Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 75

Από κ Γιάννη

Πρόβλημα στο ψάξιμο

Κύριε Κυριτσάκα, έχω ένα θηλυκό σκυλί 18 μηνών Γκέκα (κοκκινοκέφαλο-ημίαιμο) το πήγα σε εκπαιδευτήριο 11 μηνών για 20 μέρες και πήγε σχετικά καλά. Σήμερα αυτό το σκυλί δεν έχει ξεφωλιάσει ακόμα άγριο λαγό και ο λόγος είναι ότι ψάχνει πάρα πολύ γρήγορα, τρέχοντας θα έλεγα τον ντορό και ανοίγεται πάρα πολύ μέχρι και 500 μέτρα. Όταν ο ντορός είναι πολύ φρέσκος πηγαίνει πιο αργά και πότε - πότε κλαψουρίζει λίγο. Το σκυλί έχει πολύ πάθος, όρεξη και είναι ακούραστο αλλά δεν μου αρέσει ο τρόπος που ψάχνει και το ότι ανοίγεται πάρα πολύ. Να σημειώσω εδώ ότι εάν φύγει ο λαγός χωρίς να τον δεί γαυγίζει τον ντορό. θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε εάν υπάρχει τρόπος να βελτιώσω το σκυλί ή εάν πρέπει να εγκαταλείψω την προσπάθεια μου και να πάρω άλλο σκυλί. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση.

Στην ηλικία που είναι ο σκύλος σας δεν μπορεί να κριθεί αυστηρά για κανένα μειονέκτημα που κατά τη γνώμη σας παρουσιάζει. Βρίσκεται σε μια δημιουργική φάση, που συμβαίνουν πολλά και διάφορα πράγματα κάθε μέρα. Μεγαλώνει σωματικά και πνευματικά και ταυτόχρονα πρέπει να μαθαίνει και το κυνήγι το οποίο θέλει εμπειρία και γνώση που δεν την έχει ακόμα αρκετή, οπότε τα λάθη είναι φυσιολογικό φαινόμενο.

Δυστυχώς στα ημίαιμα σκυλιά δεν έχουμε γενεαλογικές προδιαγραφές οι οποίες μας βοηθούν σ’ ένα μεγάλο ποσοστό να γνωρίζουμε τον χαρακτήρα, την ψυχολογία και τον τρόπο εργασίας του σκύλου και αναλόγως να περιμένουμε αποτελέσματα μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στα ημίαιμα τίποτα δεν είναι προβλέψιμο με κάποια σιγουριά, μπορούν να συμβούν πράγματα σε κάθε στιγμή είτε θετικά είτε αρνητικά, απλώς πρέπει να περιμένουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο οποίο φυσιολογικά εξελίσσεται θετικά ένας ιχνηλάτης και κυρίως γύρω στα δυο χρόνια.

Θεωρώ ότι ο σκύλος σας είναι χαρισματικός με τα προσόντα που διαθέτει (πάθος, ενεργητικότητα, αντοχή) κι επίσης είναι προσόν για ένα ιχνηλάτη η μεγάλη έρευνα που τον βοηθάει να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις ιχνηλασίας και να βρίσκει απομακρυσμένους λαγούς.

Απλώς υστερεί προς το παρόν στο ξεφώλιασμα ενός πρώτου λαγού, που οφείλεται στην απειρία, την επιπολαιότητα και το νεαρό της ηλικίας, μόλις σηκώσει λαγό ή λαγούς πιστεύω ότι θα δείτε ένα διαφορετικό σκύλο που θα υπόσχεται μεγάλη κυνηγετική καριέρα, σύμφωνα πάντα με τα προσόντα που αναφέρετε.

Όμως αυτός ο σκύλος θα είναι γενικώς «γρήγορος» και «ανοιχτής έρευνας», αυτός θα είναι ο τρόπος εργασίας του δεν αλλάζει με τίποτα και θα χρειάζονται τρεις και τέσσερις κυνηγοί για να καλύψουν τα καρτέρια μιας περιοχής.

Επειδή δεν σας αρέσει ο τρόπος εργασίας του (γρήγορος και ανοιχτή έρευνα) θα πρέπει να τον δώσετε σε κυνηγό που αρέσκεται σε τέτοιους ιχνηλάτες κι εσείς να πάρετε ένα καθαρόαιμο πλέον με προδιαγραφές που σας εξυπηρετούν κυνηγετικά.

Από Σπύρος

Πρωινά με νοτιάδες

Κύριε Κυριτσάκα θέλω να μου λύσετε την έξης απορία τα τελευταία πρωινά με νοτιάδες άπνοια και πολύ πολύ υγρασία τα σκυλιά μου γαβγίζουν πολύ το ντορό

το οποίο φαινόμενο για τα σκυλιά μου δεν είναι σύνηθες και δεν μπορούν να ξεφωλιάσουν το λαγό. Τα σκυλιά μου είναι έμπειρα και συνήθως γαβγίζουν ελάχιστα έως καθόλου το ντορο. Θα ήθελα πολύ να μου λύσεις την απορία αυτή.

Απάντηση

Οι νοτιάδες και η άπνοια είναι οι χειρότερες συνθήκες ιχνηλασίας, που δυσκολεύουν και τους έμπειρους ιχνηλάτες.

Οι οσμές του ντορού λόγω της μεγαλύτερης θερμοκρασίας του εδάφους από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, εξανεμίζονται γρήγορα στο περιβάλλον με αποτέλεσμα η αλληλουχία των ιχνών στο έδαφος να μην έχει συνέχεια και δέσιμο. Σε μερικά σημεία του εδάφους υπάρχουν οσφρητικές εντυπώσεις, αλλά ξαφνικά διακόπτονται και χάνονται οπότε ο σκύλος μένει μετέωρος και δεν μπορεί αντικειμενικά να προχωρήσει. Σ’ αυτή τη φάση αναγκάζεται να πισωγυρίσει πολλές φορές με αποτέλεσμα να έχουμε αντίστοιχα και εκνευρισμό που δεν βρίσκει διέξοδο στο ντορό, που τον μεταδίδει με πιο συχνά και επίμονα γαβγίσματα.

Αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική για ένα έμπειρο σκύλο, δείχνει επίσης ότι έχει αίσθηση του θηράματος, γνωρίζει δηλαδή ότι υπάρχει λαγός, αλλά δεν μπορεί να τον ξεφωλιάσει και γι αυτό γαβγίζει πιο έντονα, έτσι με τον τρόπο του μας δείχνει πως δεν φταίει αυτός που δεν μπορεί να σηκώσει το λαγό, αλλά κάτι άλλο..