Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 58

Από κ Νικόλα.

Απόδοση λαγόσκυλο σε υψηλό υψόμετρο

Γεια σας κ. Κυριτσάκα. Έχω ένα καθαρόαιμο σκυλί ισπανικό ιχνηλάτη 2 χρονών το οποίο ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες σε υψηλό υψόμετρο κυνηγούσε εξαίρετα τώρα που έχει πέσει η θερμοκρασία (10 βαθμοί) δυσκολεύεται να ξεφωλιάσει, έχει μειωθεί η καταδίωξη, δεν ξεφεύγει από τα ίχνη κτλ. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο επηρεάζεται η απόδοση του λαγόσκυλου σε υψηλό υψόμετρο όταν αλλάζει η θερμοκρασία (2000 μέτρα-διαφορά πίεσης, οξυγόνου, πυκνότητα αέρα κτλ). Να σημειώσω ότι από κουτάβι πάντα εξελισσόταν θετικά, μόνο τον τελευταίο μήνα έχει παρουσιάσει αυτή την φθίνουσα κάμψη

Απάντηση

Ο ντορός είναι ένα μίγμα της οσμής που αφήνει ο λαγός και της οσμής του περιβάλλοντος και του εδάφους στο οποίο κινήθηκε όλες τις ώρες της βοσκής. Αυτό το μίγμα οσμών, ο ντορός που συνηθίζεται να λέμε, δημιουργεί τις «οσφρητικές εντυπώσεις» του λαγού που προκάλεσε στο πέρασμά του.

Οι «οσφρητικές εντυπώσεις» επηρεάζονται από το έδαφος, τον καιρό ή τις μετεωρολογικές συνθήκες και την ατμόσφαιρα της περιοχής, συνεπώς έχουμε τόσες «οσφρητικές εντυπώσεις», όσοι είναι οι συνδυασμοί των τριών παραπάνω παραγόντων.

Είναι φανερό πόσο δύσκολο έργο έχει ο ιχνηλάτης να ξεχωρίσει μέσα από το δαίδαλο των «οσφρητικών εντυπώσεων» το δρόμο για το γιατάκι του λαγού.

Η ικανότητα ιχνηλασίας του σκύλου τελειοποιείται όσο αυτός μεγαλώνει και αποκτά εμπειρίες, οι οποίες καταγράφονται στο μυαλό του με μια πρωτόγονη μορφή σκέψης και δημιουργούν μια βάση δεδομένων «οσφρητικών εντυπώσεων» σε μεγάλη ποσότητα και ποικιλία όσο ο σκύλος μεγαλώνει.

Έτσι λέμε πως ένας σκύλος είναι άριστος στο λαγό, όταν έχει καταγράψει όλη την ποικιλία των «οσφρητικών εντυπώσεων» που αφήνει ο λαγός στο πέρασμά του και είναι αυτές η αιτία που βρίσκει το λαγό γρήγορα και αλάνθαστα και όχι η μυρωδιά μόνη της.

Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ιχνηλασία των σκύλων.

Η περίπτωση που αναφέρεται κ Νικόλα είναι η διαφορά της θερμοκρασίας του εδάφους με την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην συγκεκριμένη περιοχή. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα βουνά και στα μεγάλα υψόμετρα έχουμε απότομες μεταβολές κλιματικών συνθηκών από λεπτό σε λεπτό και από μέτρο σε μέτρο, έτσι δημιουργείται το μικροκλίμα της περιοχής που είναι ανεξάρτητο απ’ τις γενικές μετεωρολογικές προβλέψεις.

Έχουμε ακριβώς την περίπτωση που η θερμοκρασία του εδάφους ήταν μεγαλύτερη απ΄ την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα η οσμή να εξανεμίζεται ή να εξατμίζεται πολύ γρήγορα ανεβαίνοντας στην ατμόσφαιρα που ήταν πιο κρύα απ’ το έδαφος, οπότε οι συνθήκες ιχνηλασίας για το σκύλο σας ήταν τελείως αρνητικές. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία του εδάφους ειδικά τις πρωινές ώρες είναι πιο κρύα απ’ τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

Ο σκύλος σας είναι πολύ νέος, βρίσκεται σε ηλικία μάθησης και εκπαίδευσης ακόμα, θέλει χρόνο για να μάθει όλες τις διαφορετικές «οσφρητικές εντυπώσεις» του λαγού, οπότε κάθε εμπόδιο και δυσκολία που συναντάει θα είναι μια νέα εμπειρία που θα τον κάνει πιο έξυπνο και καλύτερο, άλλωστε ο Ισπανικός Ιχνηλάτης που έχετε, σαν ράτσα έχει άριστα κυνηγετικά προσόντα, τα οποία θα ξετυλίγει με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τα μορφολογικά και κυνηγετικά πρότυπα της φυλής.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΑΣ

1. ΕΔΑΦΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ

α) Γυμνό, χωρίς βλάστηση

αρνητική

β) Ξερό, σκόνη, αμμουδιά

αρνητική

γ) Βραχώδες, πετρώδες

αρνητική

δ) Μουχλιασμένο, βρώμικο

αρνητική

ε) Πολύ υγρό, έπειτα από δυνατή βροχή

αρνητική

στ) Έδαφος πιο ζεστό απ’ την ατμόσφαιρα

αρνητική

ζ) Έδαφος με κανονική υγρασία

θετική

η) Έδαφος πιο κρύο απ’ την ατμόσφαιρα

θετική

θ) Έδαφος με κοντή βλάστηση

θετική

ι) Λιβάδια με καθαρό γρασίδι

θετική

2. ΚΑΙΡΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ

α) Ζεστός με μεγάλες θερμοκρασίες

αρνητική

β) Ξηρός, χωρίς υγρασία και βροχές

αρνητική

γ) Πολύ δυνατές βροχές

αρνητική

δ) Παγωνιές, πάχνες, παγωμένο χιόνι

αρνητική

ε) Μόνιμη ομίχλη ή απότομες συννεφιές

αρνητική

στ) Αίθριος, δροσερός με κανονική θερμοκρασία

θετική

ζ) Σιγανές βροχές, χειμωνιάτικες, τύπου δροσιάς

θετική

η) Παγωνιά και πάχνη που λιώνει

θετική

θ) Ομίχλη ή χιόνι που αρχίζει να πέφτει

θετική

3. ΑΕΡΑΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ

α) Κρύοι και δυνατοί βοριάδες

αρνητική

β) Δυνατοί άνεμοι γενικώς

αρνητική

γ) Νοτιάδες

αρνητική

δ) Δροσερό βοριαδάκι μέτριο

θετική

ε) Όλοι οι μέτριοι άνεμοι εκτός του νοτιά

θετική

ζ) Άπνοια

θετική