Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 88

Από κ Αλέξανδρος Βασάρας
Αρτουα 26 μηνών

Εχω στην κατοχή μου ένα καθαρόαιμο ΑΡΤΟΥΑ 26 μηνών, θηλυκό, γνωρίζει την μυρουδιά του λαγού, ιχνηλατεί χωρίς φωνές παρά μόνο όταν είναι υπερβολικά έντονες οι μυρουδιές η βεβαιωθεί ότι ο λαγός έφυγε. Δεν έχει σηκώσει πάνω από 3-4 λαγούς. Δεν πάει με μανία στην αλεπού. Κυνηγάει μόνη της και τώρα τελευταία όταν την έβγαλα 2-3 φορές με σκυλιά φίλων πιό έμπειρα μόλις γαβγίσουν στην καλή μυρουδιά αρχίζει έντονα να γαβγίζει έχοντας το κεφάλι ψηλά και συνερίζεται τα άλλα σκυλιά και συναγωνίζεται με εντονότατα γαβγίσματα παρασέρνοντας και τα άλλα λές και ο λαγός τρέχει μπρός χάνοντας έτσι την συνέχεια του ντορού. Στην δίωξη κυνηγάει με όλα τα σκυλιά ότι και αν κυνηγάνε και άς είναι ξένα. Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση.
Το Αρτουά γενικώς κ. Βασάρα δεν φλυαρεί γαβγίζοντας στις «κρύες» βοσκές του λαγού παρά μόνο όταν έχει «ζεστό ντορό» που οδηγεί στο γιατάκι σε μερικές εκατοντάδες μέτρα, είναι το χαρακτηριστικό της ράτσας, το πρότυπο εργασίας.
Αλεπού γενικώς δεν πάει, σιχαίνεται κατά κάποιο τρόπο τη μυρωδιά της κι είναι ένα πλεονέκτημα για τον κυνηγό να σταματήσει το σκύλο με μια απλή διαταγή σε περίπτωση που τυχαία πάρει αλεπού, λόγω περιέργειας κυρίως ή αν παρασυρθεί από άλλο σκύλο.
Η συμπεριφορά που αναφέρετε στην ομάδα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο νεαρό της ηλικίας, στην έντονη τάση που έχει για την ομαδικότητα και στην υπερβολική ανταγωνιστικότητα.
Προσπαθήστε να την δουλέψετε περισσότερο μόνη της προς το παρόν και έκτακτα να τη βάζετε μαζί με ένα σκυλί και όχι με μεγάλη ομάδα. Χρειάζεται μερικά σηκώματα λαγών ακόμα για να σταθεροποιήσει την κυνηγετική της συμπεριφορά, αποκτώντας εμπειρία και σιγουριά για τον εαυτό της, άλλωστε βρίσκεται σε μια ηλικία κυνηγετικής μάθησης, που κάθε άλλο εύκολη είναι, κάθε μέρα μαθαίνει και κάτι διαφορετικό κι εδώ εσείς πρέπει να διορθώνεται τα λάθη της. 
Η σκύλα είναι ακόμα εκπαιδευόμενη και θα είναι μέχρι τα τρία της και τέσσερα χρόνια ίσως, για να αποδώσει το 100% των προσόντων της φυλής, οπότε πρέπει να έχετε υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα στην εκπαίδευση. Πηγαίνετε κάπου – κάπου σ’ ένα εκπαιδευτήριο για να αναζωογονήσετε το κυνηγετικό της ένστικτο με «εύκολους» λαγούς, είναι ένας πρακτικός και χρήσιμος τρόπος να αποκτήσει ένας ιχνηλάτης θετική ψυχολογία και σταθερότητα στον τρόπο εργασίας.
Τα Αρτουά είναι οι ιχνηλάτες της απόλυτης προτίμησής μου για το κυνήγι του λαγού, τα γνωρίζω πολύ καλά εδώ και πολλά χρόνια και μόνο ικανοποίηση μου έχουν προσφέρει μέχρι τώρα, επειδή τυχαίνει να γνωρίζω και την σκύλα σας από άποψη γενεαλογίας, σας πληροφορώ ότι η σκύλα λειτουργεί  φυσιολογικά σαν Αρτουά στο μέτρο της ηλικίας της και το μέλλον της θα είναι σίγουρα λαμπρό.
   

Από κ. Γιώργος Ατσεμόγλου  

Στέγαση σκύλων

Αγαπητέ κυρ. Κυριτσάκα, πρόσφατα απόκτησα 2 θηλυκά κουτάβια ιχνηλατών. τα οποία κρατώ στην αυλή του σπιτιού μου, έως την ολοκλήρωση του εμβολιακού τους κύκλου, με σκοπό αργότερα να μεταφέρω σε μόνιμο χώρο, οπού διατηρώ ένα αρσενικό 1 χρονών. Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να έχω χωριστά και τα τρία σκυλιά ή μπορώ να στεγάσω μαζί τα 2 κουτάβια σε κοινό ανεξάρτητο χώρο, ή όλα μαζί. Σκοπεύω, να κυνηγούν σε αγέλη. Ευχαριστώ εκ των πρότερων.
Απάντηση
Η καλύτερη περίπτωση είναι η κοινή συμβίωση με την προϋπόθεση όμως να μην υπάρχει πρόβλημα βίας ή επιθετικότητας από κάποιο σκύλο της αγέλης. Σ’ αυτή την περίπτωση βάζετε χωριστά τον «ένοχο» μέχρι να κοινωνικοποιηθεί και να είναι ήρεμος στην ομάδα.
Η ομαδική συμβίωση βοηθάει στην ψυχολογική ισορροπία του σκύλου και στην αίσθηση ασφάλειας που παρέχεται απ’ την ομάδα, δημιουργώντας έτσι μια συμπεριφορά ήπια και κοινωνική, χωρίς φοβίες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Απλώς στις περιπτώσεις του οίστρου των θηλυκών να χωρίζεται εγκαίρως τους αρσενικούς με τα θηλυκά για να αποφεύγονται ανεπιθύμητα ζευγαρώματα.
  .