Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 78

Από κ. Τάκης Γεωρσπύρος

bloodhound

Κ. Κυριτσάκα γνωρίζω ότι έχετε προσωπική εμπειρία από τους ιχνηλάτες bloodhound ,κυνηγώ χρόνια λαγό και πάντα με ενδιέφερε να αποκτήσω ένα τέτοιο σκύλο, μπορείτε ίσως να μου δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες, για της δυνατότητες και ίσως τις αδυναμίες.

Απάντηση

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Το γενεαλογικό δέντρο του Σαιντ-Υμπερ είναι πολύ αρχαίο. Υπάρχουν δυο εκδοχές για τους προγόνους του Σαιντ-Υμπερ. Η πρώτη ότι προέρχεται από διασταύρωση ενός Λεβριέ και του Σκύλου του Θιβέτ, του οποίου έχει πολλά όμοια στοιχεία. Η δεύτερη ότι προέρχεται από το Αραβικό Λεβριέ (λαγωνικό), το οποίο με τις διασταυρώσεις των ντόπιων σκύλων των Κελτών και των Γαλατών, δημιούργησε δυο ράτσες Σαιντ-Υμπερ, το Μαύρο και το Άσπρο. Υπάρχουν περιγραφές από τον Αρριανό τον 2ο μ.χ. αιώνα, όπου αναφέρεται σ’ ένα σκύλο που είχαν οι Γαλάτες και οι Κέλτες, ο οποίος μοιάζει απαράλλαχτα με το Σαιντ-Υμπερ.

Τον 7ο μ.χ. αιώνα ο Άγιος Ουβέρτος και οι μοναχοί του, που ζούσαν σ’ ένα μοναστήρι στις Αρδένες του Βελγίου, άρχισε να εκτρέφει αυτά τα σκυλιά για πολλά χρόνια. Προς τιμή του οι σκύλοι ονομάστηκαν «Σκύλοι του Αγίου Ουβέρτου» («Chiens du St. Hubert»).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ

Μεγαλόσωμος και πολύ δυνατός σκύλος,, αγέρωχος και επιβλητικός, το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 67 cm με βάρος 50 κιλά για το αρσενικό και 62 cm για το θηλυκό με βάρος 45 κιλά περίπου.

Το Σαιντ Υμπερ είναι τρυφερός και στοργικός σκύλος, αλλά επιφυλακτικός στην πρώτη γνωριμία με τους ξένους.. Μερικές φορές φαίνεται ισχυρογνώμων και πεισματάρης, ακόμη και ανυπάκουος, αλλά πολύ γρήγορα αποβάλλει αυτά τα στοιχεία όταν απ’ την αρχή εκπαιδευτεί σωστά στην υπακοή και την καλή συμπεριφορά. Η εκπαίδευσή του είναι εύκολη και πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία στην υπακοή και σταδιακά στο περπάτημα δίπλα μας χωρίς λουρί και στη συνέχεια στη γνωριμία με τα οικόσιτα ζώα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εκπαίδευση, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ποτέ βία και σκληράδα μαζί του γιατί απ’ τη φύση είναι περήφανο ζώο και αντιδρά αρνητικά σε κάθε περίπτωση.

Έχει την πιο λεπτή όσφρηση απ’ όλους τους ιχνηλάτες του κόσμου, μπορεί να ακολουθήσει με μεγάλη ευκολία κρύα ίχνη που έγιναν 2 ή 4 μέρες πριν και να τα ξεχωρίζει από τα ίχνη άλλων ζώων, που έχουν διασταυρωθεί.

Το Club Εκτροφέων Bloodhound (The Association of Bloodhound Breeders) της Αγγλίας διοργανώνει πέντε φορές το χρόνο πρακτικούς αγώνες (Field Trials) δοκιμασίας σε «κυνήγι ανθρώπου» ή σε «κυνήγι της καθαρής μπότας» (Hunting the Clean Boot), όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά.

Είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας ιχνηλασίας κατά τον οποίο η διαδρομή επιλέγεται από ειδικούς κριτές με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εδάφους, όπως χορτάρι, χώμα, πέτρα, άσφαλτο κ.λ.π.

Ένας άνθρωπος, φορώντας μπότες από καουτσούκ, περπατάει την καθορισμένη διαδρομή, η οποία ξεκινάει από ένα χιλιόμετρο μέχρι περισσότερα ανάλογα τον συντελεστή δυσκολίας και αφήνει σε καθορισμένα σημεία ορισμένα αντικείμενα, όπως ένα γάντι, ένα μαντήλι, ένα καπέλο ή ρούχο.

