Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 76

Από κ. Γιάννη

Νέος λαγο-κυνηγός

Καλησπέρα σας..!! θέλω να ασχοληθώ με το κυνήγι του λαγού..είμαι 19 χρονών και μέχρι τώρα κυνηγούσα πέρδικες με τν πατερά μου..! Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον λαγό αλλά δεν ξέρω ποια σκυλιά είναι υπάκουα, δεν παίρνουν εύκολα ντορους από αλεπούδες, ζαρκάδια..εάν μπορείτε βοηθήστε με. Στην αρχή πόσα σκυλιά να πάρω να μπορώ όμως να τα κάνω καλά..!! Εσείς ποια κρίνεται ότι είναι υπάκουα...? Δεν έχω κάποια προτίμηση στις φυλές..!! Ευχαριστώ εκ τον προτέρων! Φιλικά Γιάννης.

Απάντηση.

Να ξεκινήσουμε απ’ τα «άσχημα νέα» κ. Γιάννη. Σχεδόν όλοι οι ιχνηλάτες κυνηγούν την αλεπού και το ζαρκάδι, τους αρέσει πολύ, απλώς ο κυνηγός πρέπει να εκπαιδεύσει τον σκύλο του να μην κυνηγάει αυτά τα δυο ζώα όπως και τα κατσίκια, τα πρόβατα, τις κότες και όλα τα οικόσιτα ζώα γενικώς.

Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται με σωστή και μεθοδική εκπαίδευση απ’ τη μικρή ηλικία, με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές καθαρόαιμες ράτσες στην Ελλάδα που έχουν υπάκουα και ισορροπημένα σκυλιά, και μπορείς να ενημερωθείς σχετικώς απ’ τους ιδιοκτήτες.

Εγώ προσωπικά μπορώ να σε ενημερώσω για τα δικά μου σκυλιά που είναι τα Αρτουά και προέρχονται απ’ τη Γαλλία.

Πράγματι είναι πολύ υπάκουα σκυλιά, ήσυχα, με πολύ καλή συμπεριφορά. Άριστοι ιχνηλάτες για το κυνήγι του λαγού με δυνατή μύτη, καθαρή και βροντερή φωνή, μεγάλες αντοχές στην καταδίωξη, γενικώς σκύλοι παντός καιρού και εδάφους και ιδιαίτερα για βουνά. Εκτός των άλλων έχουν και μια τάση να μην τους αρέσει η μυρωδιά της αλεπούς, οπότε δεν θα την κυνηγήσουν εύκολα, αλλά όπως είπαμε παραπάνω χρειάζεται εκπαίδευση για όλα.

Σου εύχομαι καλή αρχή στο κυνήγι του λαγού με μια συμβουλή πατρική μια και είσαι μικρός στην ηλικία. Διάλεξε όποια ράτσα σου αρέσει, αλλά όμως να είναι καθαρόαιμη, έτσι θα έχεις πάντα καλά σκυλιά και ταυτόχρονα θα βοηθάς την ανάπτυξη και την βελτίωση της κυνολογίας στη χώρα μας, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Από κ Λουλάκης Κων/νος

Σκυλί μεικτού θηράματος

Αγαπητέ κ. Κυριτσάκα, σας χαιρετώ από την Κρήτη.

Θέλω την άποψη σας στο παρακάτω ερώτημα. Με δεδομένο ότι έχω τη δυνατότητα να έχω μόνο ένα σκύλο, και με δεδομένο ότι θέλω να κυνηγώ και πουλιά και λαγό στην Κρήτη, σκέφτομαι την απόκτηση κάποιου σκύλου μεικτού θηράματος. Κάποιου μπρακ. Από όσα έχω διαβάσει "καταλήγω" στο Γαλλικό Μπρακ Τύπου Πυρηναίων. Μικρόσωμα, εύκολα εκπαιδεύσιμα σκυλιά, ήσυχα στο σπίτι και με αντοχή στη ζέστη και στο κρύο(αν και το κρύο στην Κρήτη δεν μας αφορά και πολύ). Είναι λίγο δυσεύρετα στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν. Ποιά η άποψη σας για τη συγκεκριμένη ράτσα στο κυνήγι του λαγού; Γιατί στο κυνήγι των πουλιών πιστεύω πως δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έχετε κάποια άλλη ράτσα να προτείνεται, εκτός Κούρτσχααρ, Ντράχτααρ, που δεν είναι κατάλληλα για την περίπτωση μου;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Με εκτίμηση

Απάντηση

Για το Γαλλικό Μπρακ τύπου Πυρηναίων έχω προσωπική και επισταμένη άποψη κ. Λουλάκη επειδή τα πρώτα τουλάχιστον σκυλιά που εισήχθησαν στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια, ήρθαν με δική μου παραίνεση και προτροπή και σήμερα μπορώ να πω πως νοιώθω χαρούμενος που αυτή η ράτσα έχει εδραιωθεί στη χώρα μας.

Πράγματι είναι εξαιρετικός σκύλος το Γαλλικό Μπρακ και μπορεί να ικανοποιήσει έναν απαιτητικό κυνηγό που θέλει να κυνηγάει πουλιά και λαγό σαν εσάς. Εχει όλα τα προσόντα που αναφέρετε, μαθαίνει γρήγορα και εύκολα το κυνήγι, σχεδόν μόνος του χωρίς δυσκολία και μπορεί να κυνηγήσει άνετα το λαγό με τον τρόπο εργασίας του και αφού βέβαια τον εκπαιδεύσετε κατάλληλα.

Αφού αποκλείσατε το Κούρτσχααρ και το Ντράχτααρ, μια άλλη ράτσα που κυνηγάει πουλιά και αρέσκεται στο λαγό και στα τριχωτά θηράματα γενικώς είναι το Ουγγρικό Βίζλα, όμως δυστυχώς είναι λίγο σπάνιο στην Ελλάδα. Κι αυτός είναι εξαιρετικός ηπειρωτικός σκύλος με πολλά κυνηγετικά προσόντα για γενικό κυνήγι.

Επίσης υπάρχει και το Γαλλικό Κόρθαλ, το Μπρακ Μπουρμποναί, το Μπρακ Αριέγης (πουλόσκυλο), το Μπρακ της Ωβέρνης αλλά δεν υπάρχουν εδώ..