και πολύ καλό χαρακτήρα.
Σας παροτρύνω να κυνηγήσετε με ένα καλό Kurzhaar και πραγματικά αν το Αγαπήσετε δεν θα σας απογοήτευση ποτέ.