Orizontio720X90

3Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΡΔΑ

Για τον όμιλο Κουρτσχααρ Ρουσίδης Χρήστος

Στις όχθες του ποταμού Άρδα, Άρπησσο τον λέγανε οι αρχαίοι, δίπλα στην άμμο και στη σκιά από πανύψηλες λεύκες κύλησε φέτος το διήμερο της 3ης γιορτής κυνηγιού που διοργάνωσε η Νομαρχία Έβρου στο χωριό Καστανιές.

Στις 17 και 18 Αυγούστου ο Έβρος, η μεγάλη γη, αγκάλιασε ζεστά και πάλι τους κυνηγούς από όλη την Ελλάδα που συνδύασαν τη γιορτή με την έναρξη του κυνηγιού και την περιήγηση σε τόπους ιδιαίτερης ομορφιάς. Κάθε επίσκεψη στον ¨Έβρο, με τα δύο εθνικά πάρκα είναι ένα προσκύνημα στη φύση που ακόμα αντιστέκεται. Χιλιάδες οι επισκέπτες, φυσικά όχι μόνο κυνηγοί, που ξεναγήθηκαν στα κυνηγετικά περίπτερα, μίλησαν με εκθέτες, καμάρωσαν τους κυνηγετικούς σκύλους, εντυπωσιάστηκαν από τα περήφανα άτια του ιππικού ομίλου και πολλά παιδιά έκαναν εδώ ιππασία για πρώτη φορά. Οι επισκέπτες αγόρασαν κυνηγετικά και αναμνηστικά είδη, έφαγαν καλά, χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι αργά το βράδυ. Η επιτυχία και αυτής της γιορτής ήταν απόλυτη.

Μεγαλύτερη όμως επιτυχία της εκδήλωσης θεωρώ το γεγονός ότι εδώ επιτυγχάνεται ο συγκερασμός και η όσμωση των κυνηγών με την υπόλοιπη κοινωνία. Η κυνηγετική δραστηριότητα έτσι γίνεται πλέον περισσότερο αποδεκτή και αποκτά την κοινωνική συναίνεση στις διαστάσεις που της αναλογούν. Το κυνήγι γίνεται και πάλι ισότιμος εταίρος του κοινωνικού γίγνεσθαι και όχι παραπεταμένος παρίας

O όμιλος Κούρτσχααρ συμμετείχε και φέτος στη γιορτή. Ο νεαρός Χαράλαμπος Ρουσίδης και πάλι έστησε και λειτούργησε με επιτυχία το περίπτερο και τη μπουτίκ του ομίλου. Για την προσφορά του στις εκδηλώσεις του ομίλου ο πρόεδρος Νιάνιος Γαβριήλ τον τίμησε με αναμνηστική πλακέτα. Πολύς κόσμος επισκέφτηκε το περίπτερο, έβλεπε, ψώνιζε, και ρωτούσε διάφορα για τη φυλή. Ειδικότερα εντύπωση έκανε στους αμύητους και με απορία ρωτούσαν για την ονομασία του κούρτσχααρ. Για την προώθηση της φυλής, παρουσίασα σε τηλεοπτικό κανάλι της περιοχής τα κυνηγετικά προσόντα και τον τρόπο εργασίας του κούρτσχααρ. Επίσης ο πρόεδρος του ομίλου Νιάνιος Γ. έκανε σεμινάριο με θέμα την μορφολογία του σκύλου και πως αυτή επηρεάζει την εργασία του. Τόνισε ότι μορφολογία και εργασία πάνε μαζί. Σωστή κατασκευή σημαίνει σωστή εργασία, με την προϋπόθεση βέβαια να συνοδεύεται από το ανάλογο πάθος και τον προβλεπόμενο ψυχισμό της κάθε φυλής. Διαφορετικά ξεφεύγουμε από τα προβλεπόμενα στάνταρ της φυλής και αυτός ο σκύλος πλέον δεν έχει καμία σχέση με το σκύλο που οραματίστηκαν και εξέλιξαν οι δημιουργοί του. Περίπτερο δίπλα στον όμιλο είχε και το εκτροφείο κούρτσχααρ «Θερμαϊκός».

Στο υπαίθριο αμφιθέατρο του χώρου και τις δύο βραδιές έγιναν κυνηγετικά και κυνοφιλικά σεμινάρια. Ο Γιάννης. Φραγγίδης παρουσίασε τον Ελληνικό ιχνηλάτη, ο Αχχιλέας Γιάπος μίλησε για τη μηχανική των πόιντερ και θέματα εκπαίδευσης, ο Πέτρος Πλατής ανέλυσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βιολογία του αγριόχοιρου, ο Απόστολος Τσιομπανούδης μας μίλησε για το λαγό και τέλος ο Φάνης Καραμπατζάκης ανέλυσε το πρόγραμμα Άρτεμις.

Η εκδήλωση θεωρείται απόλυτα επιτυχής και έγινε πλέον θεσμός, έτσι από τώρα προγραμματίστηκε η επόμενη γιορτή να γίνει στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης. Πρέπει όμως να επισημάνουμε και κάποια αρνητικά σημεία, για να διορθωθούν την επόμενη χρονιά. Τα σεμινάρια λοιπόν έγιναν σε χώρο απόμερο και σκοτεινό, τα παρακολούθησε ελάχιστος κόσμος και ακόμη λιγότεροι κυνηγοί παρά την κοσμοσυρροή στο χώρο της γιορτής. Πρότασή μου είναι τα σεμινάρια να παρουσιάζονται, συμπτηγμένα βέβαια, στο χώρο της κεντρικής σκηνής λίγο πριν το κυρίως μουσικό πρόγραμμα. ¨Έτσι υποχρεωτικά θα τα παρακολουθεί ο περισσότερος κόσμος. Αφού λοιπόν δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ ας πάει ο Μωάμεθ στο βουνό. ¨Άλλωστε πρόκειται για καθαρά κυνηγετική γιορτή, οπότε τα κυνηγετικά σεμινάρια και άλλες σχετικές εκδηλώσεις αρμόζει να γίνονται στην πλέον περίοπτη θέση.