Αφού τελειώσει η διαδικασία δημιουργίας ντορού με την μπότα, η δοκιμασία των σκύλων αρχίζει ως εξής:

  • Μετά από 6 ώρες για τα νεαρά και αρχάρια σκυλιά.
  • Μετά από 12 ώρες για τα σκυλιά που έχουν κερδίσει στον αγώνα των 6 ωρών.
  • Μετά από 24 ώρες για τα σκυλιά που έχουν κερδίσει στον αγώνα των 12 ωρών.

Σ’ αυτό τον αγώνα, μετά τις προβλεπόμενες ώρες, ο σκύλος πρέπει να ακολουθήσει το ντορό του ανθρώπου, να βρει τα αντικείμενα σε κάθε σημείο και να συνεχίσει την πορεία του μέχρι να τελειώσει τη διαδρομή με επιτυχία. Οι μοναδικές ράτσες που έχουν αυτές τις ικανότητες και υποβάλλονται σε τέτοιες δοκιμασίες είναι το Σαιντ Υμπερ και το Μπασέ Χάουντ, που ανταγωνίζεται πολλές φορές με επιτυχία τον αντίπαλό του. Όπως είναι φανερό σ’ αυτούς τους αγώνες εκτός απ’ τη μύτη, κυρίαρχο ρόλο παίζει η ικανότητα του σκύλου να αισθάνεται την κατεύθυνση που παίρνει το «θήραμα», όταν σε δύσκολο έδαφος ο ντορός είναι ανεπαίσθητος και ασαφής, και πρέπει να ξεκόψει καθαρά τη διαδρομή, γιατί αυτό το πλεονέκτημα τον κάνει νικητή. Γι αυτό το λόγο το Σαιντ Υμπερ χρησιμοποιείται απ’ την αστυνομία και από άλλες υπηρεσίες για την ανεύρεση χαμένων ανθρώπων.

Από κυνηγετική άποψη, ότι είπαμε παραπάνω ισχύει και στο κυνήγι των τριχωτών ζώων. Είναι ο ιχνηλάτης που πραγματικά «κολλάει» με τον ντορό είτε στο πλησίασμα είτε στην καταδίωξη. Εχει την ικανότητα δηλαδή να ακολουθεί τα χνάρια ενός θηράματος το οποίο πέρασε πολλές ώρες πριν, να μην το μπερδεύει με άλλα ζώα και να το καταδιώκει πολλές ώρες χωρίς λάθος στην κατεύθυνση που έχει πάρει. Στον φρέσκο ντορό είναι ασυναγώνιστος, ξεκαθαρίζει σταθερά και σίγουρα τη μυρωδιά, φτάνοντας στο γιατάκι πολύ γρήγορα.

Καταδιώκει το θήραμα σταθερά για πολλές ώρες με ωραία φωνή σε μελωδικούς τόνους. Παρά τον όγκο και το μέγεθος δε είναι τόσο αργός, όσο φαίνεται, έχει κανονική σταθερή ταχύτητα, μεγάλη αντοχή και δύναμη.

Στην Γαλλία χρησιμοποιείται πολύ στο κυνήγι του αγριογούρουνου και του ζαρκαδιού με μεγάλη επιτυχία. Στη Γαλλία παίρνει μέρος σε αγώνες εργασίας πρακτικού κυνηγιού στο αγριογούρουνο και το ζαρκάδι.

Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να διακρίνω στο Σαιντ Υμπερ είναι το μεγάλο μέγεθος, που προϋποθέτει περισσότερη οικονομική επιβάρυνση σε τροφή, χρειάζεται μεγάλο χώρο για κατοικία και μεταφορά.

Επίσης λόγω μεγέθους δεν ενδείκνυται για κυνήγι σε πολύ σφιχτά και πυκνά μέρη, που αντικειμενικά δεν τον αφήνουν να τα περάσει άνετα, παρόλο που δεν φοβάται τ’ αγκάθια και τα πουρνάρια γιατί είναι σκληρόπετσος παρ’ όλη τη χαλαρότητα του δέρματος. Αντίθετα σε εδάφη με ανοίγματα, έλατοδάση, σπανά και πετρώδη δεν έχει κανένα πρόβλημα, έχει μεγάλη δύναμη, αντοχή και μπορεί να κυνηγάει πολλές ώρες διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Οι άριστες οσφρητικές ικανότητες και η αίσθηση της κατεύθυνσης του θηράματος στο Σαιντ Υμπερ είναι εξαιρετικές και είναι δυο στοιχεία που κάνουν έναν ιχνηλάτη μεγάλο σκύλο.

Έτσι μπορεί να κυνηγήσει ανεξαιρέτως όλα τα θηράματα με μεγάλη ευκολία.

