Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 64

Από κ. Γιώργο

Διασταυρωμένος γκέκας

Κύριε Θανάση σας χαιρετώ από την όμορφη Κύπρο και συγχαρητήρια για την στήλη σας. Εν συντομία θα ήθελα την γνώμη σας σε ότι αφορά τον σκύλο μου. Αρσενικός διασταυρωμένος (γκέκας), μη αναπαραγωγικός, 3-3,5 ετών. Τον αγόρασα τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι να έρθουν κάποια ατυχή περιστατικά ήμουν πάρα πολύ ικανοποιημένος. Παράλληλα στις αρχές όταν τον έπαιρνα στο βουνό για αναγνώριση του είχα και ένα σκύλο ενός έτους μαζί του για εκπαίδευση και δεν μου παρουσίαζε προβλήματα ζήλειας...νομίζω. Τον Αύγουστο τον είχε δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι και πριν από 3 βδομάδες είχε πέσει θύμα φόλας αλλά τελικά γλύτωσε και είναι καλά. Τα ερωτήματα που θέλω να σας υποβάλω είναι τα εξής: 1. Υπάρχει πιθανότητα να μην συνεργάζεται με άλλα σκυλιά αρσενικά ή θηλυκά στο κυνήγι και αν ναι, πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; 2. Να έχει υποστεί κάποια μόνιμη ζημιά από το δάγκωμα του φιδιού ή από την φόλα και να μην αποδίδει τόσο καλά όσο πριν; Ευχαριστώ.

Απάντηση.

Η συνεργασία κ. Γιώργο εξαρτάται απ’ τον βαθμό της ανεξαρτησίας που έχει ο σκύλος είτε κληρονομικά σαν ράτσα είτε ατομικά. Οι περισσότερες καθαρόαιμες ράτσες έχουν ανεπτυγμένη ομαδικότητα και συνεργάζονται αρμονικά σαν ομάδα δυο ή περισσοτέρων σκύλων, ενώ στα ημίαιμα σκυλιά η συνεργασία είναι καθαρά προσωπικό θέμα του ίδιου του σκύλου, δηλαδή πόσο ανεξάρτητος και αυταρχικός χαρακτήρας είναι. Όσο πιο πολύ ανεξαρτησία διαθέτει, τόσο λιγότερο θα συνεργάζεται με άλλα σκυλιά σε ομάδα ή σε ζευγάρι, ενώ αντίθετα αν είναι καταδεκτικός και ήπιος χαρακτήρας θα δένει αρμονικά στην ομάδα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, σκυλιά που μένουν μαζί ή γνωρίζονται μεταξύ τους και κυνηγούν κατά κάποιο τρόπο μαζί, δεν έχουν συνήθως προβλήματα συνεργασίας.

Η ομαδικότητα και η συνεργασία αναπτύσσεται με την κοινωνικότητα του σκύλου σε σχέση με άλλα σκυλιά, δηλαδή από μικρή ηλικία φέρνουμε το σκύλο σε επαφή με άλλα σκυλιά, όπου τον «εκπαιδεύουμε» να δέχεται την παρουσία τους χωρίς αγριάδες και τσακωμούς, έτσι συνηθίζει την παρέα των ξένων σκύλων και δεν τους θεωρεί εχθρούς, οπότε και δεν αντιδρά αρνητικά.

Στην ηλικία που είναι ο σκύλος σας ήδη έχει αναπτύξει μια προσωπικότητα θετική ή αρνητική στη συνεργασία με άλλα σκυλιά, μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα, αν τον φέρετε σε επαφή με άλλα σκυλιά. Συνήθως με τα θηλυκά δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ με τ’ αρσενικά υπάρχει ανταγωνισμός και ίσως παρουσιάσει άρνηση, οπότε σε τέτοια περίπτωση απλά επιμένετε με επαναλήψεις σε επαφές και ομαδικό κυνήγι. Αν τελικά έχει άρνηση συνεργασίας δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνετε επιπλέον προσπάθεια, απλώς αποδέχεστε αυτή την ιδιαιτερότητα.

Για το δάγκωμα του φιδιού και για τη φόλα δεν υπάρχει μόνιμη ζημιά. Είναι περιπτώσεις ατυχημάτων που παρέρχονται χωρίς μόνιμα προβλήματα.

Ιδιαίτερα με το δάγκωμα του φιδιού, από δω και πέρα θα είναι πιο προσεκτικός και θα διαισθάνεται τον κίνδυνο του φιδιού, γιατί το δάγκωμα του δημιούργησε αρνητική αίσθηση πόνου, που καταγράφτηκε στο μυαλό του σαν αρνητική εμπειρία για όλη του τη ζωή πλέον.

Ευχαριστώ

Θαν. Κυριτσάκας

Από κ. Γιώργο

Έγκυος Μπήγκλ

Γεια σας κύριε Κυριτσάκα θα ήθελα να σας ρωτήσω έχω μια σκύλα Μπήγκλ και είναι έγκυος είναι η αρχηγός της ομάδας μου και μαθαίνει στα κουτάβια μου να κυνηγούν την παίρνω σε όλα τα εκπαιδευτικά μέχρι ποτέ να την παίρνω στα εκπαιδευτικά ???

Απάντηση

Μέχρι τον πρώτο μήνα, μετά καθόλου κούραση και κυρίως καλό φαγητό.Το δεύτερο μήνα φαγητό μόνο κροκέτες για κουτάβια

Θανάσης Κυριτσάκας.