Orizontio720X90

Ένας πρωταθλητής του Μπάσκετ μας μιλά για την αγάπη του το Κυνήγι.

Δημήτρης Παπανικολάου

Ένας πρωταθλητής του Μπάσκετ μας μιλά για την αγάπη του το Κυνήγι.

Κείμενο Φώτο Κώστας Καλφόπουλος – Μαίρη Βαρνάβα

Με τον Δημήτρη γνωριστήκαμε λόγω της κοινής μας αγάπης για τα κούρτσχααρ και το κυνήγι.

Ως γνωστό ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι αθλητής του μπάσκετ που υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος αλλά είναι και ο μοναδικός Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει 2 φορές το triple crown δηλαδή Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα και κύπελλο.

Παρόλη την μεγάλη αγάπη που έχει στο μπάσκετ ένα κομμάτι του εαυτού του αγαπάει και το κυνήγι.

Πίστη μας είναι ότι οι απόψεις του Δημήτρης Παπανικολάου που λειτουργεί ως πρότυπο για την νέα γενιά λόγω ήθους, πειθαρχίας και αθλητικού πνεύματος, μπορούν να συμβάλουν ώστε το κυνήγι σήμερα να κάνει τα βήματα εκσυγχρονισμού που πιστεύουμε ότι χρειάζεται.

Σε ποία ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το κυνήγι και ποιο ήταν το ερέθισμα σου;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το κυνήγι σε μεγάλη ηλικία διότι δεν κατάγομαι από κυνηγετική οικογένεια, αλλά και ο χρόνος που διέθετα στο παρελθόν ήταν περιορισμένος λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Το ερέθισμα μου για να ξεκινήσω την ασχολία μου με το κυνήγι ήταν ο πολύ καλός μου φίλος και κουμπάρος Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι πήγα και έπαιξα για ένα χρόνο μπάσκετ στην ομάδα της Κοζάνης, σε μια πόλη πλούσια σε θηράματα όπου η επαφή που είχα με την φύση μου άρεσε πάρα πολύ.

Τι όπλο χρησιμοποιείς για το κυνήγι;

Ως σπορτίβ άτομο κυνηγώ με δίκανο διότι πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνουμε στο θήραμα και την δυνατότητα της διαφυγής.

Ποιο κυνήγι έρχεται πρώτο στην προτίμηση σου;

Νομίζω ότι δεν θα πρωτοτυπήσω σ αυτό το ερώτημα και λόγω ότι μου αρέσει να κυνηγώ παρέα με σκύλο, μου αρέσει το κυνήγι της μπεκάτσας. Βέβαια όλα τα κυνήγια έχουν την χάρη τους, όπως του ορτυκιού όπου το βρίσκω πολύ κοντά στο σπίτι μου στην Βάρη, την εποχή των περασμάτων.

Τι σε έκανε να επιλέξεις το κούρτσχααρ για σύντροφο σου στο κυνήγι;

Νομίζω ότι οτιδήποτε πράγμα έχει κάποιος άψυχο ή έμψυχο, αρχικά θα πρέπει να του αρέσει. Το κούρτσχααρ είναι ένας σκύλος που μου αρέσει πάρα πολύ, διότι δίνει την δυνατότητα να μπορείς να κυνηγήσεις όλα τα θηράματα. Γνώμη μου είναι ότι η επιλογή ενός σκύλου πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον τόπο που κυνηγάς και τι θηράματα.

Με τις συμβουλές κάποιον παλιότερων αλλά και με τις ανάγκες τις δικές μου το κούρτσχααρ είναι ο σκύλος που με καλύπτει απόλυτα στα κυνήγια που κάνω.

Ποιος ασχολείται με την φροντίδα και την εκπαίδευση του σκύλου;

Κυρίως εγώ ασχολούμαι με την φροντίδα του σκύλου αλλά και η γυναίκα και η κόρη μου είναι ιδιαίτερα φιλόζωες, βέβαια ο χρόνος μου μερικές φορές είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να μην μου επιτρέπει να ασχοληθώ όσο θα ήθελα με την εκπαίδευση του σκύλου μου.

