Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 67

Μπίγκλ 20 μηνών

Κύριε Θανάση σας χαιρετώ από Κύπρο.

Έχω στην κατοχή μου μια σκύλα μπικλ η οποία είναι 20 μηνών. Άρχισε το κυνήγι παρά πολύ καλά(σε ηλικία των 11 μηνών μου έκανε το πρώτο ξεφώλιασμα) αλλά μετά παρατήρησα ότι το σκυλί όρχησε να ενδιαφέρεται για τα πουλιά(πέρδικες ) και στην αλεπού και δεν έχει μανία στον ντορο του λαγού(πιάνει ντορο στο σημείο τις βοσκής ψάχνει λίγο και σταματά η πηγαίνει καταδίωξη μόνο όταν ο λαγός ξεσύρει από τα αλλά σκυλιαηθελα να ρωτήσω αν το σκυλί αυτό μπορεί να διορθωθεί η να σταματήσω την προσπάθεια και να στραφώ άλλου;

Απάντηση.

Η ηλικία του ενός έως τριών ετών περίπου όπου ο σκύλος μεγαλώνει σωματικά (μέχρι 20 μηνών) και πνευματικά και ταυτόχρονα εκπαιδεύεται να γίνει κυνηγός είναι η πιο κρίσιμη για τη μελλοντική του ζωή.

Τα σκυλιά γεννιούνται με το φυσικό αρχέγονο ένστικτο του κυνηγού, χωρίς να κάνουν διαχωρισμούς στο είδος των ζώων που θα κυνηγήσουν, απλά κυνηγούν ότι βρίσκεται μπροστά τους, απομένει σε μας όμως να τα εκπαιδεύσουμε να κυνηγούν το ένα είδος που θέλουμε, είτε είναι λαγός, είτε είναι αγριογούρουνο, είτε άλλο ζώο που μας ενδιαφέρει.

Η σκύλα σας λειτούργησε φυσιολογικά και μετά το λαγό, κυνήγησε και αλεπού και πέρδικα αφού τα βρήκε εύκολα μπροστά της, οπότε διαμόρφωσε και προτίμηση σ’ αυτά τα είδη γιατί μάλλον της είναι πιο εύκολα, Τώρα χρειάζεται να της μάθετε ότι δεν πρέπει να κυνηγάει αλεπού και πέρδικα, αλλά μόνο λαγό.

Σας παραθέτω ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που πρέπει να ακολουθήσετε.

· Θα πάτε τη σκύλα σε εκπαιδευτήριο λαγού για μια βδομάδα τουλάχιστον, όπου θα ξαναθυμηθεί το λαγό με την καθημερινή εκπαίδευση και θα αυξηθεί πάλι το ενδιαφέρον της και το πάθος της για το κυνήγι του.

· Θα χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικό κολάρο. Μετά το εκπαιδευτήριο θα την πάτε σε μέρος με εμφανή ίχνη αλεπούς, όπου θα την αφήσετε να ιχνηλατήσει για 10 μέτρα περίπου και θα την «χτυπήσετε» με την ανάλογη ένταση (πάντα τη χαμηλότερη σαν αρχή).

· Εναλλάξ την άλλη φορά θα πάτε για λαγό στο ελεύθερο ή στο εκπαιδευτήριο για πιο σιγουριά και ευκολία.

· Την Τρίτη φορά πάλι στην αλεπού ή και στην πέρδικα αναλόγως.

· Την τέταρτη φορά στο λαγό.

Αυτή η εναλλακτική εκπαίδευση έχει σκοπό να δείξει στο σκύλο τη διαφορά μεταξύ του λαγού και της αλεπούς ή της πέρδικας. Ο σκύλος μαθαίνει παθαίνοντας, στην αλεπού και πέρδικα νοιώθει σχετικό πόνο ενώ στο λαγό τίποτα, αυτή η αρνητική και ουδέτερη ή θετική αίσθηση καταγράφεται καλά στο μυαλό του και δεν ενεργεί πλέον αρνητικά.

Πιστεύω πως 4-5 επαναλήψεις θα είναι αρκετές για να σταματήσει η σκύλα σας να κυνηγάει αλεπού ή πέρδικες.

Διασταυρωμένο γκριφον κορθαλ με ντραχτααρ

Γεια σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση έχω στα χέρια μου ένα κουτάβι 10 μηνών Είναι διασταυρωμένο γκριφον κορθαλ με ντραχτααρ. Είναι καλή η διασταύρωση??? Μπορείτε να μου πείτε για το πως εργάζεται το γκριφον?? Αργά ή γρήγορα κοντά στον κυνηγό ή μακριά?? Ευχαριστώ

Απάντηση

Το Γκριφόν Κόρθαλ και το Ντράτχααρ είναι πολύπλευρα σκυλιά που κυνηγούν όλα τα θηράματα σε όλα τα εδάφη. Είναι τα τέλεια σκυλιά για τον κυνηγό που θέλει να κυνηγάει λίγο απ’ όλα, είτε πουλιά είτε ακόμα και τριχωτά (λαγό, αγριογούρουνο, ζαρκάδι)

Μοιάζουν εξωτερικά, κι έχουν σχεδόν τον ίδιο τρόπο εργασίας, αλλά είναι διαφορετικές ράτσες. Είναι κανονικής ταχύτητας και ψάχνουν κοντά στον κυνηγό μέχρι τα 80-100 μέτρα περίπου όπως όλα τα ηπειρωτικά πουλόσκυλα.

Καμία διασταύρωση δεν είναι καλή αν δεν γίνεται για τη δημιουργία νέας ράτσας, η οποία χρειάζεται πολλές δεκάδες χρόνια για να σταθεροποιηθεί.

Η συγκεκριμένη διασταύρωση μπορεί να βγει καλή, αλλά θα φανεί στα τρία χρόνια περίπου για το κουτάβι που έχετε, ηλικία που ένας σκύλος συνήθως κυνηγάει καλά, αλλά και άριστο να βγει δεν νομίζω ότι θα κάνει περισσότερα πράγματα απ’ ότι αν είχατε ένα καθαρόαιμο Ντράτχααρ ή Κόρθαλ. Γι αυτό το λόγο εσείς πλέον δεν πρέπει να ξαναδιασταυρώσετε το σκυλί σας αλλά στο μέλλον να πάρετε ένα καθαρόαιμο Ντράτχααρ ή Κόρθαλ συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της καθαρόαιμης κυνολογίας στη χώρα μας που τόσο ανάγκη έχουμε.

.