Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 57

Από κ. Αποστόλη.

Ιχνηλάτες Αριέγης

Καλησπέρα Κ. Θανάση θα ήθελα την γνώμη σας για τα αριεγης, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα? Επίσης έχω ένα σκύλο γιουρας 4 χρονών που φέτος όμως βγήκε στο κυνήγι και έχει αποκτήσει φόβο όταν ακούει όπλα τι να τον κάνω?

Απάντηση

Το Αριέγης υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην μεσημβρινή Γαλλία και κυρίως στην περιοχή της Αριέγης προς τα Πυρηναία. Δημιουργήθηκε από διασταύρωση του Μπλε της Γασκώνης και του Γασκώνης Σαιντόνζης με ντόπιους σκύλους που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί της Αριέγης για το κυνήγι.

Διατηρεί τα φυσικά χαρακτηριστικά των παραπάνω δυο φυλών, αλλά με μικρότερο ύψος και πιο ελαφρύς. Το ύψος για τα αρσενικά είναι 52-58 εκατ. και για τα θηλυκά 50-56 εκατ.

Είναι ένας ιχνηλάτης με πολύ τέλεια κατασκευή και δομή για το κυνήγι του λαγού, δίνοντας μια εντύπωση ελαφράδας, σβελτάδας και κομψότητας. Τρυφερός και κοινωνικός σκύλος, έξυπνος και εύκολος στην εκπαίδευση υπακοής και εργασίας.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ

Μύτη δυνατή με πολύ λεπτή όσφρηση.

Φωνή βαρύγδουπο ουρλιαχτό, πληθωρική με πλούσια τονικότητα και ήχο ρυθμικό.

Από φυσική άποψη είναι ένας σκύλος με γρήγορη και σταθερή ταχύτητα, ανθεκτικότητα με μεγάλη αντοχή και διάρκεια.

Από ψυχολογική άποψη είναι πολύ πρακτικός και επίμονος στην εργασία του. Εξαιρετικός κυνηγός. Εύκολος στην εκπαίδευση, συνεργάσιμος στην ομάδα και υπάκουος στις εντολές.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ιδανικός για κυνήγι καταδίωξης με όπλο, εργάζεται άριστα μόνος του ή σε ομάδα. Ειδικότητά του ο λαγός τον οποίο κυνηγάει με πολύ πάθος. Εξαιρετικός στο πλησίασμα, ψάχνει το ντορό μεθοδικά σ’ όλα τα εδάφη. Γαβγίζει στις πρώτες ενδείξεις ντορού, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση της φωνής όσο πλησιάζει κοντά στο γιατάκι για το τελικό ξεσήκωμα, συνεχίζοντας μετά ομαλά και σταθερά το γάβγισμα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Δείχνει μεγάλη πρωτοβουλία στο ψάξιμο χωρίς αυτό να επηρεάζει τη μεθοδικότητα της εργασίας του. Εντοπίζει άριστα τις σημαντικές και λεπτές μεταβολές του ντορού που οδηγούν στο γιατάκι, αποφεύγοντας τα λάθη και τα πισωγυρίσματα.

Λόγω καταγωγής, πρώτα απ’ όλα είναι πολύ σταθερός και σίγουρος στο ντορό. Στο ψάξιμο του ντορού αποφεύγει εύκολα τις δυσκολίες, αποδεικνύοντας μεγάλη εξυπνάδα και διαίσθηση στην αναζήτηση των χναριών που οδηγούν εύκολα και γρήγορα στο γιατάκι του λαγού, τον οποίο ξεσηκώνει και καταδιώκει ασταμάτητα με αντοχή και μεγάλη ταχύτητα.

Σήμερα στη Γαλλία το Αριέγης θεωρείται ένα από τα καλύτερα λαγόσκυλα, που προτιμάται ιδιαίτερα απ’ τους κυνηγούς. Στους πρακτικούς αγώνες λαγού, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις κατάταξης εδώ και πολλά χρόνια (4 κύπελλα Γαλλίας, 1 Πανευρωπαϊκό και έπεται συνέχεια)

Όπως είναι φανερό το Αριέγης έχει μόνο πλεονεκτήματα, όταν εκπαιδευτεί σωστά και μεθοδικά.

Για το Γιούρα το πρόβλημα της κροτοφοβίας είναι γενικώς σοβαρό και πολλές φορές αξεπέραστο. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από μέρους σας. Αρχίστε τα μαθήματα στο σπίτι με κοινούς θορύβους μικρής έντασης, συνδυάζοντας πάντα το τελικό αποτέλεσμα με ένα μεζεδάκι. Χρησιμοποιείστε πιστόλι αερίου σε πρώτη φάση. Αν μένετε σε πόλη να τον πάτε βόλτα δίπλα σε δρόμους με πολλά αυτοκίνητα. Ρίχνετε μακρινές και υπόκωφες τουφεκιές, Μετά από όλα αυτά μπορείτε να τουφεκίσετε ένα κουνέλι σε κοντινή απόσταση για να δει ότι η τουφεκιά είναι για θήραμα και όχι για τον ίδιο.

Αν όλα τα παραπάνω δεν φέρουν αποτέλεσμα τότε μια τελευταία προσπάθεια είναι σε επαγγελματία εκπαιδευτή κυνηγετικών σκύλων ή ακόμα εκπαιδευτή σκύλων φύλαξης, εδώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποβάλλει το φόβο.

Θαν. Κυριτσάκας