Orizontio720X90

Τέλος εποχής ;

Θα ήθελα να μοιραστώ τις ανησυχίες μου καθώς και τα συμπεράσματα μου από τα τελευταία τεκταινόμενα περί θήρας διότι η διαίσθηση μου λέει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Προσωπικά την κυνηγετική περίοδο 2009-2010 έβγαλα άδεια θήρας στο Δασαρχείο Ιστιαίας. Οι λόγοι για τον οποίους προέβη σ΄ αυτό είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτον: Έλλειψη εμπιστοσύνης στην φυσική μας ηγεσία. Η κυνηγετική ηγεσία λειτουργεί ως μια μικρή ομάδα με χαρακτηριστικά κάστας αποκομμένη από την πλατιά βάση των Ελλήνων κυνηγών. Όλοι γνωρίζουμε πως γίνονται οι εκλογές των Ομοσπονδιών και της ΚΣΕ (κονκλάβιο1). Δεν πιστεύω ότι το κατεστημένο2 της ΚΣΕ και των Ομοσπονδιών εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κυνηγών αλλά την δική τους αλαζονεία και ανεπάρκεια. Σ΄ αυτό συνέβαλε και η θητεία μου ως πρόεδρος για δυο (2) χρόνια στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιστιαίας (2007-2009) και ως μέλος (2005-2007).

Δεύτερον: Θέλω τα γνωρίζω που πάνε οι εισφορές μου περί θήρας. Το έργο της ΚΣΕ και των ομοσπονδιών προσωπικά δεν με καλύπτει: Συγκεκριμένα:

1 Η Θηροφυλακή πάσχει από το σύνδρομο του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα με ανεπαρκή και αμφίβολα αποτελέσματα (μιλώ για την περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας οπού γνωρίζω αρκετά καλά τα κυνηγετικά δρώμενα).

2 Οι απελευθερώσεις δεν έχουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα εν μέρει και εν γένει λειτουργούν πελατειακά ιδίως σε περίοδο εκλογών ομοσπονδιών κλπ.

3 Οι βελτιώσεις βιοτόπων δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα.

4 Κάθε χρόνο το κυνήγι πάει από το κακό στο χειρότερο, η έλλειψη θηραμάτων ενδημικών κύριος είναι μόνιμο και χαρακτηριστικό φαινόμενο.

5 Τουλάχιστον από τα κρατικά εκτροφεία κάθε χρόνο δίνονται προς απελευθέρωση 200 πουλιά κυρίως φασιανοί.

Τρίτον: Ανικανότητα της φυσικής ηγεσίας πέρα από δεξιώσεις, θεαθήναι να σταθεί πλάι στους κυνηγούς στα σημερινά δεδομένα. Τα επαναλαμβανόμενα ετήσια «καραγκιοζιλίκια» περί ακυρώσεως των υπουργικών αποφάσεων περί θήρας επιβεβαιώνουν την ανικανότητας της, απλά σέρνονται πίσω από τα γεγονότα τρέχοντας να καλύψουν την τελευταία στιγμή τα ασυμμάζευτα. Προσωπικά δεν διακρίνω σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Για όσους διάβασαν την απόφαση του ΣΤΕ θα καταλάβουν τι πήγε στραβά. Προχειρότητα, έδωσαν δικαιώματα εκεί που δεν υπήρχαν. Δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι ο τροχός καμιά φορά γυρίζει και γυρίζει ανάποδα.

Τέλος πιστεύω ότι η σημερινή κρίση μπορεί να βγει και σε καλό για τον απλό κυνηγό, διότι έβαλε τα πράγματα και τον κάθε κατεργάρη στην θέση του. Πιστεύω ότι εάν ο κόσμος αντιδράσει ανεξάρτητα και αυτόνομα από την σημερινή του ηγεσία τα πράγματα μπορούν να δώσουν άλλη δυναμική στο κυνήγι, το οποίο έχει καταντήσει να διώκεται συστηματικά και μεθοδικά.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι φταίνε πάντα οι άλλοι αλλά η δική μας ανεπάρκεια και αλαζονεία.

Ιστιαία 21/12/2009

Γιάννης Σκιαθίτης

1.Στο Βατικανό η εκλογή του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας διενεργείται από ένα συμβούλιο που ονομάζεται Κονκλάβιο, κλειστών των θυρών με πλήρη μυστικότητα και σηματοδοτείται από τον άσπρο καπνό μόλις εκλεγεί ο ποντίφικας.

2.Είναι η υπάρχουσα κατάσταση συνυφασμένη με μια εγγενή αντίσταση προς κάθε είδους αλλαγή. Το κατεστημένο είναι οι κοινωνικές δομές και οι μηχανισμοί τους, της φανερής ή όχι εξουσίας, η τρέχουσα νοοτροπία και φιλοσοφία χρωματισμένη από την φοβική απαξίωση της κάθε αλλαγής.