Ιδιαίτερα στο κυνήγι του λαγού, του οποίου ο ντορός είναι πιο αχνός και ασαφής τις περισσότερες φορές και χρειάζεται ιχνηλάτη με δυνατή μύτη, το Σαιντ Υμπερ τα καταφέρνει σε άριστο βαθμό.

Το Σαιντ Υμπερ είναι πολύ ανθρωποκεντρικός σκύλος, χρειάζεται την παρουσία μας και την αγάπη μας, ζει άνετα με την οικογένεια ακόμη και σε διαμέρισμα, αλλά δεν ανέχεται το μόνιμο δέσιμο με κανένα τρόπο και πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι μέλλοντες ιδιοκτήτες.

Όσοι κυνηγοί μπορούν να έχουν τις προϋποθέσεις για μια άνετη διαβίωση του Σαιντ Υμπερ, πραγματική αγάπη για τον σκύλο τους και τις γνώσεις για σωστή εκπαίδευση, τότε θα νοιώσουν πολλές ευχάριστες στιγμές συντροφιά με ένα ξεχωριστό ιχνηλάτη.

Από κ. lampros kampourakis

Ασπρόμαυροι γαλλικοί ιχνηλάτες

Γεια σας κ Κυριτσάκα

Αν γνωρίζετε θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχουν στην Ελλάδα ασπρόμαυροι γαλλικοί ιχνηλάτες και που και αν ενδείκνυται για το κυνήγι του λαγού.

Απάντηση

Το Γαλλικό Άσπρο και Μαύρο κατάγεται, από τις αρχαίες ράτσες της μεσημβρινής Γαλλίας δηλαδή τα Γασκώνης και τα Γασκώνης-Σαιντόνζης, τα οποία διασταυρώθηκαν με αγγλικά σκυλιά και δημιούργησαν την συγκεκριμένη ράτσα.

Η ράτσα αναγνωρίστηκε το 1957, έτος που καταγράφτηκε επίσημα και το πρότυπό του. Σήμερα στη Γαλλία αναπτύσσεται σε μεγάλο αριθμό και διατηρείτε αυστηρά στα πρότυπα της φυλής. Υπάρχουν σκυλιά εξαιρετικής ποιότητας στην ομάδα “Rallye Saintongeois”, καθώς και σε πολλές άλλες ομάδες, οι οποίες κυρίως κυνηγούν το ζαρκάδι με τη συνοδεία αλόγων σε «κυνήγι καταδίωξης»

Το Γαλλικό Άσπρο και Μαύρο χρησιμοποιείται πιο πολύ για το κυνήγι του ζαρκαδιού, επειδή έχει πολύ λεπτή όσφρηση, μεγάλη φιλοτιμία και εργατικότητα, σοβαρότητα και σταθερότητα στο ντορό και αντοχή στις μεγάλες αποστάσεις. Εκτός απ’ το κυνήγι καταδίωξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κυνήγι με όπλο στο λαγό κυρίως και το ζαρκάδι.

Είναι γεγονός πως το Γαλλικό Άσπρο και Μαύρο, από καταγωγής είναι υπάκουος και τρυφερός σκύλος, καθόλου επιθετικός, δραστήριος, φιλότιμος και εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Αυτό που τον χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό είναι το φυσικό ένστικτο και το πάθος για το κυνήγι.

Το ύψος για τα αρσενικά είναι 65-72 εκατοστά και για τα θηλυκά 62-68 εκατ.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ράτσα, θα πρέπει να κάνετε εισαγωγή από Γαλλία. Συνήθως το Γαλλικό Ασπρο και Μαύρο και όλοι οι Μεγάλοι Σκύλοι αυτής της κατηγορίας, εκτρέφονται από ομάδες κυνηγών που εξασκούν το παραδοσιακό «Μεγάλο Κυνήγι» ή «Κυνήγι Καταδίωξης» χωρίς όπλο με συνοδεία κυνηγετικών αλόγων. Σπάνια πωλούνται αυτά τα σκυλιά, αλλά κάθε γέννα εντάσσεται στην αγέλη για να την μεγαλώσει και να την ανανεώσει, έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα δραστήρια σκυλιά για το «μεγάλο ή μικρό κυνήγι».

Επίσης στη Γαλλία υπάρχουν σε ασπρόμαυρο άλλες δυο ξεχωριστές ράτσες, το Μεγάλο Αγγλογαλλικό Ασπρο και Μαύρο και σε πιο μικρό μέγεθος αποκλειστικά για κυνήγι λαγού «με όπλο» ή «χωρίς όπλο» το Αγγλογαλλικό Πετί Βενιερί σε άσπρο και μαύρο..