Orizontio720X90

Λαθροθήρες… στο απυρόβλητο

Σοβαρά ερωτηματικά από την αποσιώπηση δύο κρουσμάτων λαθροθηρίας στο Νομό Ιωαννίνων Δύο περιστατικά με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, και κοινό σημείο αναφοράς την ίδια περιοχή, έρχονται να εκθέσουν τον κόσμο των κυνηγών, κυρίως όμως την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση. Το ένα από τα δύο περιστατικά είχε μάλιστα ως κατάληξη τον σοβαρό τραυματισμό δύο λαθρομεταναστών που δέχθηκαν πυροβολισμό από κυνηγετικό όπλο σε ημέρα που δεν επιτρέπεται το κυνήγι!

Και τα δύο περιστατικά, λεπτομέρειες των οποίων παραθέτουμε πιο κάτω, δεν αναφέρθηκαν πουθενά στα αστυνομικά δελτία τύπου και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, ειδικά μάλιστα για το περιστατικό, όπου υπήρξε απόπειρα ανθρωποκτονίας και σχηματίστηκε ήδη δικογραφία με αυτήν την κατηγορία.
Οι λόγοι της αποσιώπησης του γεγονότος μπορεί σύμφωνα με πολλές ερμηνείες να ποικίλλουν, σε κάθε περίπτωση όμως, εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, που δεν έδωσε στη δημοσιότητα το συμβάν, παρότι είχε στα χέρια της το σήμα από το ΑΤ Ζίτσας από την ίδια κιόλας ημέρα του περιστατικού.
Το πιο σοβαρό περιστατικό εκ των δύο έγινε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Ριζού και Βρυσούλας στο δήμο Μολοσσών.
Τρεις λαθρομετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από το αλβανικό έδαφος, κινούνταν στην περιοχή με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα. Οι δύο ήταν ηλικίας 40 ετών και ένας 13 ετών γιος ενός εκ των δύο ενηλίκων, που μάλιστα είχαν προμηθευτεί και κάποια τρόφιμα από καφενείο στο Ριζό λίγη ώρα πριν.
Σύμφωνα με τη δική τους μαρτυρία, στις 8 το βράδυ και ενώ περπατούσαν στην περιοχή αυτή, ξαφνικά είδαν ένα φακό να ανάβει μέσα από τα δένδρα και πριν προλάβουν να κάνουν ή να δουν οτιδήποτε, ακούστηκε ένας πυροβολισμός και οι δύο από τους τρεις έπεσαν χτυπημένοι στο έδαφος.
Ο 13χρονος, που δεν τραυματίστηκε, έτρεξε στο χωρίο και κάλεσε σε βοήθεια, για να σπεύσουν κάτοικοι του χωριού να μεταφέρουν τους τραυματίες, τους οποίους παρέλαβε το ασθενοφόρο από το ΚΥ Βουτσαρά. Και οι δύο είχαν τραύματα από κυνηγετικό όπλο στα πόδια, με τον έναν να έχει τραυματιστεί σοβαρά, έχοντας σπάσει την κνήμη του. Το ΚΥ ειδοποίησε το ΠΠΓΝΙ και οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν για νοσηλεία.
Του συμβάντος επιλήφθηκε το ΑΤ Ζίτσας που πήρε μαρτυρικές καταθέσεις και έκανε αυτοψία το πρωί της επόμενης ημέρας στο σημείο, όπου έγινε το περιστατικό, χωρίς όμως να βρει κάποια αξιοποιήσιμο στοιχείο, όπως κάποιον κάλυκα.
Από τους κατοίκους του χωριού δόθηκαν καταθέσεις χωρίς να προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον ή τους δράστες, που έτσι κι αλλιώς πάντως κυνηγούσαν παράνομα. Εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθεί κάποια παγίδα με παγιδευμένο όπλο με πετονιά, κάτι που είχε συμβεί και παλαιότερα, όμως ούτε και για αυτό υπήρξαν σχετικά στοιχεία.
Πού «χάθηκε» το σήμα;
Το ΑΤ Ζίτσας ολοκλήρωσε τη διαδικασία, σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τριών ατόμων, όπως επίσης και σε βάρος των ιδίων με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Οι δύο τραυματίες νοσηλεύθηκαν για μία εβδομάδα στο ΠΠΓΝΙ αρχικά και στο Χατζηκώστα στη συνέχεια, και ακολούθως πήραν εξιτήριο και επαναπροωθήθηκαν μαζί με τον 13χρονο στη χώρα τους.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ουδεμία ανακοίνωση για το περιστατικό υπήρξε από την Α.Δ Ιωαννίνων, γεγονός που δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της αποσιώπησης του γεγονότος.
Από το Α.Τ Ζίτσας πάντως τονίζεται κατηγορηματικά, ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες με την παραμικρή λεπτομέρεια και στάλθηκαν όλα τα στοιχεία στην Α.Δ, που έχει και την ευθύνη της δημοσιοποίησης του γεγονότος.
Πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω
Μαζί με το παραπάνω περιστατικό έρχεται στο προσκήνιο και ένα δεύτερο επίσης με αναφορά στον κυνηγετικό κόσμο της περιοχής και ειδικότερα με εκείνους που δεν έχουν αντιληφθεί το ότι για την άσκηση της θήρας υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και περιορισμοί.
Στην περιοχή Χίνκας – Κουρέντων την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ ειδοποιήθηκε για την άσκηση παράνομης θήρας και κλιμάκιο θηροφυλάκων έφτασε στο σημείο, όπου εντόπισε μία ομάδα πέντε ατόμων, που είχαν μαζί τους τα κυνηγετικά όπλα, ενώ όπως είναι γνωστό την Παρασκευή το κυνήγι απαγορεύεται.
Οι πέντε ισχυρίστηκαν, ότι βγήκαν για να δοκιμάσουν ένα καινούργιο σκυλί για το κυνήγι αγριόχοιρου, πλην όμως το επιβαρυντικό στοιχείο ήταν πως είχαν μαζί τους και τα κυνηγετικά όπλα.
Τα όπλα κατασχέθηκαν και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μηνύσεων σε βάρος τους, πλην όμως από την επόμενη κιόλας ημέρα υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις(!) από πολιτικό γραφείο των Ιωαννίνων προκειμένου να μην υποβληθούν μηνύσεις σε βάρος των πέντε και να περάσει το θέμα στα ψιλά…
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατό να γίνει, όπως τονίζουν επιτελείς της Ε΄ ΚΟΗ και της Θηροφυλακής που ξεκαθάρισαν χθες, ότι οι μηνύσεις σε βάρος των πέντε θα υποβληθούν κανονικά «κι ο Θεός ο ίδιος να μας πάρει τηλέφωνο…» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν.Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα Ελευθερία
Πηγή: http://epirusonline.gr