Με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα και προπονήσεις, καταφέρνεις να βρίσκεις χρόνο για κυνήγι;

Βρίσκω χρόνο για κυνήγι, βέβαια όχι όσο θα ήθελα και όχι με την άνεση που θα ήθελα, αλλά επειδή γεμίζω ψυχολογικά υπερβαίνω μερικές φορές τους κανόνες όπως όλοι για το πάθος μας και το κάνω. Το λέω αυτό διότι πολλές φορές τα ταξίδια μου είναι 400 η 500 χιλιόμετρα και τα κάνω Σάββατο βράδυ μετά από αγώνα με αποτέλεσμα να φτάνω στον κυνηγότοπο τις περισσότερες φορές μετά τα μεσάνυχτα και πολλές φορές πρέπει να κυνηγήσω το επόμενο πρωί και μετά να επιστρέψω. Αυτό όπως καταλαβαίνεται είναι λίγο επίπονο αλλά το κυνήγι ξεκινά από την ημέρα που το σχεδιάζεις όχι από την ημέρα που βρίσκεσαι στο βουνό.

Κάνεις κυνηγετικές εξορμήσεις και στο εξωτερικό και σε ποιές χώρες;

Έχω ταξιδέψει μαζί με τον Φραγκίσκο στα Σκόπια τον μήνα Αύγουστο για ορτύκια και τρυγόνια και είχαμε περάσει πολύ καλά διότι τα θηράματα ήταν άφθονα.

Συνήθως κυνηγάμε μαζί με τον Φραγκίσκο όποτε ταιριάζουν τα προγράμματα σας διότι είμαστε σε διαφορετικές ομάδες, παλιά που ήμασταν στην ίδια ομάδα ως επί τον πλείστον κυνηγούσαμε πιο συχνά παρέα συνήθως μπεκάτσες και ορτύκια.

Πιστεύεις ότι θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο κυνήγι στην Ελλάδα;

Πολλά, αυτόν τον καιρό υπάρχει μια ανησυχία όπου και εγώ την συμμερίζομαι για το πώς θα είναι η νέα ρυθμιστική και τα πράγματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει μια ανησυχία για μας τους ίδιους πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει να υπάρχει καλύτερη παιδεία στον Έλληνα κυνηγό, πρέπει να υπάρχει καλύτερη εκμάθηση, να βρούμε όλοι τον χρόνο να κάτσουμε στα θρανία και να μάθουμε τα πάντα για την φύση την πανίδα και την χλωρίδα, το πώς θα περπατάμε σε ένα δάσος ή στο βουνό και το σημαντικότερο τις πρώτες βοήθειες. Όλα αυτά τα μαθαίνουμε εμπειρικά από τους μεγαλύτερους καθώς και το ότι αυτό το πράγμα που λέγεται όπλο σκοτώνει.

Νομίζω ότι ακολουθούμαι πολλά πράγματα όχι με τον σωστό τον τρόπο και πρέπει σίγουρα να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό το αντικείμενο γιατί είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα, που είναι κρίμα να μην την γνωρίζουμε καλά.

Ποία είναι η άποψη σου για τις κυνηγετικές Ρεζέρβες;

Επειδή διαβάζω και εγώ συνεχώς περιοδικά γιατί μου αρέσει πάρα πολύ να ενημερώνομαι, βλέπω μια απαξίωση πάνω στο θέμα κυνηγετική ρεζέρβα, ίσως δεν θα πρέπει να κοιτάμε αυτό το θέμα με κακό μάτι απλά θα πρέπει οι κρατικές ρεζέρβες καταρχήν να αλλάξουν άρδην. Όσοι τις έχουν επισκεφτεί το ξέρουν αυτό και δεύτερον να δημιουργηθούν και άλλες Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που καλό θα ήταν να λειτουργούν όλον τον χρόνο για εκπαίδευση ώστε να αποσυμφορηθεί η Ελληνική φύση.

Δεν είναι απαραίτητο ο καθένας μας να ξεκινά με τα σκυλιά του και να δαπανά 300 και 400 ευρώ για να πάει να εκπαιδεύσει στον Λαγκαδά. Δεν είναι καθόλου κακό να υπάρχει κοντά στην Αθήνα μια διέξοδος όπου θα μπορούμε να πάμε με τους σκύλους μας είτε για κυνήγι, είτε για εκπαίδευση ή ακόμα και σκοποβολή.

