Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 91

Από κ. Λεργιός Δημήτριος

Αρχάριος κυνηγός

Γεια σας και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Ονομάζομαι Λεργιός Δημήτριος, είμαι 20 ετών κατάγομαι από Αλεξανδρούπολη αλλά είμαι φοιτητής στην Ξάνθη. Εδώ και καιρό επιθυμώ παρά πολύ να ασχοληθώ με το κυνήγι και θα ήθελα να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις και απορίες που έχω. Σημαντικό να σημειώσω ότι δεν έχω πάει ποτέ μου για κυνήγι ούτε έχω κάνει χρήση πυροβόλου όπλου.
1. Πιο πολύ με έχει συναρπάσει το κυνήγι αγριόχοιρου και ελαφιού (δεν ξέρω αν στην Ελλάδα επιτρέπεται) χωρίς κυνηγόσκυλο. θα μπορούσατε να μου περιγράψετε με λίγα λογία την όλη διαδικασία και αν ένας αρχάριος μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους κυνήγι.
2. Το όπλο. Διάβασα προσέχτηκα ένα άρθρο στο συγκεκριμένο site για την επιλογή του όπλου το όποιο δεν πρέπει να δίνει δεύτερη ευκαιρία σε έναν αρχάριο και συμφώνησα απόλυτα. Συγκεκριμένα απ΄ οσα έχω δει (βίντεο στο internet) μου έχει κεντρίσει το μάτι το ντουφέκι (χωρίς φυσίγγια). Ένας αρχάριος μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο όπλο και κατά συνέπεια ένα ντουφέκι μπορεί να ανταπεξέλθει στο είδος κυνηγίου που θέλω να εξασκήσω;
3. Ποιότητα και τιμή του όπλου. Ρώτησα σε κάτι μαγαζιά και μου έλεγαν ένα κάλο όπλο κινείται γύρω στα 950 με 1000+ ευρώ. Πιο μέτρια όπλα γύρω στα 600 ευρώ. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα; Υπάρχει πιθανότητα να βρω πχ. ένα ντουφέκι καλής ποιότητας γύρω στα 600ευρω
Συγγνώμη για το αν οι ερωτήσεις μου δεν είναι τόσο σαφείς καθώς έχω μαύρα μεσάνυχτα στην κυριολεξία όσο αφορά το θέμα του κυνηγίου. Έχω ακούσει μέχρι τώρα άπειρες γνώμες διαφορετικές μεταξύ τους και προσπαθώ να κάνω μια καλή αρχή.
Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.
Απάντηση
Συγχαρητήρια αγαπητέ Δημήτρη για την παιδεία σου και μπράβο για την μετριοφροσύνη σου, δεδομένου ότι πολλοί νέοι Έλληνες στην ηλικία σου έχουν ήδη όπλο και άδεια κυνηγού αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη χήνα απ’ τον κύκνο, το ορτύκι απ’ την πεδινή πέρδικα, το τρυγόνι απ’ τον κούκο και τον αγριόχοιρο απ’ τον άνθρωπο!!!
Θα διάβασες υποθέτω τα θανατηφόρα ατυχήματα κυνηγών σε κυνήγι αγριογούρουνου τελευταία, τα οποία οφείλονται κυρίως σε αμάθεια, ασέβεια στους νόμους του κυνηγίου, αδιαφορία στους κανόνες ασφαλείας και τελικώς ηλιθιότητα, δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ψυχασθενείς που κρατάνε όπλο και έχουν άδεια κυνηγού.
1)      Στο θέμα μας τώρα ξεκινώντας απ’ την πρώτη ερώτηση πρέπει να σου πω πως το κυνήγι του αγριογούρουνου, του ελαφιού (επιτρέπεται μόνο σε μερικές ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές), του λαγού, του ζαρκαδιού (επιτρέπεται και αυτό μόνο σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές)  και των άλλων θηρεύσιμων ζώων είναι ιδιαίτερο κυνήγι που χρειάζεται πρότερη εμπειρία και γνώσεις και μπορείς να ασχοληθείς με κάποιο απ’ αυτά στην πορεία της κυνηγετικής σου ζωής, όχι όμως άμεσα.
Πριν απ’ όλα πρέπει να βγάλεις άδεια κυνηγιού με τη διαδικασία των εξετάσεων που ορίζει ο νόμος. Θα αποταθείς στον κυνηγετικό σύλλογο της περιοχής σου και θα μάθεις τη διαδικασία. Εκτός απ’ την τυπική ύλη των εξετάσεων θα σου πρότεινα να μελετήσεις τη βιολογία όλων των θηρεύσιμων ζώων (πτηνά και τριχωτά ζώα) για να μπορείς να τα ξεχωρίζεις οπτικά αφ’ ενός, χρώματα, πέταγμα, περπάτημα και κατά δεύτερο λόγο να γνωρίσεις τις περιοχές που ζουν και τρέφονται.
Θα ξεκινήσεις το κυνήγι με τα φτερωτά θηράματα αρχικά, όπως τσίχλες, φάσες, τρυγόνια, ορτύκια, μπεκάτσες, πέρδικες κλπ., φυσικά κυνηγώντας με κάποιο έμπειρο κυνηγό για να μάθεις πολλά χρήσιμα στοιχεία. Στην πορεία θα ασχοληθείς και με το λαγό ή το αγριογούρουνο αφού μαθητεύσεις κοντά σε έμπειρο κυνηγό του είδους.  Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις τα πάντα γύρω απ’ το κυνήγι και πρέπει να έχεις υπομονή.
2)      Το όπλο που αναφέρεις είναι ραβδωτό και δέχεται σφαίρες, αυτά τα όπλα δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα, εδώ επιτρέπονται μόνο τα λειόκαννα όπλα με φυσίγγια.
3)      Για αρχή θα σου πρότεινα να πάρεις ένα super pose, για λόγους απλότητας, πρακτικότητας και ασφάλειας. Στα 500 ευρώ περίπου υπάρχουν τα ρώσικα Baikal, τα οποία είναι γερά και αξιόπιστα. Απλώς να κοιτάξεις αν οι διαστάσεις του κοντακιού είναι στα μέτρα σου, οπότε σε διαφορετική περίπτωση θα πας σε οπλουργό για διορθώσεις.
Κι επειδή πρέπει να μάθεις να τουφεκάς με το σωστό τρόπο και στάση, αν υπάρχει κάποια σχολή σκοποβολής στην περιοχή σου να αποταθείς σε κάποιο ειδικό για να μάθεις τη σωστή σκόπευση, διαφορετικά βρες κάποιο σκοπευτή ή έμπειρο κυνηγό να σου δείξει τα βασικά πράγματα σκόπευσης με συχνές επισκέψεις στο σκοπευτήριο της περιοχής σου.   
Από κ. Σταύρος

