Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 73

Από κ. Παναγιώτη Καρχαδάκη

Αρτεσιανό Νορμανδικό Μπασέ

Κύριε Θανάση καλησπέρα. Είμαι λαγοκυνηγός στην περιοχή της Κομοτηνής. Θα ήθελα μερικές γενικές πληροφορίες σχετικά με το Αρτεσιανό Νορμανδικό Μπασέ. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε που μπορώ να βρω σκύλο τέτοιας ράτσας για αγορά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση.

Το Γαλλικό “ Club du Basset Artesien Normand et du Chien d’Artois”, έχει δημιουργηθεί το 1910 και αντιπροσωπεύει αυτές τις δυο ράτσες.

Το Basset Artesien Normand, βρίσκεται σε μεγάλο αριθμό και μετρά πολλές δεκάδες χιλιάδες σκυλιά στη Γαλλία, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τα κυνηγετικά του προσόντα.

Η ράτσα διατηρείται σε ψηλό επίπεδο μορφολογικό και κυνηγετικό. Όλα τα μέλη του Club και ιδιοκτήτες του Basset Artesien Normand, παίρνουν μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας και πρακτικούς αγώνες στο λαγό, στο κουνέλι και στο ζαρκάδι, σύμφωνα με το επίσημο ημερολογιακό πρόγραμμα.

Το Αρτεσιανό Νορμανδικό Μπασέ είναι το πιο ελαφρύ από τα άλλα Μπασέ, έχει έμφυτα ποιοτικά κυνηγετικά χαρακτηριστικά και μπορεί να κυνηγήσει όλα τα ζώα, από προσωπική εμπειρία που έχω. Δεν είναι σκύλος του σαλονιού σε καμία περίπτωση γιατί οι Γάλλοι τον έχουν μόνο για κυνήγι και σκληρή δουλειά.

Οι Έλληνες κυνηγοί έχουν μια αδικαιολόγητη προκατάληψη στα Μπασέ γενικώς, έχοντας τη λαθεμένη άποψη ότι οι ιχνηλάτες κυνηγούν με τα «πόδια» και όχι με τη μύτη και το κυνηγετικό πάθος. Αυτός κυρίως είναι ο λόγος που στη χώρα μας δεν έχουμε πολλά Μπασέ, ενώ στην ουσία θα έπρεπε να είναι τα περισσότερα σκυλιά σε αριθμό γιατί οι περισσότεροι λαγοκυνηγοί κυνηγούν κοντά στο σκύλο, τουφεκίζοντας το λαγό στο ξεπέταγμα.

Είναι κι αυτό ένα φαινόμενο του αντιφατικού χαρακτήρα μας και της μη πρακτικότητας που μας διακρίνει.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ

Είναι γεννημένος κυνηγός με έμφυτα κυνηγετικά χαρακτηριστικά, που βοηθούν στην εύκολη εκπαίδευση και τη γρήγορη προσαρμογή στις απαιτήσεις του κυνηγιού.

Μύτη με πολύ λεπτή όσφρηση, με σταθερότητα στο ντορό και σιγουριά, χωρίς λάθη και γι αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο «κόψιμο» του ντορού είτε στο ζαρκάδι είτε στο αγριογούρουνο, βοηθώντας τους ανιχνευτές-κυνηγούς

Φωνή δυνατή και καθαρή. Κυνηγά μεθοδικά χωρίς βιασύνη, αλλά πάντα θα φτάσει στο γιατάκι για να ξεσηκώσει το λαγό ή άλλο ζώο.

Από φυσική άποψη είναι ένας σκύλος με δυνατό και μυώδη σκελετό, μεγάλη ανθεκτικότητα, αργό, και σταθερό βηματισμό με μεγάλη αντοχή και διάρκεια, σε πολύωρη καταδίωξη.

Ιδανικός σκύλος για τα πυκνά και θαμνώδη μέρη με πουρνάρια και βάτους, κυνηγάει σ’ όλα τα δύσκολα εδάφη ορεινά και πεδινά με αξιοθαύμαστη αντοχή.

Από ψυχολογική άποψη είναι πολύ γλυκός και ευαίσθητος χαρακτήρας, εξαιρετικός σύντροφος στο κυνήγι και στο σπίτι, δεν χρειάζεται αυστηρότητα.

Ισορροπημένος και πανέξυπνος σκύλος, με επιμονή και πάθος για το κυνήγι..

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ιδανικός για το κυνήγι του λαγού, του κουνελιού και του ζαρκαδιού. Ταιριάζει στους κυνηγούς που θέλουν να κυνηγούν κοντά στο σκύλο, επειδή σαν κοντοπόδαρος και αργός που είναι μπορεί εύκολα να τον ακολουθήσει ο κυνηγός.

Εργάζεται άριστα μόνος του ή σε ομάδα. Τελειομανής στο ντορό, αποφεύγει εύκολα τα λάθη με την επιμονή και το ζήλο που εργάζεται και το πλεονέκτημα της δυνατής μύτης.

Πολύ συνεργάσιμος στο κυνήγι, καθοδηγείται εύκολα και υπακούει στο κάλεσμα του κυνηγού σε κάθε περίπτωση.

Στη χώρα μας πολύ λίγα Αρτεσιανά Μπασέ υπάρχουν, δεν έχω πληροφορίες σχετικώς, ίσως αυτή την εποχή να υπάρξουν γέννες, διαφορετικά μπορείτε να εισάγετε απ’ τη Γαλλία..