Πιστεύω ότι με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι κρατικές ρεζέρβες το Ελληνικό κράτος χάνει χρήματα και ο Έλληνας κυνηγός πολύτιμο χρόνο από το χόμπι του.

Νομίζω ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία θα έπρεπε να κάνει στην σημερινή κυβέρνηση κάποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως αθλητής πιστεύεις ότι το κυνήγι είναι ένα σπορ;

Σαφώς και είναι μια άθληση στην οποία όμως δεν χωρούν πολλές παλικαριές, διότι ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει το σώμα του, την κατάσταση της υγείας του και καλό είναι να μην προτιμάμε το μοναχικό κυνήγι. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να τηρούμε τους κανόνες. Το κυνήγι είναι μια άσκηση και είναι μια ευχάριστη κούραση, διότι όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει δεν το καταλαβαίνεις παρά μόνο όταν γυρνάς στο σπίτι και ξαπλώνεις στον καναπέ. Σαφώς από το να παίζεις παιχνίδια στο ιντερνετ και στο Play station είναι καλύτερα να βιώνεις την φύση.

Υπάρχει κάτι συναρπαστικό που έχεις βιώσει είτε άμεσα από το κυνήγι είτε γύρω από την ενασχόληση σου με την φύση;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν 2 χρόνια ήταν 10 Ιανουαρίου και βρισκόμουν στην ορεινή Ναυπακτία και τρώγαμε σε μια ταβέρνα μαζί με φίλους κυνηγούς, σε μια στιγμή ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μέσα ένας φίλος σε κατάσταση πανικού και μας λέει ότι τα κοπάδια των ντόπιων δέχονταν επίθεση από αγέλη λύκων.

Σοκαρισμένοι όλοι βγήκαμε έξω από την ταβέρνα και ακούγαμε τα ουρλιαχτά από τα αιγοπρόβατα και τους σκύλους.

Χωρίς να χάσουμε χρόνο μπήκαμε όλοι στα αυτοκίνητα και αρχίσαμε να κορνάρουμε και να φωνάζουμε για να τρέψουμε τους λύκους σε φυγή, εκείνο το βράδυ καταφέραμε να τους διώξουμε αλλά επιστρέφοντας πάλι στην ταβέρνα αντικρίσαμε όλα τα ζώα να έχουν διασκορπιστεί μέσα στο χωριό γεμάτα φόβο.

Όποτε θυμάμαι το περιστατικό ή το περιγράφω σε φίλους ακόμα και τώρα ανατριχιάζω διότι δεν μπορώ να ξεχάσω αυτά τα μάτια που μας κοίταζαν επιστρέφοντας και ήταν σαν να μας λένε σώστε μας.

Επειδή κατάγομαι από αυτά τα μέρη θέλω να «προκαλέσω» οποιονδήποτε υπεύθυνο, είτε είναι από Υπουργείο, είτε δημοσιογράφο ή ανήκει σε οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα, να επισκεφτεί ένα οποιοδήποτε από τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και να ενημερωθεί για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.

Η κατάσταση σήμερα είναι ανεξέλικτη και αυτήν την στιγμή παρόλο που αρκετοί έχουν σταματήσει την ελεύθερη βοσκή λόγο μεγάλης απώλειας των κοπαδιών τους, δέχονται και την ημέρα επιθέσεις εντός της στάνης. Αυτό όπως καταλαβαίνεται έχει φέρει τους κτηνοτρόφους σε μεγάλη απόγνωση διότι μέρα με την μέρα βλέπουν το βιωτούς να χάνεται.

Πιστεύω κάποιος να ευαισθητοποιηθεί και να δώσει μια λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσουν αυτοί οι συμπολίτες μας.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για το μέλλον;

Μεγάλωσα στον χώρο του μπάσκετ, εκεί ανδρώθηκα, εκεί καθιερώθηκα, αυτό βοήθησε εμένα και την οικογένεια μου και προφανώς θέλω να μείνω γύρω από αυτόν τον χώρο. Δεν θα έλεγα όχι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενασχόληση στην φύση που μου αρέσει και προσπαθώ να βρω και εκεί έναν τρόπο να ασχοληθώ. Πάντως θα μου ήταν πολύ δύσκολο να κλειστώ σε ένα γραφείο και θα το κάνω μόνο αν υπάρξει μεγάλη ανάγκη.