Orizontio720X90

O Υμηττός θύμα της πράσινης ανάπτυξης

O Υμηττός θύμα της πράσινης ανάπτυξης, της πράσινης προστασίας ή της πράσινης οικολογίας;;;;

Η απόλυτη «προστασία» του Υμηττού, με Προεδρικό Διάταγμα του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος, δίνει την σαφή εικόνα της πράσινης πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης η οποία εν τέλει αποσκοπεί στην πλήρη απαξίωση και την απομόνωση του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς την παρουσία των ενεργών χρηστών που ασκούν διαχειριστικές δράσεις σε αυτές.

Το παράδοξο είναι ότι μία πολιτική που θέλει να λέει ότι είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνει υπόψη τις σχετικές Οδηγίες που αναφέρουν ότι αφενός τα μέτρα προστασίας πρέπει να απορρέουν από την συνεργασία των χρηστών και αφετέρου ότι η θήρα είναι μια δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον. Στην περίπτωση του Υμηττού, το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε να προστατεύσει την φύση σύμφωνα με την καθοδήγηση συγκεκριμένης οικολογικής οργάνωσης, προτάσσοντας την πλήρη απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας για την διάσωση της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας!!!

Ωστόσο, δεν αναφέρει ποια είδη είναι αυτά. Εάν υπάρχουν, ποια χρήζουν προστασίας. Ποια ξαφνικά κινδυνεύουν από την παρουσία του κυνηγού στο βουνό, ενώ δεν κινδύνευαν χιλιάδες χρόνια τώρα χρόνια!!! Και φυσικά αφού δεν ζητήθηκε η άποψη των κυνηγετικών οργανώσεων, οι οποίες πλέον διαθέτουν άρτιο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, πουθενά δεν αναφέρονται τα οφέλη από την παρουσία των κυνηγών στον Υμηττό. Σε μια περιοχή όπου η αστική δόμηση, τα αυθαίρετα, οι εκχερσώσεις, οι πυρκαγιές, οι απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών συνεχώς πιέζουν και απειλούν με συρρίκνωση έναν από τους πλέον απαραίτητους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, οι κυνηγοί μέσα από τις φιλοπεριβαλλοντολογικές δράσεις σίγουρα αποτελούν την δικλείδα ασφαλείας του Υμηττού, εάν θέλουμε να υπάρχει και στο μέλλον για τα παιδιά μας.

Η διαβούλευση αποτελεί το τελευταίο υποχρεωτικό στάδιο για την ολοκλήρωση των αποφάσεων λήψεως μέτρων προστασίας σε μια περιοχή. Έτσι, δυστυχώς μόνο εδώ μπορούμε να καταθέσουμε την άποψή μας, αφού δεν αξιωθήκατε μέχρι σήμερα να έχετε ως οφείλατε συνάντηση με το θεσμοθετημένο όργανο των κυνηγών, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Είναι σαφές ότι μέσα από την οφθαλμοφανή αντικυνηγετική πολιτική του Υπουργείου, το Ελληνικό έδαφος σύντομα θα βρίσκεται υπό την ομηρία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Παρότι μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί περίτρανα με επιστημονικά στοιχεία ότι η απαγόρευση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που ασκούνται στο φυσικό περιβάλλον σημαίνει ταυτόχρονα και την εγκατάλειψή της φύσης ή την υπέρμετρη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η απόλυτη τάχα προστασία του Υμηττού θα είναι και το τελευταίο σκαλοπάτι για την καταστροφή του.

Θαυμάζουμε το μεγαλείο της Δημοκρατίας…!!! Να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.!!! Κυρία Υπουργέ, η τακτική σας μας θυμίζει άλλες εποχές. Δεν φαίνεται να αφουγκράζεστε την κραυγή αγωνίας χιλιάδων πολιτών για την διαφυγή τους από την σκληρή, οδυνηρή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που οδήγησαν την Ελλάδα οι για χρόνια τώρα ετσιθελιστικές αποφάσεις πολιτικών που δυστυχώς εξυπηρετούσαν ίδια συμφέροντα είτε συμφέροντα κάποιων συγκεκριμένων καθιστώντας έτσι τους εαυτούς τους και το πολιτικό σύστημα ηθικούς αυτουργούς και συνυπεύθυνους της κατάντιας τόσο της Ελληνικής οικονομίας όσο και της Ελληνικής φύσης όσο και του απαράμιλλου περιβαλλοντικού κάλλους της.

