Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 77

Από κ. Θανάσης Σαπουνάς

Ελληνικό ιχνηλάτη 13 μηνών

Κύριε Θανάση έχω ένα ελληνικό ιχνηλάτη 13 μηνών θηλυκό το ξεκίνησα σε ένα λαγοτροφείο και μερικά εκπαιδευτικά έξω και παρατήρησα ότι κλαφουνιζει στον ντορο και κυνήγα μικρά πουλιά πάει στον αέρα κλαφουνίζει σκυλιά και ότι βρει!! Και λαγό βέβαια το παράξενο είναι ότι είναι βεκ. Τι μπορώ να κάνω για το στρώσω στον λαγό. Ευχαριστώ!!Θανάσης από Λάρισα.

Απάντηση.

Η ηλικία της σκυλίτσας σας είναι ηλικία κουταβιού, στην οποία επιτρέπεται να κάνει «παιδικές ζαβολιές» και παιχνίδια. Κάθε μέρα θα μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα, τα οποία μπορεί και να μην έχουν σχέση με το κυνήγι αποκλειστικά, αλλά όμως χρειάζονται γιατί διαμορφώνουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα της.

Είναι πολύ θετικό στοιχείο που η σκύλα σας δείχνει περιέργεια και ενεργητικότητα σε «ότι κινείται», γιατί άσχετα με το είδος του ζώου ξεδιπλώνει τα κυνηγετικά της ένστικτα τα οποία στο άμεσο μέλλον θα εξειδικευτούν και στο λαγό. Σχεδόν όλοι οι νέοι ιχνηλάτες και όχι μόνο, ερεθίζονται απ’ τις οσμές της πέρδικας την οποία και ξεσηκώνουν ακολουθώντας τους ντορούς, δεν είναι καθόλου κακό αυτό, θα καταλάβουν στην πορεία ότι ο λαγός είναι το είδος τους.

Κανονικά τώρα αρχίζει η εκπαίδευση της σκύλας σας, εφαρμόστε ένα πρόγραμμα μεθοδικής εκπαίδευσης με συχνότητα ομαλή και καταγράψτε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που παρουσιάζει για να τα διορθώσετε άμεσα.

Δεν ξέρω αν κάνατε αρχική εκπαίδευση υπακοής και κοινωνικοποίησης γι αυτό παρακάτω σας δίνω επιγραμματικά ένα γενικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, που μπορείτε να το εφαρμόσετε σε ότι έχετε παραλείψει, ασχέτως της ηλικίας πλέον.

1. Η πρώτη φάση γίνεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών πάνω κάτω και είναι η προκαταρκτική εκπαίδευση. Σ’ αυτή την ηλικία έχουμε ένα κουτάβι που αναπτύσσεται σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά. Από τους πρώτους μήνες θα το μάθουμε την αυστηρή υπακοή, τη γενική κοινωνικοποίηση στο περιβάλλον που ζει και κινείται, θόρυβοι, οικόσιτα ζώα κ.λ.π. Μεγαλώνοντας προοδευτικά ξεκινάμε συχνούς περιπάτους σε διαφορετικά εδάφη όπου θα συναντήσει τις αντίστοιχες δυσκολίες, που πρέπει να ξεπεράσει. Θα πρέπει να μάθει την πέτρα, το βράχο, τα ρέματα, τα πυκνά, τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει, το νερό και τα ρυάκια που πρέπει να περάσει χωρίς φόβο. Παράλληλα μπορούμε να του κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με ένα κουνέλι σε περιορισμένους χώρους με εναλλαγές στους ντορούς κάθε φορά και τη χρήση πιστολιού αερίων για να συνδυάσει «τουφεκιά» με θήραμα. Πλησιάζοντας στους 12 μήνες θα κάνει τη γνωριμία με το λαγό, απαραίτητα σε περιφραγμένο χώρο είτε είναι εκπαιδευτήριο είτε δικό μας χώρος. Εδώ θα μάθει μεθοδικά με τις επαναλήψεις τα «βήματα» του κυνηγιού και θα ξεδιπλώσει τα κυνηγετικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο εργασίας της ράτσας του.

· Ψάξιμο

· πλησίασμα στο γιατάκι

· ξεσήκωμα

· καταδίωξη

2. Η βασική εκπαίδευση στο λαγό ξεκινάει στην ουσία από την ηλικία των 12 μηνών και συνεχίζεται μέχρι τα τρία χρόνια περίπου.

Ξεκινάμε στο ελεύθερο περιβάλλον με εύκολα και απαλά μέρη και όσο το δυνατόν «εύκολους» λαγούς και προοδευτικά πάμε στα δύσκολα. Εδώ ο σκύλος θα γνωρίσει τις εδαφικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει και τις «οσφρητικές» δυσκολίες του λαγού που πρέπει να μάθει και να καταλάβει σιγά-σιγά. Αυστηρά μόνος του στην αρχή με σκοπό να αποκτήσει εμπειρία και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

3. Τρίτη φάση που συμπίπτει με τον τρίτο έτος της ηλικίας του σκύλου μας. Έχει φυσιολογικά κυνηγήσει μια κυνηγετική σεζόν του προηγούμενου χρόνου και αναμένεται η επόμενη κυνηγετική περίοδος.

Θεωρητικά και πρακτικά ο ιχνηλάτης μας θα ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό στη νέα κυνηγετική περίοδο αν όλα έχουν γίνει σωστά και μεθοδικά από μέρους μας και φυσικά αν ο σκύλος μας διαθέτει όλα τα κυνηγετικά προσόντα που απαιτούνται για ένα λαγόσκυλο..