Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 80


Από κ. Καλογερόπουλος Αλέξανδρος
Ανώριμο αρσενικό Μπίγκλ
Αγαπητέ κ Κυριτσάκα
Έχω 2 Μπιγκλς αρσενικό και θηλυκό 1 1/2 και 2 1/2 χρονών αντίστοιχα. Το αρσενικό ενώ ιχνηλατούν μαζί λόγω ίσως ενθουσιασμού όταν δυναμώνει ο ντορός βιάζεται με αποτέλεσμα να ξεσηκώνει και την θηλύκια και να φεύγουν από τον ντόρο μήπως πρέπει να τα παίρνω χώρια. Θα συνέλθει όταν ωριμάσει; Αν τα παίρνω μαζί μήπως μου καταστρέψει και την σκύλα που είναι λίγο πιο αργή και πιο ντοριάρα ή θα μάθει από την σκύλα; Όταν τον παίρνω μόνο του δουλεύει με πολύ ενθουσιασμό αλλά και πάλι είναι λίγο επιπόλαιος στα τελευταία πατήματα με αποτέλεσμα να αφήνει τον λαγό πίσω. Θέλω να σας αναφέρω επίσης ότι και τα δυο κατάγονται από τις ίδιες γραμμές αίματος.
Θα ήθελα και την δική σας γνώμη για το πώς θα συνεχίσω μαζί τους για να τους φέρω στα επιθυμητά επίπεδα.
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων
Με εκτίμηση Α.Κ..
Απάντηση
Είναι φανερό πως είναι καθαρά θέμα ανωριμότητας η συμπεριφορά του αρσενικού, είναι κουτάβι ακόμα και βρίσκεται στη φάση της εφηβείας με τα πρώτα κυνηγετικά ερεθίσματα του θηράματος, που τον κάνουν να τρελαίνετε κυριολεκτικά.
Όλα δικαιολογούνται και είναι φυσιολογικά για το σκύλο σε σχέση με την ηλικία του αλλά και τη ράτσα ιδιαίτερα που χαρακτηρίζεται από μεγάλη εκρηκτικότητα.
Θα εκπαιδεύεται το σκύλο μόνο του κυρίως και έκτακτα θα τον βάζετε με τη σκύλα, είναι θέμα χρόνου να ηρεμήσει και να κυνηγάει ομαδικά.
Ανυπάκουοι Ελληνικοί Ιχνηλάτες
Χαίρετε κ. Κυριτσάκα έχω 2 ελληνικούς ιχνηλάτες και όταν τα βγάζω στο κυνήγι δεν μπορώ να τα μαζέψω δεν ακούν με τίποτα. ποια είναι η γνώμη σας πως μπορώ να τα μάθω να γυρνούν όταν τα φωνάζω με κολάρο ? κολάρο έχω αλλά πως θα το χρησιμοποιήσω ?θα τα φωνάζω και αν δεν έρχονται θα το πατώ η δεν πρέπει να φωνάζω καθόλου?
Ευχαριστώ
Απάντηση
Εφ’ όσον τα σκυλιά δεν εκπαιδεύτηκαν στην υπακοή από πολύ μικρά, είναι δύσκολο πλέον να μάθουν χωρίς τη χρήση του κολάρου.
Θα χρησιμοποιήσετε το κολάρο σαφώς, αλλά πριν θα κάνετε δοκιμή σε κάθε σκυλί χωριστά για να εντοπίσετε την ένταση στην οποία αντιδρά το καθένα. Θα φορέσετε το κολάρο και θα ξεκινήσετε από τη μηδενική ένταση και σιγά-σιγά αυξάνοντας σε κάποιο σημείο το σκυλί θα αντιδράσει . Το σημείο αυτό θα το σημειώσετε και θα ξέρετε ότι είναι η «ελάχιστη ένταση» για το σκυλί Α.
Την ίδια δοκιμή θα κάνετε και για το Β σκυλί, οπότε θα σημειώσετε και γι αυτό την «ελάχιστη ένταση» , η οποία σίγουρα δεν θα είναι πάντα η ίδια με την άλλη γιατί κάθε σκύλος αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα που τον «ενοχλούν».
Η εκπαίδευση υπακοής δεν γίνεται στο κυνήγι , απλά μπορείτε να την κάνετε κάθε μέρα στο σπίτι ή σε ανοιχτούς χώρους. Ο σκοπός είναι να μάθουν τη λέξη «έλα» ή «έλα εδώ» και τι σημαίνει.
Δένετε ένα μεγάλο ελαφρύ σχοινί και αφήνετε ελεύθερο το σκύλο στην αυλή και σε κάποια στιγμή τον φωνάζετε «έλα» έχοντας έτοιμο κι ένα μεζεδάκι ή μπισκότο. Αν έρθει τον κρατάτε δίπλα σας σε θέση «κάτω» και του δίνετε το μπισκότο. Επαναλαμβάνεται η άσκηση.
Αν δεν έρθει με το παράγγελμα «έλα», τότε θα τον τραβήξετε κοντά σας με το σχοινί, έχοντας έτοιμο κι ένα μεζεδάκι ή μπισκότο. Θα επαναλάβετε με το σχοινί μέχρι να έρχεται μόνος του.
Εάν συνεχίζει να μην έρχεται στο κάλεσμα, θα χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό κολάρο μια φορά εναλλάξ με ταυτόχρονη διαταγή «έλα», τραβώντας τον κοντά σας.
Εναλλάξ σ’ αυτή τη φάση αντί για την ένταση χρησιμοποιήστε το μπίπερ του κολάρου και αν δείτε ότι υπακούει στο μπίπερ μη κάνετε χρήση πλέον της έντασης.
Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία σε κάποια στιγμή δεν θα χρειάζεται να τραβάτε το σχοινί γιατί ο σκύλος θα έρχεται μόνος του, επίσης δεν θα φωνάζετε την εντολή «έλα», αλλά μόνο θα πατάτε το μπίπερ του κολάρου, πράγμα που θέλουμε να πετύχουμε.
Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω εκπαίδευσης, στο κυνήγι θα φοράτε το κολάρο, αλλά θα τα καλείτε με το μπίπερ και όχι με την ένταση..