Το κακό κυρία Υπουργέ είναι ότι «το πάτε πονηρά» και εμείς καταλαβαίνουμε που το πάτε φυσικά… Η «σαλαμοποίηση» είναι μια προσφιλής μέθοδο για όσους δεν έχουν ατράνταχτα επιχειρήματα και τεκμηριωμένες θέσεις για όσα υποστηρίζουν. Έτσι για να γίνει μια αρχή που ουσιαστικά σημαίνει για τις 250.000 Έλληνες κυνηγούς το τέλος της πιο αρχέγονης ανθρώπινης δράσης, το τέλος της Παράδοσης, το τέλος ουσιαστικά της πραγματικής προστασίας και αειφορικής διαχείρισης της Φύσης. Και επειδή όπως σας είπαμε πιο πάνω, καταλαβαίνουμε αρκετά… Μήπως αρχίζοντας από τον Υμηττό έχετε σκοπό να επεκτείνετε τέτοιου είδους απαγορεύσεις σε όλα τα ελεύθερα Ελληνικά κυνηγοτόπια;;;;; Μήπως τα οικονομικά συμφέροντα αυτών που προτίθενται να δημιουργήσουν κυνηγετικές ρεζέρβες στην Ελλάδα και να τα οικονομήσουν εις βάρος του φτωχού Έλληνα, σας πιέζουν;;;;; Μήπως υπάρχουν δεσμεύσεις;;;;;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα ανωτέρω ερωτηματικά μας δεν θα επαληθευτούν και ότι θα απομονώσετε τις κάθε μορφής «Κασσάνδρες» που αυτοαποκαλούνται ειδικοί σύμβουλοί σας (και που βέβαια δεν έχετε διαψεύσει) και που μονόπλευρα σας οδηγούν σε λάθος επιλογές.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αποτελέσετε με την πολιτική σας μέρος της βαριάς πλέον βιομηχανίας μελετών που ανθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γιατί, κυρία Υπουργέ είναι αλήθεια ότι από τις χιλιάδες μελέτες στο βωμό της προστασίας του περιβάλλοντος τάχα, στα δάχτυλα μετριώνται αυτές που έχουν στόχο την ουσιαστική προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος. Οι υπόλοιπες, μοναδικό στόχο έχουν τον πλουτισμό κάποιων εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και της Εθνικής οικονομίας.

Προστατεύω κυρία Υπουργέ σημαίνει:

- Έχω γνώση του προβλήματος

- Αναζητώ λύσεις κοινά αποδεκτές από τους χρήστες της περιοχής

- Λαμβάνω μέτρα, όχι βιτρίνας αλλά εφικτά και ουσιαστικής σημασίας

- Συνεργάζομαι με τους χρήστες και τους κάνω αρωγούς της προσπάθειας, όταν μάλιστα το κράτος είναι σχεδόν παντελώς ανύπαρκτο στην λογική της περιφρούρησης και διαφύλαξης των φυσικών αξιών

- Συνεργάζομαι όταν ιδιαίτερα αυτοί οι χρήστες διαθέτουν αποδεδειγμένα αξιόλογο μηχανισμό ικανό να διασφαλίσει τις μετά από διάλογο και κοινές αποφάσεις επιλεγμένες δράσεις και μέτρα. (π.χ. η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων)

- Αξιοποιώ την γνώση και την επιστημονική κατάρτιση αυτών που βιώνουν την φύση και ξέρουν τα προβλήματά της και τις πραγματικές ανάγκες της.

Οικολογία και διαχείριση του περιβάλλοντος κυρία Υπουργέ γίνεται στο πεδίο και όχι σε στρογγυλά τραπέζια συσκέψεων.

Η ΦΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΙΩΝΕΤΑΙ μέσα από συμβατές και κοινά αποδεκτές δράσεις. Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΤΑΙ. Δεν μπαίνει σε γυάλα…!!!

Η διαφυγή προς τη φύση είναι πλέον η μόνη παρηγοριά και διέξοδος των Ελλήνων με όλες τις δράσεις τους. Είτε κυνηγώντας, είτε περπατώντας, είτε παρατηρώντας, είτε εξερευνώντας, είτε καλλιεργώντας, αρκεί όλες αυτές οι δράσεις να συνυπάρχουν αρμονικά εξασφαλίζοντας την ισορροπία, την αειφορία και την συνέχειά της.

Κυρία Υπουργέ,

Δηλώνουμε απερίφραστα, την εναντίωση μας στην πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναιτιολόγητη, άδικη και καθαρά σκόπιμη απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Υμηττό.

Ζητάμε την άμεση αφαίρεση της επίμαχης παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος, διότι είναι δεδομένο ότι από τις πέντε ζώνες προστασίας του Υμηττού που προτείνονται, θα επιβιώσει μόνο η τελευταία όπου επιτρέπεται η λειτουργία των υφιστάμενων νεκροταφείων και σίγουρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα επέκτασής τους.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους κυνηγούς να ταχθούν ενάντια στην προσπάθεια απομόνωσής τους και εκδίωξής τους από τη Ελληνική φύση με την πρόφαση της δήθεν προστασίας, στον βωμό των χρηματικών επιταγών και όχι των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τώρα η στιγμή 250.000 κυνηγοί που ζουν και δραστηριοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον να παλέψουν αφενός για την σωτηρία του και αφετέρου για το μέλλον του, διότι ο Υμηττός είναι η αφετηρία και όχι το τέρμα.

Τέλος, κυρία Υπουργέ, ο εθελοντισμός, που αποτελεί τον θεσμό της ύψιστης προσφοράς στον συνάνθρωπο, είναι το μοναδικό και το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα ενάντια σε όσες πληγές την λυμαίνονται. Και εμείς οι κυνηγοί είμαστε από τα σημαντικότερα κομμάτια του εθελοντισμού. Όταν όμως ο εθελοντισμός συναντά την κρατική αδιαφορία και αντιπαλότητα, η προσπάθεια χάνεται και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Στο χέρι σας είναι να μας έχετε συμμάχους και συνεργάτες, άμισθους, άοκνους ειλικρινείς σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να χαράξουμε έναν δρόμο για την πραγματική ορθολογική διαχείριση, προστασία και αειφορική ανάπτυξη του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Εκπροσωπώντας 42.000 κυνηγούς της Πελοποννήσου

- Ο Πρόεδρος -

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος