Orizontio720X90

Γνώρισε το μαγικό κόσμο των πουλιών

Γνώρισε το μαγικό κόσμο των πουλιών και τη γοητεία της εθελοντικής προσφοράς!

Δήλωσε συμμετοχή στα Θερινά Εθελοντικά Προγράμματα της Ορνιθολογικής!

Οι εθελοντές αποτελούν τη ζωτική δύναμη της Ορνιθολογικής! Χωρίς αυτούς, το έργο της θα ήταν πολύ δυσκολότερο, ίσως ανέφικτο. Οι εθελοντές που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα και τις εκδηλώσεις της Ορνιθολογικής προσφέρουν ουσιαστικά με το κέφι και το μεράκι τους στην κοινή προσπάθεια για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Η συμβολή αυτή είναι κάτι που δε μετριέται, και αυτό ακριβώς κάνει τον εθελοντισμό πολύτιμη κινητήρια δύναμη για μια οργάνωση!

Κάθε πρόγραμμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Συμμετέχοντας στα προγράμματά μας, δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη φύση, να παρακολουθήσουν σπάνια είδη πουλιών, να γνωρίσουν προστατευόμενες περιοχές και βιότοπους διεθνούς σημασίας, αλλά και να συμβάλουν ενεργά στην προστασία τους, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά και δυναμικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα Θερινά Εθελοντικά μας Προγράμματα για το 2010, είναι:

  1. Δακτυλίωση Πουλιών και Παρακολούθηση της Μετανάστευσης των Αρπακτικών πουλιών στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων

Τα Αντικύθηρα και οι γύρω νησίδες αποτελούν κομβικό σημείο στο Αιγαίο Πέλαγος: απέχουν την ίδια ακριβώς απόσταση τόσο από την Πελοπόννησο, όσο και από την Κρήτη. Η συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών σε ένα τόσο μικρό νησί, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους. Έτσι, με δεδομένο ότι η γνώση είναι εργαλείο για την προστασία, η Ορνιθολογική λειτουργεί στο νησί ένα διαφορετικό, σύγχρονο «παρατηρητήριο» με σκοπό την παρακολούθηση και προστασία των μεταναστευτικών πουλιών της Ευρώπης.

Οι εθελοντές συμμετέχουν στη διαδικασία της δακτυλίωσης ανάλογα με την εμπειρία τους. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν στην καταγραφή των αρπακτικών πουλιών που διέρχονται πάνω από τα Αντικύθηρα κατά τη μετανάστευση.

  1. Περιβαλλοντική Προστασία, Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου

Οι εθελοντές συμμετέχουν στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στον υγρότοπο της Γιάλοβας, την ενημέρωσή τους για τις αξίες του υγροτόπου και την οργάνωση εκπαιδευτικών περιηγήσεων και περιπάτων στην περιοχή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν στην προστασία του βιοτόπου του αφρικανικού χαμαιλέοντα, στην προστασία των φωλιών και την παρακολούθηση του πληθυσμού του.

Ο υγρότοπος της Γιάλοβας αποτελεί το σημαντικότερο νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό για τα πουλιά στα Βαλκάνια. Μέχρι σήμερα, έχουν καταμετρηθεί 265 είδη πουλιών που ξεχειμωνιάζουν, σταθμεύουν ή φωλιάζουν στην περιοχή. Από το 1997 η Ορνιθολογική οργανώνει κάθε χρόνο θερινό πρόγραμμα εθελοντισμού.

3. Περιβαλλοντική Προστασία, Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση στον Υγρότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου

Ο υγρότοπος, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Έδεσσα, έχει «υιοθετηθεί» από την Ορνιθολογική από το 2008. Βασικό μας στοίχημα είναι η ανάδειξη στην πράξη, των δυνατοτήτων μιας προστατευόμενης περιοχής τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Η μόνιμη παρουσία μας στηρίζεται από Έλληνες και ξένους εθελοντές όλο το χρόνο οι οποίοι συμμετέχουν στην παρακολούθηση πουλιών, στη διαχείριση οικοτόπων και στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

4. Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση για τα πουλιά και το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων

Οι εθελοντές συμμετέχουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα πουλιά και τη φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων σε περίπτερα ενημέρωσης στην Ερμούπολη στη Σύρο και στη Νάουσσα στην Πάρο.

