Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 74

Από κ. Γιώργος.
Επηρεασμός σκυλιού από δάγκωμα φιδιού
Κύριε Θανάση γειά σας και συγχαρητήρια. Κατάγομαι απο την Κύπρο και ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον: Πόσο επηρεάζει τις κυνηγετικές ικανότητες ενός σκυλιού το δάγκωμα ενός φιδιού. Στην περίπτωση την δική μου, ο σκύλος μου νομίζω έχει επηρεαστεί κατά πολύ ώς προς το ξεφώλιασμα αφού τον ντορό τον ξεδιαλύνει είτε δύσκολα είτε εύκολα. Δεν μπορεί να εντοπίσει τον λαγό. Δέυτερο: Όταν ένας σκύλος "ζηλεύει" και δεν δουλεύει ομαδικά, παρα μόνο παρασύρει τα άπειρα σκυλιά μακριά απο τον ντορό, τι πρέπει να κάνω; Σημειώστε ότι η εκδήλωση ζήλιας άρχισε μετά απο το δάγκωμα του φιδιού όπου ο σκύλος ήταν σε απραξία δύο μήνες μετά απο πάρα πολύ φροντίδα και αγάπη. Επίσης πρίν να αγοράσω το σκύλο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του τον έπαιρνε στο βουνό πάντα μαζί με άλλα σκυλιά. Ευχαριστώ.
Απάντηση.
Το δάγκωμα του φιδιού κ. Γιώργο δεν αφήνει οργανικά προβλήματα στο σκύλο μετά από την κατάλληλη θεραπεία που του δίδεται, μπορεί όμως να τον επηρεάσει ψυχολογικά και σε μόνιμη κατάσταση πολλές φορές, ανάλογα βέβαια την ευαισθησία του χαρακτήρα του.
Μετά το δάγκωμα μπορεί να είναι πιο «επιπόλαιος» στο ντορό συνειδητά επειδή φοβάται ενδεχόμενο τσίμπημα και έτσι να μην επιμένει στο πλησίασμα και στο ξεσήκωμα. Είναι λογικό απ’ τη δική του άποψη, φοβάται και προσέχει γι αυτό και δεν δουλεύει ομαδικά και δεν το κάνει από ζήλεια, απλώς θυμάται την αρνητική εμπειρία που είχε στο δάγκωμα και προσπαθεί να αποφύγει ένα δεύτερο ενδεχόμενο, γι αυτό και ενεργεί «επιφανειακά».
Πιστεύω πως ο σκύλος με το χρόνο θα συνέλθει και θα ξεχάσει την αρνητική εμπειρία του φιδιού, απλώς πρέπει να κάνετε υπομονή. Επίσης δώστε του την ευκαιρία να σηκώσει κάποιο «στημένο» και εύκολο λαγό σε εκπαιδευτήριο, θα τον ανεβάσει ψυχολογικά και ίσως ξεχάσει γρήγορα τις αρνητικές εμπειρίες.

Από κ. Στέλιο
Γαλλικοί ιχνηλάτες billy
Κύριε Κυριτσάκα ονομάζομαι Στέλιος Χριστοφης και είμαι από την Κύπρο. Θα επιθυμούσα να έχετε την καλή διάθεση και αν μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω εκτροφείς στην Γαλλία για να αγοράσω σκυλιά ράτσας Μαυρόασπρο γαλλικό ιχνηλάτη και γαλλικό ιχνηλάτη ράτσας Billy.
Σας υπέρ ευχαριστώ
Απάντηση
Το Ασπρόμαυρο Γαλλικό και το Billy ανήκουν στην κατηγορία των «Μεγάλων Σκύλων» με ύψος 70 εκατοστά και πάνω. Χρησιμοποιούνται κυρίως από ομάδες κυνηγών για το «Μεγάλο Κυνήγι» (Grand Venerie) καταδίωξης του ελαφιού, του ζαρκαδιού και του αγριογούρουνου κυρίως, με τη βοήθεια των αλόγων, στο οποίο δεν χρησιμοποείται όπλο, αλλά μόνο το κυνηγετικό μαχαίρι το οποίο μετατρέπεται σε λόγχη με την προσαρμογή ειδικής λαβής. Οι παραπάνω δυο ράτσες μπορούν βέβαια να χρησιμοποιηθούν και στο κυνήγι του λαγού με όπλο, χωρίς κανένα πρόβλημα, άλλωστε διαθέτουν εξαιρετικά κυνηγετικά προσόντα.
Γενικώς αυτοί οι σκύλοι εκτρέφονται από την ομάδα ή τον όμιλο των κυνηγών και θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά όπως και το «Μεγάλο Κυνήγι» (Grand Venerie). Οι γέννες γίνονται επιλεκτικά και αποκλειστικά για την ανανέωση της αγέλης των σκύλων η οποία μπορεί να φτάνει και στον αριθμό 200 σκύλων.
Σπάνια διατίθενται προς πώληση κουτάβια αυτών των φυλών, αλλά με λίγη προσπάθεια και υπομονή μπορούν να βρεθούν κάποια κουτάβια.
Θα κάνω μια προσπάθεια μέσω των φίλων μου στη Γαλλία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να επικοινωνούμε στο 6977 266 844.