Orizontio720X90

Γενική Συνέλευση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος

Των Μαίρη Βαρνάβα-Κώστα Καλφόπουλου

Στην περιοχή της Βραυρώνας πραγματοποιήθηκε φέτος η διήμερη Γενική Συνέλευση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) στις 26 και 27 Μαίου. Είμαστε από εκείνους που τα τελευταία δέκα χρόνια παρακολουθούν την Γενική Συνέλευση του Ομίλου και στο διάστημα αυτό είδαν και άκουσαν πολλά τα μάτια μας και τα αυτιά μας που δυστυχώς αμαύρωναν τον θεσμό της κυνοφιλίας. Όμως αυτήν την φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά, λες και ο Θεός φώτισε την αίθουσα ώστε να πρυτανεύει η λογική και επιτέλους να προχωρήσουν κάποιες προτάσεις προς ψήφιση που είχαν φρενάρει (λόγω διαφόρων συμβάντων) στα συρτάρια για πολύ καιρό.
Έτσι είδαμε μια ευγενή άμιλλα από όλους τους εκτροφείς διαφορετικών φυλών για την επίλυση προβλημάτων που θίγουν σήμερα τον σκύλο γενικά αλλά και τον κυνηγητικό σκύλο συγκεκριμένα. Για να γίνει λοιπόν γνωστό τι έχει αλλάξει στον κυνοφιλικό ορίζοντα μετά από ψηφοφορία του σώματος του ΚΟΕ πάρθηκαν ομόφωνα οι εξής αποφάσεις:.
Πλέον οι όμιλοι φυλών θα μπορούν να ζητούν αυστηρότερες προϋποθέσεις από αυτές που τίθενται στον εσωτερικό κανονισμό του ΚΟΕ για την ανάδειξη Πρωταθλητή Μορφολογίας ή Εργασίας.
Θα μπορούν να γίνονται ειδικές εκθέσεις κάθε φυλής-φυλών στην περιφέρεια με την καθοδήγηση όμως του κεντρικού ομίλου της κάθε φυλής.
Ορίστηκαν οι προϋποθέσεις για ανάδειξη κριτών εργασίας.
Έπειτα ήρθε το μεγάλο θέμα του κοψίματος της ουράς. Από προσωπική μας έρευνα σε χώρες με προηγμένη κυνοφιλία είναι σαφές ότι υπάρχει η κατανόηση πως ένα Κουρτσχααρ π.χ., είναι σκύλος εργασίας (κυνηγόσκυλο) μπορεί να παίρνει βεβαίωση για να μπορεί να συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση, αυτό θα πρέπει να γίνει και στην χώρα μας με μία τροποποίηση του νόμου. Ακόμη και για να πηγαίνει νόμιμα στο κυνήγι.
Ομόφωνα λοιπόν η Συνέλευση του ΚΟΕ ψήφισε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Πολιτεία και να ζητηθεί η εξαίρεση των κυνηγετικών φυλών από τον πρόσφατο νόμο που απαγορεύει τη συμμετοχή σκύλων με κομμένη ουρά στους αγώνες. Αυτό είναι το μήνυμα του ΚΟΕ και των εκτροφέων όπου οι τελευταίοι ζουν και θα ζήσουν καθημερινά τον πόνο και το μαρτύριο που θα περνά ο σκύλος τους κουνώντας την ουρά κατά την ερεύνα. Πρέπει αυτό το μήνυμα να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι νομοθέτες που νομοθετούν, χωρίς πρωτίστως να ερευνούν και να ακούνε προτάσεις ανθρώπων που γνωρίζουν εκ βάθος το πρόβλημα.
Επίσης παραμένει ο κανονισμός ότι ένα Κόκερ Σπάνιελ που θέλει να γίνει πρωταθλητής Μορφολογίας πρέπει να εξεταστεί και στην Εργασία. Την κατάργηση είχε ζητήσει ο Ομιλος Σπάνιελ Ελλάδος γιατί πιστεύει ότι η φυλή δεν πρέπει να περνά εξέταση κυνηγετικών προσόντων. Μάλλον έχει διαφύγει στον Ομιλο Σπανιελ ότι στην FCI το Κόκερ το χαρακτηρίζετε ως σκύλος εργασίας. Καθώς επίσης ότι και δεκάδες κυνηγοί της χώρα μας έχουν Κόκερ Σπάνιελ στο κυνήγι τους. Προσωπικά δεν μας είναι κατανοητή αυτή η στάση.