5. Καταγραφή θαλασσοπουλιών από τη θάλασσα

Οι εθελοντές συμμετέχουν στις καταγραφές θαλασσοπουλιών από πλοία με την μεθοδολογία European Seabirds at Sea (ESAS). Βασικός στόχος του ESAS είναι η καταγραφή της κατανομής των θαλασσοπουλιών στο θαλάσσιο περιβάλλον με έμφαση στη συμπεριφορά τους. Η ομάδα καταγραφής αποτελείται από δυο άτομα, όπου ο ένας παρατηρεί και ο άλλος συμπληρώνει τα πρωτόκολλα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας: http://ornithologiki.gr/page_in.php?tID=1959, στο email: info@ornithologiki.gr & στα τηλ. 2108228704 & 210 8227937.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Συμπληρωματικές πληροφορίες για τα Θερινά Εθελοντικά Προγράμματα

1. Δακτυλίωση Πουλιών και Παρακολούθηση της Μετανάστευσης των Αρπακτικών στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων

Πληροφορίες

· Ελάχιστη Διάρκεια Διαμονής: 15 ημέρες

· Δακτυλίωση: 25 Αυγούστου – 10 Νοεμβρίου

· Παρακολούθηση της Μετανάστευσης: 25 Αυγούστου - 10 Οκτωβρίου

· Διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένο καινούργιο κτίριο με κουζίνα χωρητικότητας 10 ατόμων

· Κόστος συμμετοχής: 50€, 30€ για μέλη. Δε συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και όταν δεν υπάρχει ασφάλιση επιπλέον επιβάρυνση 20€

Επικοινωνία

Δακυλίωση Πουλιών: Χρήστος Μπαρμπούτης: barboutischr@gmail.com

Μετανάστευση Αρπακτικών: Θεόδωρος Κομηνός: tkominos@hotmail.com

2. Περιβαλλοντική Προστασία, Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου

Πληροφορίες

· Ελάχιστη διάρκεια διαμονής: Δύο εβδομάδες, από 20 Ιουνίου – 20 Οκτωβρίου

· Διαμονή σε οργανωμένο κάμπινγκ σε παραλία στην Γιάλοβα (www.navarino-beach.gr). Οι εθελοντές πρέπει να φέρουν sleeping bag και σκηνή

· Κόστος Συμμετοχής: 60€. Τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής δε συμπεριλαμβάνονται

Επικοινωνία

Γιώργος Μανέας

Email: gmaneas@ornithologiki.gr και gialova@ornithologiki.gr

Τηλ.: 27230 23036 & 27230 22368

3. Περιβαλλοντική Προστασία, Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση στον Υγρότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου

Πληροφορίες

· Ελάχιστη Διάρκεια Διαμονής: 2 εβδομάδες, από 20 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου

· Διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένο καινούριο κτίριο με κουζίνα χωρητικότητας 12 ατόμων.

· Κόστος Συμμετοχής: 50€, 30€ για μέλη. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και διατροφής, και όταν δεν υπάρχει ασφάλιση, επιπλέον επιβάρυνση 20€

Επικοινωνία

Ειρήνη Σκούλη & Σοφία Γεωργέλη

Email: eskouli@ornithologiki.gr & sgeorgeli@ornithologiki.gr

Τηλ: 2310 244245

4. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στη Σύρο και στην Πάρο

Πληροφορίες

· Περίοδος: 26 Ιουλίου – 31 Αυγούστου

· Για μέλη και εθελοντές της Ορνιθολογικής

· Σύρο: Διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένο σπίτι και Πάρο: διαμονή σε παλιό σχολείο

· Μέσο μεταφοράς επιθυμητό

· Κόστος Συμμετοχής: 50€, 30€ για μέλη. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και όταν δεν υπάρχει ασφάλιση, επιπλέον επιβάρυνση 20€

Επικοινωνία

Σπύρος Ψύχας

Email: spsychas@ornithologiki.gr

Τηλ.: 210 2316977

5. Καταγραφή θαλασσοπουλιών από τη θάλασσα

Πληροφορίες

· Περίοδος: τέλη Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου

· Διαμονή: αναλόγως με την περίσταση σε κατά τόπους νησιά και περιοχές

· Κόστος συμμετοχής: 50€, 30€ για μέλη. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διατροφής, και όταν δεν υπάρχει ασφάλιση, επιπλέον επιβάρυνση 20€

Επικοινωνία

Email: kgaganis@ornithologiki.gr

Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937