Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 25/1/2010



Ο Θανάσης  Κυριτσάκας
Απαντά


Ιχνηλάτης της Ιστρίας

Από κ Χάρης

Γεια σας κύριε Κυριτσάκα και συγχαρητήρια για το έργο που έχετε προσφέρει στα κυνηγετικά δρώμενα της χώρας μας. Σε παλαιότερο άρθρο σας αναφέρεστε σχετικά για τον λειότριχο ιχνηλάτη της Ιστρίας ότι προγονός του είναι το πορσελέν και άλλες φυλές ιχνηλατών από Αυστρία και Γερμανία. το τελευταίο διάστημα διαβάζω σε κυνηγετικό περιοδικό ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι ο ιχνηλάτης της Ιστρίας είναι αύτοχθονη φυλή και όχι απλώς δεν πήρε αίματα από αυτές τις φυλές αλλά αντιθέτως έδωσε δικό του αίμα για να αναπτυχθούν αυτές οι φυλές. Θα ήθελα την δικιά σας απάντηση, ευχαριστώ εκ των προτέρων και συνεχίστε ακάθεκτος το έργο σας για την καθαρόαιμα στη χώρα μας.

Απάντηση

Ο Κοντότριχος Ιχνηλάτης της Ιστριας, ο Σκληρότριχος και ο Ιχνηλάτης του Ποσάβα, μετά τον διαχωρισμό των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πέρασαν στη δικαιοδοσία της Σλοβενίας μέχρι το 2000 περίπου και μετά πλέον στην Κροατία, η οποία είναι και επίσημα η χώρα καταγωγής των μέχρι σήμερα.
Από τις 25/10/2000 ο Κυνολογικός Όμιλος της Κροατίας δημοσίευσε νέο πρότυπο καταγωγής στην FCI και για τις τρεις ράτσες,  που τίθεται σε ισχύ από την παραπάνω ημερομηνία και αναφέρεται στην καταγωγή των φυλών με νέα ιστορικά στοιχεία.
Από τα νέα στοιχεία αυτό που φαίνεται είναι η κοινή καταγωγή και των τριών φυλών από το ντόπιο σκύλο που αναφέρεται σαν παλιός πρόγονος στις τοιχογραφίες και στα γραπτά του 19ου αιώνα.  Χαρακτηρίζεται όμως από μερικούς αναλυτές, σαν «πομπώδης εικασία» ότι ο σκύλος της τοιχογραφίας του 1474 στο εκκλησάκι Ste. Marie à Beram κοντά στο Pazin είναι ο αρχαίος πρόγονος των σημερινών σκύλων, γιατί δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Το σίγουρο είναι ότι και οι τρεις ράτσες υπάρχουν τον 19ο αιώνα ξεχωριστά και στην πορεία των αιώνων βελτιώθηκαν και αναγνωρίστηκαν από την FCI με επίσημα standard το1969 για το Ποσάβα και το Σκληρότριχο και το 1973 για τον Κοντότριχο.
Τα στοιχεία του Κυνολογικού Ομίλου της Σλοβενίας, όταν τα σκυλιά είχαν Σλοβένικη καταγωγή, ήταν σχετικώς διαφορετικά από τα σημερινά και αυτό είναι λογικό για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Για παράδειγμα οι Σλοβένοι ανέφεραν την πραγματική καταγωγή του Σκληρότριχου Ιχνηλάτη, ο οποίος προήρθε από τη διασταύρωση του Κοντότριχου Ιχνηλάτη της Ιστριας και του γαλλικού Γκριφόν της Βανδέας, που  έκανε ο Dr Ivan Lovrencic.
Οι Κροάτες κάνουν αναφορά για παράλληλη καταγωγή του Κοντότριχου και του Σκληρότριχου που περιέχει γενικότητες και είναι λίγο περίεργο που δεν αναφέρουν την πραγματική καταγωγή, μήπως επειδή ο Lovrencic είναι Σλοβένος;
Τέλος πάντων δεν έχει τόσο σημασία για μας τουλάχιστον η καταγωγή, αλλά έχει σημασία για τα κράτη που διεκδικούν την πατρότητα των σκύλων.
Προσωπικά είχα και έχω τη γνώμη ότι το Κοντότριχο της Ιστριας και το Σκληρότριχο στη συνέχεια έχουν αίματα Πορσελαίν. Το κύριο χαρακτηριστικό και των δυο ιχνηλατών της Ιστριας είναι το κεφάλι σε σχήμα αχλαδιού που καθορίζει τον τύπο της φυλής, όπως επισημάνθηκε στο προηγούμενο πρότυπο της φυλής. Επίσης το κεφάλι σε σχήμα αχλαδιού που καθορίζει τον τύπο της φυλής είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα και του Πορσελαίν, πιστεύω ότι δεν είναι τυχαία αυτή η συνάφεια, δεδομένης και της μεγαλύτερης αρχαιότητας του Πορσελαίν. Επίσης η τάση των Σλοβένων προς τους γαλλικούς ιχνηλάτες για ανανέωση ή δημιουργία νέων φυλών είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο που στηρίζει την άποψή μου.
Τελικώς σε κάθε περίπτωση κ. Χάρη, όποια κι αν είναι η δική μου άποψη ή κάποιου άλλου αρθρογράφου για την ιστορικότητα των ιχνηλατών της Κροατίας, ουδόλως επηρεάζει την κυνηγετική ποιότητα των τριών σκύλων, οι οποίοι σαφώς είναι εξαιρετικά κυνηγόσκυλα.