Στατιστική
Σημαντικά είναι και τα στοιχεία που παρατέθηκαν από την στατιστική ανάλυση του ΚΟΕ για την ανάπτυξη της εγχώριας κυνοφιλίας. Η ανοδική πορεία λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία ξεκινά από το 2005 που θαμπωμένοι προφανώς όλοι οι Έλληνες από τους Ολυμπιακούς και την όλη ευμάρεια επένδυσαν στα καθαρόαιμα με τις εγγραφές γεννών να αγγίζουν τότε τα 5.800 κουτάβια. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια και εκτοξεύθηκε στα 10.140 κουτάβια ετησίως. Πραγματική άνθιση ή ανθρώπινος υλισμός; Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως πέρυσι από τα 10.140 κουτάβια τα 7.000 ήταν κυνηγετικών φυλών.

Πολυπληθέστερη φυλή για άλλη μια φορά ήταν τα Αγγλικά Σέτερ με 2.531 κουτάβια. Εκτίμηση μας (μέσα από έρευνα) είναι ότι η ιστορία της κυνοφιλίας έχει δείξει πως όταν μια ράτσα γίνεται πολύ δημοφιλής περνά κρίση αλλοίωσης!
Στη συνέχεια των στατιστικών, δεύτερο σε εγγραφές έρχεται το Πόιντερ με 1.782 κουτάβια για το 2011 (πως αλλάζουν οι καιροί…)
Στην τέταρτή θέση συναντάμε τον μικροκαμωμένο κυνηγό, το Επανιέλ Μπρετόν με 722 κουτάβια για το 2011. Το Μπρετόν αναμφισβήτητα κερδίζει κοινό και κυρίως στις αστικές περιοχές της χώρας διότι θέλει λίγο χώρο, λίγο φαγητό και την δουλειά του την κάνει.
Την 5η θέση κατέχει ο Ελληνικός Ιχνηλάτης με 541 κουτάβια, ώστε να μας θυμίζει ότι το λαγοκυνήγι πλέον έχει πάρει τον δρόμο της καθαροαιμίας.
Έκτος έρχεται ο Ιταλικός ιχνηλάτης με 465 κουτάβια. Αν αθροίσουμε και τις 2 φυλές (Ελληνικός και Ιταλικός) θα δούμε ξεκάθαρα την αύξηση των κυνηγών σε αυτό το θήραμα.
Στην 7η θέση έρχεται το Κούρτσχααρ με 383 κουτάβια. Και εδώ έχουμε μια μεγάλη αλλαγή καθώς κάποτε αυτός ο σκύλος κρατούσε την 2η θέση στην προτίμηση των κυνηγών.
Τέλος στην 10η θέση των προτιμήσεων των κυνηγών επαληθεύοντας τη ρήση «λίγοι και καλοί» βρίσκεται το Ντράτχααρ με 189 κουτάβια το 2011.


Η νέα διοίκηση
Εκτός από τα κυνοφιλικά θέματα που συζητήθηκαν έγιναν και οι αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΕ. Εκεί πιθανόν κάποιοι μεγαλόσχημοι να έδωσαν εντολή να μην ψηφιστεί ο κ. Χρήστος Ψυχάρης διότι την πρώτη ημέρα ψήφισε υπέρ ενός άρθρου του εσωτερικού κανονισμού στο οποίο ο ΟΚΑΔΕ διαφωνούσε. Και ας πούμε ότι αν συνέβη κάτι τέτοιο ο κ. Ψυχάρης «τιμωρήθηκε». Οι υπόλοιποι όμως, όπως ο κ. Γιώργος Παπάζογλου και ο κ. Μιχάλης Λάμπρου γιατί δεν βγήκαν; Εάν αθροίζαμε τα άτομα που παρευρέθηκαν από την κυνηγετική οικογένεια για να ψηφίσουν, θα βλέπαμε ότι θα έπρεπε να έχουν εκλεγεί όλοι. Αίσθηση μας είναι ότι μπήκε φρένο στην εκλογή περισσότερων ατόμων της κυνηγετικής οικογένειας στο Δ.Σ. του ΚΟΕ.
Παρά τους παραπάνω προβληματισμούς, σε γενικές γραμμές το κλίμα στη Συνέλευση του ΚΟΕ ήταν πολύ καλό, οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε πως έγινε ένα βήμα μπροστά για την ελληνική κυνοφιλία.


ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΕ
ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

1. Ιωάννα Γαλανού 65
2. Αλεξία Καμένου 55
3. Κώστας Λάμπρου 49
4. Στέλιος Μακαρίτης 41
5. Νίκος Ιωαννίδης 27
6. Σίσυ Αδραμιτλή 23
7. Νίκος Καραγιάννης 23

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
Μιχαήλ Λάμπρου 22
Γιώργος Μελετίου 21
Χρήστος Ψυχάρης 19
Βασίλειος Κουνέλας 17
Γιώργος Παπάζογλου 17
Νίκος Παπαθανασίου 17

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ
Βίρνα Κουτράκου 55
Νίκος Φωτακόπουλος 39
Γιάννης Βλάχος 34

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
Κωνσταντίνος Σβεστονώφ. 21
Δημήτριος Πέτσης 14.