Αρτουά με συνεχές γαύγισμα

Μ’ αρέσει αγαπητέ φίλε το συνεχές γαύγισμα στο ντορό
Πες μου αν το Αρτουά ανταποκρίνεται στην επιθυμία μου και αν μπορώ να βρω κάποιο ξεκινημένο και που.
Απάντηση
Αγαπητέ Σταύρο το συνεχές γάβγισμα στο ντορό είναι μεγάλο ελάττωμα για έναν ιχνηλάτη και σπάνια μπορεί να βρει κανείς τέτοιο σκύλο,  ακόμα και στα ημίαιμα.
Όλοι οι ιχνηλάτες γενικώς στο ντορό πρέπει να γαβγίζουν με μια περιοδικότητα σταθερή περίπου, που εξαρτάται απ’ τη φρεσκάδα του ντορού και πόσο κοντά είναι το γιατάκι του λαγού και φυσικά από το πρότυπο εργασίας της ράτσας.
Η ιχνηλασία μπορεί να συνοδεύεται από ένα έως δυο γαβγίσματα στη φάση της βοσκής πριν το κόψιμο του ντορού ή και καθόλου φωνή όταν η μυρωδιά είναι «κρύα»,  με αποκορύφωμα τα 4-5 γαβγίσματα (το 5ο λίγο αχνό) στο σημείο που ο σκύλος ξέκοψε το ντορό και ακολουθεί την πορεία για το γιατάκι και το ξεσήκωμα. Μόνο στην καταδίωξη τα γαβγίσματα γίνονται συνεχόμενα και πυκνά τουλάχιστον στην αρχή με περιοδικές παύσεις όσο ο χρόνος περνά.
 Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν και τα κριτήρια βαθμολογίας της φωνής των ιχνηλατών, που παίρνουν μέρος σε αγώνες λαγού, οι οποίοι οργανώνονται επίσημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.  
Με αυτό τον τρόπο γαβγίσματος ο σκύλος δίνει πληροφορίες στον κυνηγό για την εξέλιξη της ιχνηλασίας και τον βοηθάει να πιάνει τα κατάλληλα καρτέρια κατά τη φάση της καταδίωξης.
Το Αρτουά γαβγίζει με μια φυσιολογική περιοδικότητα όπως την περιέγραψα παραπάνω, αλλά και όλες οι άλλες ράτσες γαβγίζουν με το ίδιο τρόπο, ανάλογα το πρότυπο εργασίας τους.
Ένας ιχνηλάτης που γαβγίζει φλύαρα και συνεχόμενα δείχνει ότι έχει νευρικότητα και αστάθεια κυνηγετικού χαρακτήρα, καθώς επίσης και μέτρια μύτη αφού δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις «κρύες» από τις «ζεστές» μυρωδιές. Ένας τέτοιος ιχνηλάτης δεν είναι κατάλληλος για ορθολογικό κυνήγι λαγού, δεδομένου ότι όλες οι φάσεις του κυνηγιού ισοπεδώνονται από ένα μονότονο συνεχές γάβγισμα, χωρίς να δίνουν πληροφορίες στον κυνηγό.   .