Ελληνικός ιχνηλάτης

Από κ Κωνσταντίνος Θάνος

Έχω στην κατοχή μου ένα θηλυκό ελληνικό ιχνηλάτη 22 μηνών με χαρτιά αλλά ενώ ιχνηλατεί και κλαφουνάει τον τορό τον παρατάει και γυρίζει σε μένα χωρίς να επιμένει στο ξεφώλιασμα που είναι και το μεγάλο του προσόν. Έχει σηκώσει λαγό και τον είδα αλλά ήταν μακριά και δεν του έριξα .δεν το έχω ματώσει. Μπορώ να το διορθώσω και πως;

Απάντηση
Η σκυλίτσα κ. Θάνο βρίσκεται σε μια εύθραυστη εφηβική ηλικία, όπου πρέπει να μάθει πολλά και δύσκολα κυνηγετικά θέματα που σχετίζονται με το λαγό, τα οποία χρειάζονται το χρόνο τους με εκπαίδευση μεθοδική και προγραμματισμένη, στο χρόνο και τόπο που πρέπει.
Η ιχνηλασία του ντορού, το ξέκομμα του ντορού που οδηγεί στο γιατάκι, το πλησίασμα στο γιατάκι και το ξεσήκωμα του λαγού είναι απ’ τις δυσκολότερες φάσεις του κυνηγιού, που δεν μαθαίνονται σε μια κυνηγετική περίοδο αλλά σε τρεις και τέσσερις.
Θα πάτε τη σκύλα σ’ ένα εκπαιδευτήριο λαγού πολλών στρεμμάτων κατά προτίμηση και θα την αφήσετε τόσες μέρες όσες χρειάζεται για να ξεφωλιάσει 15-20 λαγούς με τις ανάλογες συνθήκες που θα επικρατούν κάθε φορά και σε διαφορετικές ώρες.
Μετά το εκπαιδευτήριο θα κάνετε εκπαιδευτικά στο ελεύθερο, προσπαθώντας να είστε κοντά στη σκύλα και να την ενθαρρύνετε στο ψάξιμο αν  δείτε ότι το παρατάει, που πιστεύω σίγουρα ότι δεν θα επαναλάβει ξανά αυτή τη συνήθεια.
Συνεχίζοντας την εκπαίδευση μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, πιστεύω ότι θα ξεκινήσετε την κυνηγετική περίοδο μ’ ένα λαγόσκυλο πιο έμπειρο και αποτελεσματικό, που θα ικανοποιεί  τις κυνηγετικές σας απαιτήσεις σε μεγάλο βαθμό, στο μέτρο βέβαια της ηλικίας του.
Μη ξεχνάμε ποτέ πως ένα κυνηγόσκυλο ολοκληρώνεται στα τέσσερα χρόνια περίπου όσο ταλέντο και χαρισματικό κι αν είναι.